YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ustasından sucuk tarifi

Kocaşaban Sucukları İşletmecisi Mehmet Kocaşaban, kurban etlerinin sucuk yapılarak değelendirilebileceğini belirtti

Ustasından sucuk tarifi

Kurban Bayramı'nda kurban kestiniz, ya da bir tanıdığınızın kestiği kurban etinin bir kısmı size hediye edildi. Et ile ilgili değişik yemekler yapabilir, o eti daha sonrası için saklayabilir, veya sebze yemeklerine katık edebilirsiniz. Peki o etlerle sucuk yapmayı denediniz mi? Sucuk diyarı Afyonkarahisar'da, kurban eti ile sucuk yapımı da etin değerlendirilmesi konusunda bir seçenek sunuyor.

BAHARAT OLMAZSA OLMAZ

Afyonkarahisar'ın markaları arasına giren Cumhuriyet Sucukları'nın kurucularından, Kocaşaban Sucukları'nın işletmecisi Mehmet Kocaşaban, evde sucuk yapımı tarifini verdi. Kocaşaban, "Kesilen kurbanın eti, 1 gün dinlendikten sonra kıyma makinesinde 3 numaralı aynada kıyma hâline getirilir. Sucuk yapmak için bu kıymaya sarımsak, kırmızı biber, kimyon, tuz, karabiber mutlaka katılmalıdır. Ağız tadına göre yenibahar, çemen, tarçın da katılabilir. Bu baharatları tek tek bulmak zor olursa, baharatçılardan 'hazır sucuk kombisi' şeklinde adlandırılan ürün talep edilebilir" dedi.

5-6 SAAT DIŞARIDA BEKLETİLMELİ

Baharatın, kıymayla yoğrulması gerektiğini kaydeden Kocaşaban, "Yoğrulma işleminin ardından bu et, 8 saat bekler. Kasap ya da baharatçılardan sucuk bağırsağı temin edildikten sonra daha önceden yoğurulan ve bekletilen et, bağırsaklara doldurulmaya başlanır. Göz kararı, her kangal sucuk 400 ilâ 600 gram arasında ağırlığa sahip olur. Kangallar hazırlandıktan sonra, sucuklar 5-6 saat dışarıda bekletilir. Bekleme süresi bitince, ev yapımı sucuklar buzdolaplarında muhafaza edilebilir" diye konuştu.

KASAPLAR DA YAPIYOR

Kasapların da kurban etinden sucuk yaptıklarını, kasapların hazırladıkları sucukların müşteriler için daha zahmetsiz olduğuna dikkat çeken Kocaşaban, "Siz etinizi kasaba götürüyorsunuz. Tartılan et miktarına göre toplam 25 ya da 30 lira ödeyip kasabın sucukları yapmasını bekliyorsunuz. O günkü yoğunluğa göre 1 ya da 2 saat sonra sucuğunuzu alabiliyorsunuz. Afyonkarahisar'da daha çok eski kasaplar bu tür sucukları hazırlıyorlar" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler