YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AB Projesiyle Tarihi Yapıların Restorasyonu Yerinde Incelenecek

Afyonkarahisar Belediyesi, kent merkezindeki tarihi ev, medrese, kervansaray, kale ve benzeri yapıların korunması, aslına uygun...

Afyonkarahisar Belediyesi, kent merkezindeki tarihi ev, medrese, kervansaray, kale ve benzeri yapıların korunması, aslına uygun muhafaza edilmesi için AB projesi hazırladı. Düzenlenecek gezi kapsamında teknik elemanlar İtalya'da ve Macaristan'da yapılan restorasyon uygulama çalışmalarını yerinde inceleyecek.

Belediye Başkanı Yardımcısı Ayfer Ören, Afyonkarahisar’ın Frigler, Lidyalılar, Persler, Yunanlılar, Romalılara ev sahipliği yaptığını, bu devletlerin irili ufaklı birçok yapıyı miras bıraktığını söyledi. Ören, "Şehrimizde Ulu Cami, Gedik Ahmet Paşa Camii, Bedesten Çarşısı, Millet Hamamı, Alaca Hamam, Sultandağı Kervansarayı, Döğer Kervansarayı, Eski Belediye Binası, Taş Medrese ve Afyo Kalesi etrafında 600 bin metrekarelik sit alanı içerisinde yer alan Osmanlı Devleti'ne ait evler, konaklar ve camilerden oluşan yerleşim merkezi bunlardan birkaçıdır.” dedi.

Tarihin izlerini oluşturan bu yapıların çoğunun günümüze kadar ayakta kalabilmeyi başardığını belirten Ören, bu yapıları en iyi şekilde muhafaza edip bu mirası sonraki nesillere ulaştırmak gerektiğini belirtti. Ören, "Bu noktada tarihi yapıların muhafazası ve restorasyon çalışmaları yapılması gerekmektedir. Bu yapıların tarihi dokusunu koruyarak geçen zamanın verdiği yıpranmayı onarmak restorasyon çalışmalarının başlıca görevidir. Bu noktada restorasyon uzmanı, inşaat mühendisi, mimar, makine mühendisi, elektrik mühendisi, şehir plancısı teknik personellerin birlikte titiz bir çalışma yapmaları gerekmektedir.” diye konuştu.

Proje kapsamında 35 teknik eleman Macaristan ve İtalya’da teknik gezi kapsamında restorasyon konusunda uzman kuruluşlar ve mesleki eğitim kurumlarını ziyaret edecek.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler