YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aksaray’ın demiryolu proje çalışmaları başladı

Aksaray’ın demiryolu projelerinde önemli gelişmeler yaşandı. Kırşehir ve Aksaray’ı Güney’e bağlayacak olan Kırşehir-Ortaköy-Aksaray ve Ulukışla...

Aksaray’ın demiryolu proje çalışmaları başladı

Aksaray’ın demiryolu projelerinde önemli gelişmeler yaşandı. Kırşehir ve Aksaray’ı Güney’e bağlayacak olan Kırşehir-Ortaköy-Aksaray ve Ulukışla tren yolunun proje çalışmalarının fiili olarak başladığı ve önümüzdeki yıl yapım projesinin ihale edilmesinin beklendiği belirtildi. Yine ayrıca Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir Kayseri demiryolu projesi hattının tamamlandığında Aksaray’ın kesişme noktası yani makas olacağı bildirildi.
DLH İnşaat Genel Müdürlüğü Demiryolları Etüt Proje Daire Başkanı Musa Tuncay ve ekibi, Aksaray’a gelerek demiryolunun yapılacağı bölgelerde inceleme yaptı. Daire Başkanı Tuncay ve ekibi, eski bir demiryolcu olan Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta ile toplantı yaptı. Toplantı öncesi Aksaray’ın Demiryolu projelerindeki yeri ve önemi hakkında bilgiler verildi. DLH İnşaat Genel Müdürlüğü Demiryolları Etüt Proje Daire Başkanı Musa Tuncay yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bu projemiz bizim 2011’in ikinci yarısında başlayan Kırşehir’den başlayıp Kırşehir, Ortaköy, Aksaray’dan Ulukışla’ya bağlanan yüksek standartlı bir demir yolu projesidir. Bu proje uygulama projesi şeklinde hazırlanmaktadır. Bunun anlamı şudur; Bu proje tamamlandığında derhal yapım ihalesine inşaat ihalesine çıkılabilecek hale gelecektir. Ne zaman gelecek diye sorarsanız? Önümüzdeki yılın ortalarında ilk yarısında biz bunun uygulama projesini hazırlayıp en azından yapıma teklif edilebilecek, devlet planlamaya teklif edilebilecek duruma getirmeyi hedefliyoruz. Bu projemiz esas itibari ile özellikle Kırşehir ve Aksaray ilimizi hem kuzeyde hem de güneyde limanlara bağlayacaktır. Güneyde Kırşehir Aksaray Ulukışla hattını kullanarak Mersin ve Adana’ya özellikle Mersin limanına ulaşımı sağlanacaktır. Biz şunu biliyoruz ki Aksaray’da limana gidecek birçok ihraç malı bulunmaktadır. Bu demir yolu sayesinde Aksaray’daki sanayinin sıçrama yapacağı, artı ihraç edilecek olan mal miktar çeşidinde de büyük bir atış olacağı beklenmektedir. Çünkü bu tür yatırımların gelmesi için demir yolu ulaşımı şarttır. Bu gelişmiş ülkelerde tüm Avrupa ve Amerika da böyledir. Ayrıca yabancı veya yerli bir yatırımcının da bir yatırım yapacağı zaman ilk sorduğu soru demiryolu bağlantısı var mı şeklindedir. İnşallah bu projeyi gerçekleştirmekle Aksaray’ımızın şu anda zaten çok hızlı büyüyen sanayisinin çok önemli ölçüde artacağını umuyoruz." dedi.
Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Aksaray’ın da içinde bulunduğu demiryolu projeleri hakkında somut adımlar atıldığının müjdesini vererek şunları söyledi: "Bu projeyi biz yaklaşık 2004 yılından beri 7,5 yıldır gündemde tutuyoruz. Daha önce 2003 yılında ilk aşamada Ankara Kulu kavşağı, Aksaray ve Ulukışla olarak gündeme gelmişti. Bakanımız Binali beyin o dönemde Aksaray’a gelip verdiği bir sözdü. Fakat daha sonra gündemin değişmesiyle beraber Ulaştırma Bakanımız seçimlerden önce Aksaray’a geldiğinde meseleyi biz biraz daha izah ettik. Özellikle yıllık yük potansiyelinin 1 milyon 600-700 bin ton civarında olduğunu söyledik. Bunları Sayın bakanımıza özellikle anlattık. Belediyede ve OSB de bir toplantı yaptık. Bu meseleleri anlattık. Zaten Bakanımız 2004 yılından beri bu olayı sahiplenmişti. Gün geçtikçe bu Aksaray’ın gelişmesine paralel olarak nüfusunun nerdeyse yüzde 60-70 artışıyla beraber Aksaray’da demiryolunun biraz daha elzem duruma geldiğini yakinen gördük ve Bakanımız bunun sözünü verdi gitmişti. Daha sonra Sayın Başbakanımızın da 2011 genel seçimlerinde Kent meydanın da vermiş olduğu sözde de hem Aksaray bağlantısı bununla beraberde Kırşehir-Ortaköy-Aksaray ve Ulukışla olarak bu bağlantının yapılmasının daha uygun olduğunu yaptığımız toplantılarda konuşmuştuk. Dolayısıyla burada Aksaray ile beraber Kırşehir’i de Güneye yani Mersine, Adana’ya bağlamak Aksaray ve Kırşehir için önemlidir. Demiryolu Proje çalışmaları şu anda fiili olarak başladı. Bu ihalesi yapılmış bir yapım projesidir. İnşallah en kısa sürede bittiği zamanda hep beraber takip edeceğiz yapım ihalesinin yapılması lazım. Bu da önümüzdeki yıl inşallah gündeme gelir diye düşünüyorum. Bu şu anda Aksaray olarak bizim demir yolu konusunda varmış olduğumuz en somut göstergelerden bir tanesi Bunu özellikle söylüyorum.7-8 yıl içerisinde bu noktaya kadar gelmemiştik. Şu anda proje ihalesi yapılmış. Fiili olarak firma yetkilileri geldi burada toplantılar yaptık. Aksaray’ımız için çok müjdeli bir haber inşallah hayırlı olur diyorum. Somut olarak atılmış ciddi bir adımdır bu. Aksaray zaten buna layık. Organize sanayisi ile, Mercedes’i ile 130'un üzerinde fabrika ve ürettiği ürünler ve yolcu kapasitesiyle buna layık. Ama önceliğimiz ağırlıklı olarak yük gözüküyor. Yolcu taşımada yapılacak ama bizim için birinci önceliğimiz yük olacak. Dolayısıyla bu hem yük hem yolcu için olacak. Demiryolu standardı buna uygun.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler