YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dedektör satmak yasal, izinsiz arama yapmak yasak

Türkiye’de define avcılarının en önemli aracı dedektör cihazını satmanın yasak olmadığı ancak dedektörle define aramanın...

Dedektör satmak yasal, izinsiz arama yapmak yasak

Türkiye’de define avcılarının en önemli aracı dedektör cihazını satmanın yasak olmadığı ancak dedektörle define aramanın yasak olduğu belirtildi.
Adana’da dedektör satışı yapan Depar Elektronik'in sahibi Razen Çelik, dedektörle resmi kazı aramak için müzeden izin alınması gerektiğini söyledi.
Metal ve madden aramak gibi çok geniş fonksiyonları olan dedektörün genellikle define aramada kullanıldığını belirten Çelik, geniş tarihi ve kültürel zenginliğe sahip Çukurova’da binlerce definecinin bulunduğunu ifade etti.
Cihazların 500 ile 12 bin lira arasında değişen fiyatlardan satıldığını açıklayan Çelik, görüntüleme cihazlarının ise 8 ila 42 bin euroya pazarlandığını kaydetti.
Dedektörün piyasada elektronik cihaz olarak satışının yasak olmadığını vurgulayan Çelik, “Ama kullanımı yasak. Bu durum biz bayiiler için büyük bir çelişki. Ya bu aletin satışını yasaklayacaksın. Cihazın satışı serbest ise kullanımı neden sınırlanıyor?”dedi.
Birçok definecinin arama yaparken bilinçsizce tarihi dokuya zarar verdiğini dile getiren Razen Çelik, “Böyle bakınca yasağın bir mantığı var. Ama cihazın satışı yasak değil. Tuhaflık da burada.” diye konuştu. Define aramanın birçok kişide 'tutku' haline geldiğini aktaran Çelik, detektörün toprakta 1,5 metreye varan derinlikteki her türlü metalle ilgili sinyal verdiğine dikkat çekti.
Çelik, definecilerin bulduğu her türlü tarihi eseri müzeye götürmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler