YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bağış: Baş dönmesinin altında ciddi sorun olabilir

Medical Park Tarsus Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Haktan Ergin Bağış,...

Bağış: Baş dönmesinin altında ciddi sorun olabilir

Medical Park Tarsus Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Haktan Ergin Bağış, ‘uzayda kendini boşlukta hissetme’ anlamına gelen vertigonun nedenleri arasında kulak, beyin ve gözle ilgili rahatsızlıklar olduğunu söyledi.

Beyin denge merkezini etkileyen tüm sistemik veya bölgesel hastalıkların vertigoya neden olabildiğini hatırlatan Bağış, “Bunlar arasında şeker hastalığı, tansiyon değişikliği, böbrek ve karaciğer hastalıkları sayılabilir. Ayrıca beyne ait parkinson hastalığı, beyin apseleri ve damar tıkanıklıkları da azımsanmayacak nedenler arasında. Bu hastalar baş dönmesi ile beraber baş ağrısı ile de gelmektedirler. Baş ağrısı ve baş dönmesi olan hastaların tam bir KBB ve nörolojik muayeneden geçmesi şarttır.” dedi.

DENGE MERKEZİ ETKİLENİYOR

Son dönemlerde artan yanlış diyet uygulamaları, kolesterol ve tuzdan zengin beslenme, ani baş hareketleri ve stresin kulaktaki denge merkezini kötü etkilediğini ifade eden Op. Dr. Haktan Ergin Bağış, özellikle tuz ile alınan zengin besinlerin iç kulak basıncını artırarak baş dönmesi yaşayan hastaların kliniklere geldiğini kaydetti.

Kulakta salyangoz denilen organ kulağın denge merkezi olduğunu vurgulayan Bağış, bu hastaların tekrarlayan baş dönmesiyle beraber bulantı, kusma, yere düşme, işitme kaybı şikâyetiyle kendisini gösterdiğine işaret etti.

Menier hastalığı olarak da adlandırılan bu kişilere tam bir KBB muayenesi ve işitme testi uygulandığını ifade eden Bağış, yazılı açıklamasında şöyle devam etti: Çünkü her baş dönmesi atağı menier hastalığında bir miktar işitme kaybına sebep olmaktadır. Salyangoz içerisinde ayrıca kulak taşları mevcuttur. Bu taşların yerlerinden oynaması sonucu hastalar baş dönmesinden şikayet ederler. Hastalar ani hareketlerle bu denge taşlarını yerlerinden oynatarak yaşam kalitelerini düşürmektedirler. Bununla beraber kulaktaki denge sinirleri yüz sinirleriyle anatomik olarak yan yana seyreder. Denge sinirlerini etkileyen herhangi bir hadise yüz sinirlerini de etkileyip, yarım yüz felcine neden olabilmektedir. Bu nedenle baş dönmesi olan hastalar ileri ki zamanlarda yüzünün bir tarafını hareket ettirmede güçlük, dudaklarında uyuşma şikâyetinde bulunur. Dolayısıyla tedavinin başarısı için erken tanı ve teşhis önemlidir.”

YAZIN DAHA SIK RASTLANIYOR

Vertigoya yaz aylarında daha sık rastlandığını dile getiren Bağış, son zamanlarda özellikle 40-50 yaş grubu hastaların kliniklere ağırlıklı olarak başvurduklarını belirtti. Bu yaş grubu hastaların genellikle ihmaller sonucu geldiğini ve bu yüzden tedavinin zorlaştığını aktaran Bağış, “Hastalarımıza öncelikli olarak yaşam standartlarını değiştirmelerini, sigarayı bırakmalarını, tozlu, rutubetli, soğuk ve enfeksiyona uygun kapalı ortamlardan uzak durmalarını, ani hareketlerden sakınmalarını, tuzsuz ve proteinden fakir bir beslenmeyi öneriyoruz. Baş dönmesi atağında olan hastalarımız kendilerinde baş dönmesi hissettiği an sessiz, karanlık veya loş bir ışıkta hareketsiz bir şekilde uzanmalıdırlar. Hastalarımız gözleri kapalı şekilde yatağa uzanmalı ve gerekirse 3 ila 6 saat kadar dinlenmelidir. Baş dönmesiyle gelen hastalarımızın ayrıca yılda bir kez de olsa göz muayenesinden geçmelidirler.” şeklinde konuştu.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler