YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Şahin: Davul da bizde tokmak da bizde

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bakanlığın isminde kadın isminin olmayışı ile ilgili, "Bakanlığın...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bakanlığın isminde kadın isminin olmayışı ile ilgili, "Bakanlığın adında kadın olsa da olmasa da icraatlara bakmak lazım. Asla kadını küçültme gibi bir şey olamaz." dedi. Daha önce mali kaynağa ihtiyaç duyulduğunda, diğer bakanlıklardan destek almaları gerektiğini söyleyen Şahin, "Şimdi davul da bizde tokmak da bizde." diye konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Haklı Kadınlar Platformu’nu kabul etti. Platform temsilcileri Tijen Mergen ve Emel Armutlu’nun kabinedeki bayan sayısının çoğalmasını beklerken, birde kaldığını belirtmesi üzerine Bakan Şahin, "İkiye de çıkaran bizim iktidarımızdı. Şu anda parlamentoda yüzde 14 kadın temsili var. Parlamentoya her yönden çok güçlü kadınlarımız girdi. Başbakanımızın buradaki iradesini ben biliyorum." dedi.
Parlamontoya giren kadın milletvekillerini bir çoğunun yeni olduğunu kaydeden Şahin, siyasetin büyük bir tecrübe istediğini vurguladı. Şahin, "Benim 3. dönemim. Dokuz yıldır mutfakta çalışıyorum. Bugün bu koltuktayım." diye konuştu. Kadın bakış açısını ve kadın duygusal zekasını sorunun değil, çözümün bir parçası yapacak şekilde yolla devam edeceklerini kaydeden Şahin, "İnanıyorum ki, hızlı bir şekilde yüzde 14’ü sağlayan iktidar kabinede de bu oranı sağlayacaktır." dedi. Şahin, şöyle devam etti: "Arkadaşlarımız kendini yetiştirdiği ölçüde, o farkı koyabildiği ölçüde bunlar çok rahat olabilir. Biz bu konuda da biliyorsunuz değişime açık bir partiyiz. Bugün, Atatürk meclisinden sonra kadınları biraz daha görünür kılmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

NİMET ÇUBUKÇU’NUN KABİNE DIŞINDA KALMASI
Platform temsilcilerinin, "Nimet Çubukçu’nun da tekrar kabinede olacağını düşünüyorduk.” şeklideki sözleri üzerine Bakan Şahin, şunları dile getirdi: "Sayın Çubukçu’nun çok ciddi bir tecrübesi var. Çok ciddi bir siyasi deneyimi var. Hepimizin olacağı yönünde bir kanaati vardı. Ancak sonuçta takdir Sayın Başbakanımızın. Ustalık döneminde kendine göre daha başarılı olabileceği bir ekibi seçti. Bence şimdi icraatlara bakma zamanı. Bundan sonrasını nasıl konumlandıracağımız çok önemli.”
Bakanlıkla ilgili, ‘kadın’ isminin çıkarılması konusunda eleştiriler geldiğini söyleyen Şahin, “Devlet bakanlığı olmaktan çıkarılınca şu anda bir müsteşar, üç müsteşar yardımcısı ve beş genel müdürlükle bakanlık temsil ediliyor. Kadın ve Aile Bakanlığının daha önce müsteşar yardımcısı ve müsteşarlığı yoktu, mali kaynağı yoktu. Şu anda sosyal hizmetler tek çatı altında birleştirildi.” şeklinde konuştu.
Daha önce projelerde bir mali kaynağa ihtiyaç duyulduğunda diğer bakanlıklardan destek almak gerektiğini anımsatan Şahin, “Şu anda davul da bizde, tokmak da bizde. Yani paramızda var.” ifadesini kullandı.

"ASLA KADINI KÜÇÜLTME DİYE BİR ŞEY OLAMAZ"
Şahin, şöyle devam etti: "Kadın adı çıkması da şöyle. Kadını yok edelim bakışı yok. Bakanlığın bünyesinde kadın, aile, çocuk, özürlü ve yaşlılar, şehit ve yakınları beraber konduğu zaman ya hepsini tek tek oraya koyacaksınız, ya da daha kısaltacak şekilde. Şimdi kadını koyduğunuz zaman, çocuk da kendisini en az bu kadar göstermesi gereken, geleceğimiz olan gençlik ile ilgili bölümümüz var. Bunu böyle derli toplu koyalım, hepsi sosyal politikalar olarak koyalım şeklide bir bakış açısı. Asla kadını küçültme diye bir şey olamaz. Ben bunun müdahalesini ve müdafaasını en az sizin kadar yaparım."
Tijen Mergen’in "Sadece kadını konumlandırma diye bir bakış açısı görünüyor." şeklindeki sözleri üzerine Bakan Şahin, “Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü fonksiyonel olarak yok edilmiş olsaydı, zayıflatılmış olsaydı. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü aktif bir şekilde dururken, ben şimdi kadından sorumlu bir müsteşar yardımcısı atayacağım. Daha önce bu yoktu. Mali desteğimiz yoktu.” dedi.

"BAKANLIĞIN ADINDA KADIN OLSA DA OLMASADA İCRAATLARA BAKILMALI"
Şahin, şunları dile getirdi: "Bu bakanlığın adında kadın olsaydı veya olmasaydı da hizmetlere ve icraatlara bakmak gerekiyor. Kadın sadece sorunmuş veya kadın sadece cinayetmiş gibi algılanmasını da çok doğru bulmuyorum. Çok güçlü kadınlar var. Bu güçlü kadınların bir yukarı çıkacağı, dünya ile çok daha hızlı görünür olacağı iyi rol modellerimizi ortaya koymamız lazım. Bunu da birlikte başaracağız."
İstihdam Üst Kurulu oluşturulduğunu hatırlatan Şahin, "Diğer bakanlıklardaki kadın görünürlüğünü, ehliyet ve liyakati yüksek olan kadınların artık mutfakta kalmamamsı, karar alma mekanizmasına alınması ve bunun takibi bir devlet politikası haline dönüştürüldü. Buna baktığımız zaman, bütün bakanlıkları ilgilendiren büyük bir eylem planı… Bize düşen şey ne? Burada bunun takibi ve izlemesini yapmak sizlerle beraber. Nerede bir eksik ve yanlış varsa da bunun mücadelesini yapmak." dedi.
Kabulde, Haklı Kadınlar Platformu temsilcileri Bakan Şahin’e, taleplerini içeren bir de rapor sundu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler