YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sınavda Kopya Emanetçi Sektörünü Oluşturdu

ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda art arda kopla iddialarının ardından sınava girişlerde sıka önlemler alınarak içeri...

ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda art arda kopla iddialarının ardından sınava girişlerde sıka önlemler alınarak içeri hiçbir şey alınmaması emanetçi sektörünün oluşmasına neden oldu.

2010 yılında yapılan KPSS ve üniversite sınavlarında bir şebekenin içeri soktuğu elektronik cihazlarla kopya çektiği iddiasının ardından ÖSYM radikal kararlar aldı. Bu tarihten sonra ÖSYM tarafından yapılan başta LYS, YGS, KPSS, DGS, ehliyet, açıköğretim, ALES, LES, TUS gibi sınavlarda cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth ve benzeri cihazlar ile küpe, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihaz, su, kalem, silgi ve kalem tıraş getirmesi yasaklandı. Adayların kalem, silgi, kalem tıraş ve hatta suyu bile ÖSYM tarafından verilmeye başlandı.

Bunların içeri alınmaması için polislerle sıkı güvenlik önlemi alan ÖSYM, sınav girişlerinde adayların üzerlerini dedektörlerle arama dönemi başladı. Ancak buna rağmen adaylar yanlarında başta cep telefonu, su, kalem, silgi gibi eşyaları getirmeye devam etti. Görevliler kesinlikle bu eşyaları içeri almadı. Özellikle bayan adaylar bütün uyarılara rağmen çantalarıyla sınava gelerek yanlarında bütün eşyaları getirmesi onları zor durumda bıraktı.

Pet şişenin üzerindeki amblemin bile alınmadığı sınavlara bayan adaylar, kafalarında çeşit çeşit, tokalar, kulağında küpe, kolunda bilezik, kol çantalarıyla gelmeleri problem oldu. Ancak bayanların imdadına çevredeki esnaf yetişti. Sınav salonlarına hiçbir şey alınmayacağını duyan esnaf dükkanlarının camına ve okulların giriş kapısına 'Emanet alınır' yazısı asarak eşyaları 1 TL'den 5 TL'ye kadar fiyatlarla almaya başladı.

Açıköğretim sınavına giren bir öğrenci kopya iddialarının ardından denetimlerin sıkı olmasının kendi yararlarına olduğunu ancak yanlarında getirmek zorunda kaldıkları eşyaları koyacak yer bulamadıklarını belirterek, "Para alsalar da emanetçilerin olması bizi kurtardı. Onlar olmasa belki çoğu bayan sınava bile giremezdi. Çünkü görevliler kesinlikle içeri almıyor" dedi.

Okulun yanında bulunan bakkal dükkanında emanetçilik yapan Serkan Hasbet ise yeni sistemle birlikte sınav zamanlarında kendilerine de ekmek kapısı oluştuğunu söyleyerek, "Adaylar soluk soluğa gelip 'çantamızı size bırakabilir miyiz' diyorlardı biz de önce bedava kabul ettik. Daha sonra baktık ki eşyalarını getirmek isteyen çoğaldı. Bu nedenle ben de 1 lira karşılığında emanet almaya başladım. LYS, YGS, KPSS gibi büyük sınavlarda 100-200 kişi emanet bırakabiliyor. Ancak biz 1 lira alıyoruz. Üniversitede emanet karşılığı 5 lira alan yer bile var" diye konuştu.

Mynet Youtube

Sınavda Kopya Emanetçi Sektörünü Oluşturdu

ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda art arda kopla iddialarının ardından sınava girişlerde sıka önlemler alınarak içeri...

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler