YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AKÜ, Hazine Arazilerinin Değerinde Satılmasını Sağlayacak Dijital Program Yaptı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ)'nde Türkiye’nin yüzölçümünün yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan hazine arazilerinin satışında birim fiyatların...

AKÜ, Hazine Arazilerinin Değerinde Satılmasını Sağlayacak Dijital Program Yaptı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ)'nde Türkiye’nin yüzölçümünün yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan hazine arazilerinin satışında birim fiyatların doğru belirlenmesi için ‘dijital değer haritası programı’ yapıldı. İki yıllık bir çalışma sonrasında tamamlanan proje sonrasında hazırlan programın uygulandığı Afyonkarahisar’da elde edilen sonuçlara göre; hazine arazileri değerinden yüzde 50 daha ucuza satılmış. Programın diğer illerdeki taşınmazlar içinde emsal olması bekleniyor.

Proje Koordinatörü AKÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saffet Erdoğan, çalışmanın ülke ekonomisi açısından taşınmazların değerlendirilmesi için gerçekçi ve objektif sonuçlara ulaşılması bakımından oldukça önemli olduğunu söyledi.

Erdoğan, bedellerin doğru tespit edilmesi ile emlak vergisi, kamulaştırma, ipotek tesisi, arsa ve arazi satışı, işgaller gibi bedellerin doğru tespit edilmesi ve sıkıntıların yaşanmamasının hedeflendiğini kaydetti.

Erdoğan, “Taşınmaz değerinin doğru belirlenmesi ve bu değerlerin vergiye doğru bir şekilde yansıtılması toplumların en önemli ekonomik dayanaklarından biridir. Ayrıca Hazine taşınmazlarının değerlerinin doğru tespit edilerek ekonomiye kazandırılması ve buradan kaynak oluşturulması yine önemli gelir kaynaklarındandır. Hazine arazilerinin satışlarının dışında kiralama, irtifak hakkı tesisi ve ecri misil işlemleri için değerlerinin doğru tespit edilmesi de yine önemlidir.” dedi.

AFYON’DA 200 HAZİNE ARAZİSİ ÜZERİNDE İNCELEME YAPILDI

Saffet Erdoğan, Afyonkarahisar kent merkezini seçtiklerini ve taşınmaz değer haritası üretildiğini ifade ederek, taşınmazın değerine etki eden 24 faktör belirlediklerini bunlar arasında; yeşil alan ulaşım, hastanelere yakınlık, kat sayısı, gürültülü bölge, manzara, geotmetrik yapı, imar durumu gibi kriterleler yer aldığını anlattı.

Bunları 70 emlakçıyla harita ve inşaat mühendisleriyle görüşüp puanlatarak bir dijital değer tablosu oluşturduklarını belirten Erdoğan, "Sonra bunları Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)’ye aktardık. Örneğin bir taşınmazın değerini bilmiyorsunuz ancak bu dijital tabloya girdiğinizde otomatik değerini veriyor. Taşınmazlar üzerinde denediğinizde yüzde70- 90 arasında doğruluk payına ulaştık. Bunu Hazine arazileri üzerinde uyguladığımızda ise yüzde 50’ye varan oranlarda daha ucuza satıldığını gördük.” diye konuştu.

Erdoğan, “Türkiye yüzölçümünün yaklaşık yüzde 60’ı hazineye ait taşınmazlardan oluşmaktadır. Hazine taşınmaz mallarının ekonomiye kazandırılması için rayiç değerlerin doğru saptanması çok önemlidir. Bu satışlardan devlet büyük kazanç sağlamakta ve rayiç değerden uzaklaştıkça kazanç düşmektedir. Ayrıca işgal edilen taşınmazlardan alınan ecri misil bedelleri de gelirde önemli yer tutmaktadır, dolayısıyla rayiç bedellerin doğru saptanamaması bu durumu da etkilemektedir.” diye konuştu.

Bu çalışmada hazine taşınmazlarını da emsal parseller arasına katıldığını, emlakçılardan toplanan diğer satış bilgileri de kullanılarak değer haritaları elde edildiğini ifade eden Erdoğan, elde edilen değer haritasından sorgulanan taşınmaz değerler ile ihale edilerek satılan hazine taşınmazları karşılaştırıldığında hazine satışlarının ortalama yüzde 50 daha ucuza satıldığı görüldüğünü dile getirdi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler