YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Semaver Sanatı Yok Oluyor

- AMASYA’da 30 yıldır el işçiliği ile semaver yapan 48 yaşındaki Murat Olgaç, çırak bulamadıkları için mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı

Semaver Sanatı Yok Oluyor

- AMASYA’da 30 yıldır el işçiliği ile semaver yapan 48 yaşındaki Murat Olgaç, çırak bulamadıkları için mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Amasya'da semaver üretimi, yöreye özgü semaver yapan ustaların azalması nedeni ile kaybolan meslek grubu içerisine girdi. Amasya merkez ve köylerinde semaver halen kullanılıyor. Değişik boylarda üretimi yapılan semaverler el sanatı ve geçim kaynağı olarak biliniyor. Amasya'da atölyesinde düz levhaları çekiçle şekillendirerek 30 yıldır semaver yapan 48 yaşındaki Murat Olgaç, semaver yapımına 18 yaşında başladığını, galvenizli saç ve bakır levhalara şekil vererek el işçiliği ile yaptığını söyledi. Semaver yapımının aile mesleği olduğunu belirten Murat Olgaç şöyle dedi:
30 yıldır bu sektörün içinde el yapımı semaver işiyle uğraşıyorum. Zamanında amcalarım ve rahmetli babam da semaver ustalığıyla uğraşmışlar, onlardan sonra ben yapmaya devam ettim. Benim dışımda Amasya'da semaver yapan bir iki arkadaş daha var. Çırak bulamadığımız için Amasya’da bizimle birlikte el yapımı semaver olayı da bitecek. İşte bu yüzden yetkililerden bize sahip çıkmalarını istiyoruz."
Murat Olgaç, el işlemeli semaverlerin 50 ile 250 TL arasında değişen fiyatlarla satıldığını söyledi.

Semaver Sanatı Yok OluyorSemaver Sanatı Yok OluyorSemaver Sanatı Yok Oluyor

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler