YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cezaevinde "şiirle Terapi"

ENSAR ÖZDEMİR - Türkiye'de ilk defa uygulanan "şiirle terapi" yöntemiyle Kürkçüler Cezaevi'ndeki mahkumlara şiirsel dille kişisel gelişim teknikleri anlatıldı.

ENSAR ÖZDEMİR - Türkiye'de ilk defa uygulanan "şiirle terapi" yöntemiyle Kürkçüler Cezaevi'ndeki mahkumlara şiirsel dille kişisel gelişim teknikleri anlatıldı. Adana Kürkçüler E Tipi Kapalı Cezaevinde 2 bin 800 tutuklu ve hükümlüye yüz yüze terapi uygulayan ve aynı zamanda projenin sahibi olan yazar Burak Ballı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulamayı Türkiye'deki 340 cezaevinde gerçekleştirmeyi hedeflediğini söyledi. Kişisel gelişim alanındaki şiirlerini tasavvufla birleştirerek mahkumlarla 1,5 saat geçirdiğini anlatan Ballı, üzerinde bir yıl çalıştığı projenin Adana Cumhuriyet Başsavcılığının desteğiyle Adalet Bakanlığınca onaylanarak pilot bölge olarak Adana'da uygulandığını belirtti. Terapi uygulamasının ilk gerçekleştirildiği Kürkçüler E Tipi Kapalı Cezaevinde çok güzel tepkiler aldığını dile getiren Ballı, şöyle konuştu: "2003 verilerine göre Türkiye'de 370 cezaevi bulunuyor. Bunların 340'ı kapalı cezaevi. Buradaki mahkumların umut kazanması adına şiir terapi programı uygulandı. Yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığım projede suçluluk oranının yüzde 80'inin uyuşturucudan olduğunu tespit ettim. Üzerinde çalıştığım terapi uygulamasının benzeri ABD'de ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde uygulanmış. Türkiye'de de bazı huzurevlerinde yapıldığını gördük. Bu konuda hazırladığım projemi cezaevi savcısıyla paylaştım. Kendisi çok beğendi ve yazışmalara başlandı. Kısa sürede bakanlıktan da onay çıkınca pilot bölge olarak Adana'da uygulanmasına karar verildi." Terapi programının özünün, kitabında yer alan kişisel gelişim şiirlerinin tasavvufla birleştirilerek şiirsel anlatım yapılması olduğunu ifade eden Ballı, şöyle devam etti: "Kürkçüler E Tipi Kapalı Cezaevindeki program yaklaşık 1,5 saat sürdü. 2 bin 800 tutuklu ve hükümlüyle gerçekleştirdiğim terapi programının ardından katılımcılar boynuma sarıldı. Bundan sonraki yaşamlarında da kendilerine yardım etmemiz talebinde bulundular. Amacımız toplumda birey olabilmek için hiçbir şeye geç kalınmadığını anlatmak ve bunu en etkili şekilde izah etmekti." Ballı, Türkiye Gençlik Konfederasyonu'nun desteğiyle hayata geçirilen projede, konfederasyonun Akdeniz Bölge Başkanı Hasan Özal, Adana Başkanı Nazlı Yakıcı ve proje koordinatörü Tuğba Başaran'ın büyük emeklerinin bulunduğunu kaydetti. Ballı, terapi programının Gaziantep'te devam edeceğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler