YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TÜİK'ten köylülere anket cezası

Amasya’nın Halifeli köyünde TÜİK’in düzenlediği anketine katılmadıklarından dolayı 923’er lira ceza kesildi

TÜİK'ten köylülere anket cezası

Amasya’nın Halifeli köyünde TÜİK’in düzenlediği hane halkı bilişim teknolojileri kullanım anketine katılmadıklarından dolayı 923’er lira ceza alan köy sakinleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım istedi.

Yaklaşık 7 ay önce Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) görevlilerinin köylerindeki birkaç eve evrak bırakıp ayrıldıklarını öğrendiklerini belirten köy muhtarı Emsal Kılıç, daha sonra aralarında babası Rıza Kılıç’ın da olduğu 3 kişiye 923’er lira ceza gelmesi üzerine konuyu mahkemeye taşıdıklarını ancak aleyhlerine sonuç alındığını söyledi.

Köydeki 5-6 kişiye daha ceza gelebileceğini tahmin eden köy muhtarı Kılıç, “Gelen 2-3 arkadaş anketçi mi neci? Benim köy muhtarı olarak bundan haberim yok. 3-4 haneye imza atılmasını istemişler. O vatandaşlar da muhtar yok yanlarında diye güvenip imza atmamışlar. Ne olduğunu bilmiyorlar ki. Bizim köy hiçbir anketçi görmemiş. Köylü ne anlar bu anketten” dedi.

Gelen görevlilerin gelinine evrak bıraktıklarını ancak okuma yazması olmadığı için evrakta neler yazıldığını bilmediğini söyleyen 63 yaşındaki 3 çocuk annesi Sultan Akman, “Bana ceza yazmışlar. Hiç görmedim gelen adamı. Göreydim ‘bu ne diyor’ sorardım. İmza atmadım” diye konuştu.Başbakan Erdoğan'dan yardım bekleyen Akman, “Cezayı nereden öderim. Artık Başbakan kurtaracak bizi. Başbakandan başka kim kurtarabilir” şeklinde konuştu.

Yaklaşık 60 hanenin bulunduğu köylerinde yaşayanların devlet görevlilerine karşı saygılı olduğunu ve anketlere istenen her soruya cevap verilebileceğini vurgulayan köy sakinlerinden Mehmet Ali Açıkgöz de cezayı ödeme gücü olmayan komşularına yardım edilmesini istedi.

DEFNE SAMYELİ'YE TÜİK CEZASI

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 81 ilde yapılan gelir incelemesi çalışmasında kapısı çalınan Defne Samyeli başından geçenleri CNN TÜRK yayınında Saynur Tezel'in "Günlük" kuşağında anlattı. Samyeli, "Umumi tuvalet bile kullandığımızda yazmamız istendi. Hijyenik ihtiyaçlarımız için eczaneden ne aldığımızı niye bilsinler, evime kimin gelip ne getirdiğini bilsinler?" diye tepki gösterdi. Samyeli, evde kalma isteği iddiasıyla ilgili olaraksa "Sosyal medyada bu bir espriydi, gelseler bir de bulaşık yıkasalar diye" ifadelerini kullandı. HANEHALKI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ANKETİ NEDİR?

Amaç:

Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması, hanelerde ve bireylerde sahip olunan bilgi ve iletişim teknolojileri ile bunların kullanımları hakkında bilgi derlemek amacıyla 2004 yılından itibaren uygulanmakta olup, söz konusu teknolojilerin kullanımı hakkında bilgi veren temel veri kaynağıdır.

Bu araştırma ile aşağıdaki alanlarda veri derlenmektedir:

- Hanelerde bulunan bilgi ve iletişim teknolojileri

- Bilgisayar (Bireylerin bilgisayar kullanımı, sıklığı v.b.)

- İnternet (Hanelerde İnternet erişimi sahipliği, bağlantı tipleri, bağlı araçlar, bireylerin İnternet kullanım sıklığı, kullanım amaçları v.b)

- e-Ticaret

- e-Devlet uygulamaları

- Bilişim güvenliği

Tanımlar:

Hanehalkı: Aralarında akrabalık bağı bulunsun ya da bulunmasın aynı konutta veya konutlarda, aynı konutun bir bölümünde yaşayan, kazanç ve masraflarını ayırmayan, hanehalkı hizmet ve yönetimine katılan bir veya birden fazla kişiden oluşan topluluk.

Kent: 20 001 ve daha fazla nüfuslu yerleşim yerleridir.

Kır: 20 000 ve daha az nüfuslu yerleşim yerleridir.

Sınıflamalar:

Coğrafi:

-İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (Düzey 1)

-Kent-Kır

Meslek: Uluslararası Standart Meslek Sınıflaması (ISCO-08)

Eğitim: Bireylerin eğitim durumları hakkındaki bilgiler Uluslararası Standart Eğitim Sınıflamasına (ISCED,1997) uygun olarak sınıflandırılmıştır.

İşteki durum: İstihdam edilen ve daha önce bir işte çalışmış olanlar, Uluslararası İşteki Durum Sınıflamasına (ICSE,1993) uygun olarak sınıflandırılmakta ve yayımlanmaktadır.

Verinin kapsamı

Kapsanan Kişiler: Türkiye sınırları dahilinde bulunan tüm yerleşim yerlerindeki hanehalklarıdır. Kurumsal nüfus olarak tanımlanan okul, yurt, otel, çocuk yuvası, huzurevi, hastane ve hapishanede bulunanlar ile kışla ve ordu evlerinde ikamet edenler kapsanmamaktadır. Ayrıca nüfusu toplam nüfusun %1’ini geçmeyecek şekilde yeterli (küçük köyler, oba, mezra v.b) örnek hane sayısına ulaşılamayacağı düşünülen yerleşim yerleri kapsam dışı bırakılmaktadır.

16-74 yaş grubu yetişkin fertlerin yanı sıra 06-15 yaş grubundaki çocuklar da araştırmanın kapsamındadır.

Coğrafi kapsam: Türkiye genelinde her yerleşim yeri örnek seçimi için kapsama dahil edilmiştir.

Temel Veri Kaynaklarının Niteligi

Veri kaynakları: Veriler, belirlenen örnekleme yöntemine göre seçilen hanehalklarından derlenmektedir. Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırmalarında kullanılan istatistiki birim “hanehalkları”dır. Hanehalkında bulunan tüm fertlere ilişkin demografik bilgiler (yaş, cinsiyet) alınmaktadır. Eğitim durumu, işgücü durumu ve bilişim teknolojilerinin kullanımına yönelik sorular ise 16-74 yaş aralığındaki fertlere sorulmaktadır. 6-15 yaş grubu çocuklara ise bilgisayar, internet ve cep telefonu kullanımları (sıklık, kullanım süreleri, başlangıç yaşları, amaçlar vb.) ile gazete, dergi ve televizyon alışkanlıklarına ilişkin sorular sorulmaktadır.

Veri toplama şekli: Anket, anketörler tarafından yüzyüze görüşme yöntemi ile uygulanmakta ve veriler alan uygulaması esnasında doğrudan dizüstü bilgisayarlara kaydedilmektedir (Bilgisayar destekli kişisel görüşme yöntemi).

Derleme uygulamaları

Veri derleme sistemi: Araştırmanın soru kağıdı Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (EUROSTAT) tarafından hazırlanan ve önerilen model soru kağıdı esas alınarak hazırlanmaktadır. Bu soru kağıdı Türkiye koşullarına adapte edilmekte, aynı zamanda Ulusal Bilgi Toplumu Stratejisi’ni yürüten kurum / kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmektedir. Bu kapsamda Hanelerde Bilişim Teknolojileri Kullanımı Araştırması’nın 16-74 yaş olan kapsamı genişletilerek 6-15 yaş arası çocukları da kapsayacak şekilde paydaşlarımızın talepleri dikkate alınarak çocuk modülü eklenmiştir.

Referans ve uygulama dönemi: Araştırma her yıl Nisan döneminde gerçekleştirilmektedir. Referans dönemi araştırmanın gerçekleştirildiği haftaya göre belirlenmektedir.

Anketin detaylarını http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt\_id=1028 adresinden öğrenebilirsiniz...

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler