YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Manavgat Suyu Temin Projesi talipli bekliyor

20 yıl önce başlatılan Manavgat Çayı Su Temin Projesi, 'Su akar Türk bakar' anlayışından kurtarılarak,...

Manavgat Suyu Temin Projesi talipli bekliyor

20 yıl önce başlatılan Manavgat Çayı Su Temin Projesi, 'Su akar Türk bakar' anlayışından kurtarılarak, bir an önce hayata geçirilmeyi bekliyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) Antalya 13. Bölge Müdürü Sedat Özpınar, 20 yıl önce başlanan Manavgat Çayı Su Temin Projesi'nin ortada kaldığını söyledi. Suyun yurtdışına satışının olmadığını belirten Sedat Özpınar, projeye 2 yıl önce Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü (ASAT)'nün talip olduğunu, ardından vazgeçtiğini söyledi.

Manavgat Çayı Su Temin Projesi'ni gelinlik çağına gelmiş bir kıza benzeten Özpınar, projenin hayata geçmesi için DSİ'nin önümüzdeki aylarda ihaleye çıkaracağını kaydetti. Özpınar, "13 yıl önce hazırlanan proje hayata geçirilmeyi bekliyor. Yurtdışına su satışı olmadı. ASAT'ta projeden vaz geçti. Suyun işletilmesini sağlaması için önümüzdeki aylarda ihaleye çıkaracağız." dedi.

Manavgat suyuna ilk talip olan ülke İsrail olmuştu. İsrailli bir müşavirlik şirketi olan Tahal, ön fizibilite raporu hazırlayarak dönemin hükümetine 'Manavgat Çayı üzerinde kurulu Oymapınar Barajı'ndan su alınıp deniz yoluyla İsrail'e taşınabileceğine' ilişkin rapor sunmuştu. Bunun üzerine 'Medussa Plaktik' balonların mümessili Cantur şirketi İsraillilerle işbirliği içinde hükümete daha detaylı rapor sundu. Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal, rapor üzerine suyun Oymapınar'dan değil, Kepez Barajı'ndan alınmasını önerdi.

Medusa şirketi ile İsrailliler arasında 'know-how' konusunda anlaşmazlık çıkması üzerine konu ülke ve dünya gündemine taşındı. İngiliz Wall Street Journal gazetesinin 'Türkiye İsrail'e su satıyor' haberi üzerine Arap ülkelerinin aşırı tepkisi üzerine dönemin hükümeti tarafından proje askıya alındı. Bir dönem Libya Lideri Muhammer Kaddafi de Manavgat suyuna talip olmuş, ardından vazgeçmişti.

10 Nisan 1992 yılında başlanılan proje 1999 yılında tamamlandı. Türkiye ve diğer yakın ülkelere su temini sağlaması düşünülen proje kapsamda günde 500 bin metreküp suyun Manavgat Irmağı'ndan alınarak nakledilmek üzere 250 bin metreküpünün arıtılabileceği belirtiliyor.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler