YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Chp Meclis Grup Toplantısı…

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın İsmet İnönü'nün dini kitapları yasakladığı yönündeki eleştirilerine ilişkin,...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın İsmet İnönü'nün dini kitapları yasakladığı yönündeki eleştirilerine ilişkin, "İnönü'nün yasakladığı kitapta erkeklerin bıyıklarını kesmesi, öbür dünyaya imansız gitme nedeni sayılıyor. Senin milletvekillerin içinde kaç tane bıyıksız var? Tamamı öbür dünyaya imansız mı gidecek şimdi?" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1944 yılında İsmet İnönü'nün 2 dini kitabı yasakladığı yönündeki eleştirilerine cevap verdi. Bu konuyu araştırdığını ve Cumhurbaşkanı olarak İnönü'nün 'Tam Mevlidi Şerif ve Burdurlu Abidin Karaaslan'ın '54 Farzlı Büyük ve Tam Namaz Hocası' adlı iki kitabının yasakladığı bilgisinin doğru olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, ancak bu kitaplarda yanlış bilgiler bulunduğu için yasaklandığını söyledi. Namaz Hocası Kitabı'nın 18. sayfasında namazda okunan Kunut dualarının eksik olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Eğer siz ayeti eksik yazarsanız tahrifat yapmış olursunuz. İnönü bunu görüyor" dedi.

Mevlid-i Şerif kitabında ise, 'öbür dünyaya imansız gitmemek için üstadının sözünü tutacaksın' yazdığını belirten Kılıçdaroğlu, "Senin üstadın Erbakan'dı. Sen sözünü tuttun mu, tutmadın. Şimdi bu kitap sana imansız diyor" dedi.

Aynı kitapta "erkeğin ipekli elbise giymesi ve bıyıklarını kesmelerinin de öbür dünyaya imansız gitme nedeni' olarak gösterildiğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Soruyorum, senin milletvekillerin içinde kaç tane bıyıksız var? Tamamı öbür dünyaya imansız mı gidecek şimdi?" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'a bir çağrıda bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Bu kitabı Diyanet İşleri Başkanlığı'na gönder, arzu edersen sana da göndereceğim, oku. Eğer 'burada yazılanlara ben de imzamı atıyorum, kalıbımı basıyorum' diyorsa, bu kitabı yayınlasın. Yayınla bakalım yayınlayabiliyorsan" şeklinde konuştu.

Söz konusu kitabın bir hurafe kitabı olduğunu ve İnönü'nün Kur'an ayetlerinde tahrifat yapan bu hurafe kitabını yasakladığını belirten Kılıçdaroğlu, "Diyor ya bana, 'senin boyunu aşar'. Senin boyunu değil nereni aştığını iyi biliyorum, bilgini aşar, aklını aşar. Sen eline verilen metni okuyorsun. Sormuyor musun danışmanlarına, 'İsmet İnönü bu kitapları niye yasaklamış?' Soramazsın, çünkü benin yüreğinde kin var, İnönü'ye kin besliyorsun sen, rahmet dilemiyorsun, kin besliyorsun zen" dedi.

Kılıçdaroğlu, 1920 ile 1955 yılları arasında 70 farklı yazarın namaz hocası kitabının yayınlandığını ve hiçbir yasaklama getirilmediğini de kaydetti. Kılıçdaroğlu, "Bu kadar bilgisiz, halkı yanıltan, halkın kin duyularını besleyen bir Başbakan 21. Yüzyıl Türkiye'sine yakışır mı?" diye konuştu.

İkinci kitabın Süleyman Dede tarafından yazılmış, 'Süleyman Çelebi'nin Tam Mevlid-i Şerif, Meşhur Mevlidleri ve Mevlid Hikayeleri' kitabı olduğunu belirterek, bunun da İnönü tarafından Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklandığını dile getirdi.

Süleyman Çelebi'nin mevlidinin herkes tarafından bilindiğini ve huşu içinde dinlendiğini belirten Kılıçdaroğlu, ancak bu kitabın Süleyman Çelebi Mevlidi olmadığını söyledi. Kitapta, 'Sarımsaklı yemeyi Çinli hiç sevmezdi, ancak ev sahibini de kırmak istemezdi' 'Ali Baba bunu da beğenmedi al bunu götür, karpuz dedikleri olmalı kütür kütür' şeklinde Mevlid'le ilgisi olmayan ifadelerin bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Bir Mevlid-i Şerif'in tahrif edilmesine, bu kadar ucuzlatılmasına senin gönlün razı oluyor mu Sayın Başbakan? İnönü'nün gönlü razı olmamış. 'Yazıktır' demiş, 'insanların dini duygularını sömürmeyin' demiş. Biz yasaklara sonuna kadar karşıyız. Ama biz yalanlara da sonuna kadar karşıyız" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın kendisini rezil eden danışmanlarını çağırarak ders vermesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Samimi söylüyorum veremez, çünkü konuşma metni yazacak başka adam bulamaz. Senin İsmet İnönü'yü hayırla yad etmen lazım. Kuran'ı tahrif eden kitabı yasaklıyor" dedi.

Kılıçdaroğlu, 1920-55 yılları arasında 14 yazara ait Mevlid-i Şerif kitabı yayınlandığını da belirterek, bunlarda da hiçbir sorun yaşanmadığını söyledi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler