YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aosb Kabuğuna Sığmıyor

Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü, AOSB’nin küresel krizin aşılmasının ardından...

Aosb Kabuğuna Sığmıyor

Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü, AOSB’nin küresel krizin aşılmasının ardından yatırımcı ve sanayicileri adeta kendine çektiğini, bugün Türkiye ve dünyanın en büyük yatırımcılarının gözünün de bölgede olduğunu söyledi. Sütcü, Hindistanlı büyük bir firmanın dünyadaki 26. fabrikasını yaklaşık 650 milyon dolarlık yatırımla AOSB’ye kuracağı bilgisini de verdi.

AOSB Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen oturumda bir süre önce yönetime seçilen isimleri kamuoyuna tanıtan Bekir Sütcü, bölge ile ilgili olarak genel değerlendirmelerde de bulundu. AOSB’nin bugün bin 225 hektarlık bir alan üzerinde faaliyet gösterdiğine dikkat Sütcü, bunun yanında henüz altyapısı tamamlanmayan 365 hektarlık bir alanla birlikte bunun bin 590 hektara ulaştığını vurguladı. Sütcü, bölgede şu anda yatırım için sanayicilere verebilecekleri herhangi bir arsalarının olmadığını, ellerinde sadece daha önce yatırım için sanayicilere verilen, ancak gerekli yatırımların yapılmadığı arsaların mevcut olduğunu anlattı.

“KRİZİN AŞILMASIYLA AOSB, YATIRIMCI VE SANAYİCİYİ KENDİNE ÇEKTİ”

Ellerindeki mevcut 365 hektarlık alanda neler yapılabileceği konusu üzerinde durduklarını, ilk olarak bölge için gerekli olan yolların yapıldığını, bundan sonraki süreçte de gerek enerji, gerekse de altyapı çalışmaları ile birlikte kullanma suyu gibi çalışmaların hayata geçirileceğini anlatan Sütcü, tüm bu çalışmaların da 2013 yılı sonuna kadar tamamlanacağını kaydetti. 2008-2009 yılları arasında dünya ölçeğinde yaşanan ve Türkiye’yi de olumsuz etkileyen ekonomik krizin atlatılmasının ardından AOSB’nin adeta yatırımcı ve sanayicileri kendine çektiği yorumunda bulunan Sütcü, bugün gelinen noktanın yeterli olmadığını, daha da iyi bir seviyeye çıkabileceklerini söyledi.

“TÜRKİYE VE DÜNYANIN EN BÜYÜK YATIRIMCILARININ GÖZÜ AOSB’DE”

Özellikle son yıllarda gerek yurtiçi, gerekse de yurtdışından Türkiye ve dünyanın en büyük firmalarının ilk tercihinin AOSB olduğunu dile getiren Sütcü, “Bugün Türkiye genelinde toplam 264 organize sanayi bölgesi var. Bu bölgeler arasında AOSB, gerek kapasite ve doluluk oranı, gerekse de altyapı ve lojistik imkanlarıyla öne çıktığı gibi Türkiye’de ilk 10 içinde yer alıyor. AOSB, Türkiye’nin gözbebeği, Adana’nın gururudur. Bundan sonraki süreçte en büyük hedefimiz; Büyükşehir Belediye Meclisi’nce hazırlanan imar planlarına işlenen ve yaklaşık 2 bin hektarlık alanı, AOSB’ye dahil etmek. Önümüzdeki 5 yıllık zaman diliminde bu gelişme sahasını yatırımcılara açıp, yeni yatırımların bölgeye çekilmesini hedefliyoruz” dedi.

“SANAYİCİ VE YATIRIMCILARA GEREKLİ KOLAYLIĞI SAĞLIYORUZ”

Sanayicilerin yatırım yapabilmeleri için onlara gereken imkanı sunup, işlerini kolaylaştıracakları gibi bu konuda onlara arsa tahsisinde bulunacaklarını ifade eden Bekir Sütcü, bu konuda da önemli bir çalışma içinde olduklarını belirtti. Son 2 yılda AOSB’deki çalışma ve yatırımları masaya yatırıp, eksiklik ve ihtiyaçların neler olduğunu tespit ettiklerini vurgulayan Sütçü, bu kapsamda da AOSB’de hangi birimlere ihtiyaç duyulduğunu net bir şekilde ortaya koyarken, içme suyu konusunda da yaşanan sıkıntıların aşılabilmesi için Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa altyapı çalışmalarına başladıklarını, bunun da 2 aylık bir süreçte tamamlanacağının bilgisini verdi.

“DIŞ TİCARET KOMPLEKSİMİZ TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK”

AOSB içinde bir de ‘gümrük’ olması gerektiğinin altını çizen Sütcü, açıklamasını da şöyle sürdürdü:

“Şu anda Adana’da dar bir alanda faaliyet gösteren Gümrük Müdürlüğümüz var. Burası Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı ve doğal olarak bizim elimizde olan bir şey yok. Mevcut müdürlük aynı kalmak şartıyla içinde tüm birimlerin olduğu, daha geniş bir ‘Dış Ticaret Kompleksi’ni hayata geçirip, Türkiye’ye örnek olmak istiyoruz. Bu konuda hazırlanan projeyle ilgili olarak çalışmalara başladık. Bu kompleks faaliyete girdiğinde; AOSB’de yatırım yapan sanayicilerimiz ürünlerini kolaylıkla ihraç ya da ithal edebilecek. TIR’lar şehir merkezi girip, oradaki trafiği sıkıştırmayacağı gibi işlemler hızlanacak ve tasarruf sağlanacak. ‘Dış Ticaret Kompleksi’ni de 2013 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyoruz.”

“YATIRIMCILARIMIZ ZAMAN VE MADDİ ANLAMDA TASARRUF YAPACAK”

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü ile anlaşma yapıp, kendilerine AOSB içinde yer tahsisinde bulunduklarını, böylelikle de SGK’nın bir şubesinin de bölgede faaliyet göstereceğinin altını çizen Sütcü, Adalet Bakanlığı’na da başvuruda bulunup, bölgede noterlik hizmetlerinin de verilmesini sağlayacaklarını söyledi. Büyükşehir Belediye imkanlarından da en iyi şekilde yararlanıp, bölgenin kalkınmasını sağlamak istediklerini ifade eden Sütçü, “Tüm bu çalışmalarımızla birlikte bölgedeki yatırımcıların zaman ve maddi anlamda tasarruf sağlamalarını istiyoruz. İnşaattan tutun da tekstil sektörüne kadar her türlü sanayi yatırımının yapıldığı yerlerimiz var. Bu yüzden ince eleyip sık dokuyoruz” diye konuştu.

“HİNDİSTANLI FİRMA 600-650 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPACAK”

AOSB’de bir süre önce yatırıma başlayan Alman firmasının açılışını Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katılacağı bir törenle önümüzdeki günlerde yapılacağı bilgisini de veren Sütcü, bunun yanında daha önce yine Bakan Çağlayan tarafından açıklanan Hindistanlı bir büyük bir yatırımcının bölgeye yatırımda bulunması için gerekli prosedürlerin tamamlanma aşamasında olduğunu anlattı. Sütcü, söz konusu firmanın 600-650 milyon dolarlık bir yatırımla dünya genelindeki 36. fabrikasını Adana’ya kuracağını vurgulayarak, bunun yanında Alman ve İspanyol firmalarının da yine bölgede yatırım çalışmalarını sürdürdüğüne işaret etti. Sütcü, “Türkiye’de sanayici olmak gerçekten zor bir iş. Çok zorlu bir işe kalkışan bu insanlarımıza nasıl yardımcı olabileceğimizin çabası içindeyiz. Onlara gereken yardım ve desteği sunmaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler