YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Prof. Dr. Gülçubuk: Türkiye'de 1 Milyonun Üzerinde Gezici Tarım Işçisi Var

Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, 2013 verilerine göre farklı kentlere çalışmak için giden gezici tarım işçilerinden 101'inin trafik kazasında olmak üzere 198'nin yaşamını

Prof. Dr. Gülçubuk: Türkiye'de 1 Milyonun Üzerinde Gezici Tarım Işçisi Var

Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, 2013 verilerine göre farklı kentlere çalışmak için giden gezici tarım işçilerinden 101'inin trafik kazasında olmak üzere 198'nin yaşamını yitirdiğini belirten Prof. Dr. Gülçubuk, yapılacak düzenlemelerle bunun önüne geçilebileceğini savundu. Prof. Dr. Gülçubuk, "Her yıl onlarca mevsimlik tarım işçisini kaybetmekteyiz. Bunlara yol açan unsurlar ise trafik kazaları, zehirlenme, yılan-akrep sokması, güneş çarpması, iklimsel faktörler, ağır çalışma koşullarıdır. Mevsimlik tarım işçiliğinde barınma- yaşam koşullarının ağırlığından dolayı çok sayıda iş kazası olmaktadır. Bütün bunlar tarım işçileri için sorunların ne kadar çok ve bir o kadar da ağır olduğunu göstermektedir" dedi.
TARIM İŞÇİLERİ İÇİN YAŞAM ÇOK ZOR
Tarım işçilerinin yaşadıkları kentin dışına çıktıktan sonra her şeyin sorun olarak karşılarına çıktığını belirten Prof. Dr. Gülçubuk şöyle konuştu:
"Bu sorunlar aralarında hiyerarşi yapılamayacak kadar önem taşıyan sorunlardır. Nedir bu sorunlar, barınma yeri, barınma koşulu, altyapı hizmetlerinden yoksunluk. Diğer yandan sağlık, çalışma koşulları, ücret koşulları, sosyal güvenceden yoksun olmak, çocukların okulu yarıda bırakmaları, trafik ve iş kazaları, kadınların ev içi ve ev dışı rollerinin ağırlığı-zorluğu, sahipsizlik. Bütün bunlar tarım işçileri için sorunların ne kadar çok ve bir o kadar da ağır olduğunu göstermektedir. Gezici ve geçici mevsimlik tarım işçilerinin sayısı hakkında resmi bir veriden söz etmek zordur. Var olan bazı verilerin de doğruluğunu kabul etmek zor. Resmi verilere göre 300 bin civarında mevsimlik tarım işçisi var. Fakat tarımda gereksinim duyulan işgücü miktarı ile yapılan bazı akademik çalışmalara-araştırmalara göre ülkemizde 1.250 bini bulan mevsimlik gezici tarım işçisinin varlığından söz edilebilir. Gezici ve geçici tarım işçilerine ait resmi veriler bulunmadığı için bunların kayıtlılığı ve sosyal güvenlik durumları hakkında bilgi vermek zordur. Fakat sadece bir oran bile durumun vahameti hakkında bilgi verebilir. 2012 yılı TÜİK verilerine göre tarım sektöründe çalışanların yüzde 83.3'ü kayıt dışıdır. Bu oran kadınlarda yüzde 95.3'e çıkıyor."
TARIM İŞÇİSİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ YARIM KALIYOR
Mevsimlik tarım işçileri arasındaki çocukların eğitim alamadığını bir çoğunun okulunu bırakmak zorunda kaldığını belirten Prof. Dr. Gülçubuk şöyle devam etti:
"Mevsimlik tarım işçiliğinde çalışan çocukların en önemli sorunları eğitimdir. Çalışma dönemi nedeniyle eğitimini yarıda bırakan veya hiç başlamayan çocukların eğitim kurumlarına devamı gelecekleri açısından büyük önem taşımaktadır. Burada Milli Eğitim Bakanlığı'na ve teşkilatına önemli sorumluluk düşmektedir. Tarım işçiliğinden dolayı eğitim göremeyen veya yarıda bırakan çocuklara yatılı okullarda veya diğer eğitim kurumlarında olanak sağlanması ve çocukların eğitimini engelleyen tutum ve davranışların değiştirilmesi yönünde eğitim programlarının hazırlanması sorunun çözümünde önemli bir aşama olacaktır. Veya en azından tarımda çalışan çocuklara yönelik olarak ders yılı tarım sezonu ile uyumlu hale getirilmelidir."

Prof. Dr. Gülçubuk: Türkiye'de 1 Milyonun Üzerinde Gezici Tarım Işçisi VarProf. Dr. Gülçubuk: Türkiye'de 1 Milyonun Üzerinde Gezici Tarım Işçisi VarProf. Dr. Gülçubuk: Türkiye'de 1 Milyonun Üzerinde Gezici Tarım Işçisi Var

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler