YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Doğu Ergil: Gönüllüler hareketi olmasaydı, güdümlüler hareketi olurdu

Türkiye Eğitim ve Kültür Vakfı’nın organize ettiği “Fethullah Gülen ve Hareketi” konulu söyleşi Aksaray Kültür...

Doğu Ergil: Gönüllüler hareketi olmasaydı, güdümlüler hareketi olurdu

Türkiye Eğitim ve Kültür Vakfı’nın organize ettiği “Fethullah Gülen ve Hareketi” konulu söyleşi Aksaray Kültür Merkezinde düzenlendi. Söyleşiye Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Ankara Temsilcisi Hasan Ayasun ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Doğu Ergil’in konuşmacı olarak katıldı.
'Fethullah Gülen hareketi'nin bir gönüllüler hareketi olarak değerlendirilmesine dikkat çeken Doğu Ergil, gönüllüler hareketinin karşısındaki alternatif hareketin güdümlüler hareketi olduğunu vurguladı.

"RESMİ İRADE, 81 İLİN HEPSİNDE TÜRKÇE ÖĞRETMEYİ BAŞARAMADI"

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil ise söyleşi sırasında dikkatini çeken 'Gönüllüler Hareketi' kavramından hareketle, "Eğer gönüllüler hareketi olmasaydı, güdümlüler hareketi olurdu." dedi.
Doğu Ergil, konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Burada 15 dakikalık sunuşta birkaç kavram ortaya çıktı. Bu kavramlar da bana birkaç kelime söyleme açısından ilham verdi. Sözünü edeceğim hareketin bir gönüllüler hareketi olduğu söylendi. Düşündüm gönüllüler hareketi olmasa başka ne hareketi olur diye. Güdümlüler hareketi olabilir. Gönüllüler hareketinin karşısındaki alternatif hareket güdümlüler hareketi olur. Gönüllüler hareketi nasıl hareket eder? Nasıl ortaya çıkar? Teşvik edilerek, motive edilerek çıkar. Güdümlüler hareketi ise dürterek ortaya çıkar. Korkutarak tehdit ederek. Şimdi böyle bir hareketi tanımlarken gönüllüler hareketi diyorsak demek ki ülkemizde ortaya çıkan nadir bu nitelikte hareketlerden biri. Çoğu güdümlü hareket. O yüzden de güden ortadan kalkınca, korkutma ve tehdit ortadan kalkınca, onlar da yok oluyor. Başka bir şey daha söylendi. Dendi ki gidemediğiniz yerde mevcudiyetiniz olmaz, adınız anılmaz. Şu anda 130 ülkede Türkçe öğretiliyor. Verilen akademik eğitimin dışında. Türkçe öğretiliyor. Bilgi Türkçe aktarılıyor. Mevcut olan 81 ilimizin hepsinde biz Türkçe öğretmeyi başaramadık. Birisi resmi irade, ötekisi gönüllüler hareketi, özel irade. Demek ki sadece güzel ilişkiler olmuyor. İkna ederek, teşvik ederek ve ödüllendirerek olabiliyor. Buda önemli bir ders olsa gerekir.”

"150 ÜLKEDE BARIŞ VE KARDEŞLİK ORTAMININ OLUŞTURULUYOR"

Türkiye Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Ayhan Yıldız da konuşmasında, Anadolu'dan çıkan gönüllüler hareketinin şu anda dünyanın dört bir yanında 150 ülkede eğitim faaliyetleri sürdürdüğünü ve Türkçeyi öğretip, barış ve kardeşlik tohumu ektiğini söyledi. Konuşmasına "Çağımızda oldukça farklı ve heyecan verici öyle bir olgu var ki adına gönüllüler hareketi deniliyor." diye başlayan Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü; "Anadolu coğrafyasından çıkarak yeni bir dünya hayalleyen bu hareket toplumun bütün kesimlerinde insanların omuzlarında yükseliyor. Öncelikle ülkemiz insanlarının eğitimli, kültürlü, ahlaklı, faziletli, milletini ve ülkesini seven bir nesil olarak yetiştirilmesi için açılmış olan eğitim müessesleridir. Dünyanın dört bir yanında yaklaşık 150 ülkede sürdürülen eğitim faaliyetleri dünya ülkeleriyle barış ve kardeşlik ortamının oluşturulması amacıyla kültürümüzün ve dinimizin tüm dünyaya tanıtılması amacıyla düzenlenen Türkçe olimpiyatları gibi daha birçok alanda sürdürülmektedir. Gönüllüler hareketi mensuplarının ve bu hareketin mimarı olan muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi'nin insanımıza ve tüm insanlığa sunduğu en büyük armağan olmuştur."

Programa, Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Acar, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Öztürk, İl Müftüsü Bekir Gülce, AGİAD Başkanı Reha Güven ve çok sayıda vatandaş katıldı. Söyleşi sonrası Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Ankara Temsilcisi Hasan Ayasun’a, Rektör Mustafa Acar da Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Doğu Ergil’e Türkiye Eğitim ve Kültür Vakfı adına teşekkür ederek plaket verdi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler