YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çmo Başkanı Baran Bozoğlu : Bu Gemiye Durdurun

- TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, içinde radyoaktif atık ve tehlikeli atık olan, 'Kuito' adlı tankerin sökülmek üzere

Çmo Başkanı Baran Bozoğlu : Bu Gemiye Durdurun

- TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, içinde radyoaktif atık ve tehlikeli atık olan, 'Kuito' adlı tankerin sökülmek üzere İzmir Aliağa'ya gelmek üzere olduğunu söyledi. Bozoğlu yaptığı açıklamada, günlük 100 bin varil petrol işleme kapasiteli ‘Kuito’ adlı tanker hakkında 2013 yılında inceleme yapıldığını ve olması gereken değerlerden 5 kat fazla radyoaktivite tespit edildiğini belirterek, "Türkiye'ye girdikten sonra bu tankeri tekrar geri gönderme şansımız olmayacak" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN ÇERNOBİL'İ: GAZİEMİR FACİASI
Geminin yola çıkmadan önce incelemesinin yapılmış olması gerektiğini belirten ÇMO Başkanı Bozoğlu, şöyle konuştu: "2012 yılında, İzmir Gaziemir‘de sökülen bir gemiden çıkan tehlikeli maddenin toprağa gömüldüğü tespit edildi. Bakanlık açıklamasında, bu atıkların üzerinin toprakla örtüldüğünü ve temizleneceğini açıkladı. Ancak orası hala temizlenemedi. O atıkları getiren geminin ne zaman yanaştığı, tam olarak hangi atıkları Türkiye‘ye bıraktığına ilişkin hala bilgi yok. Bu geminin de Türk karasularına girmeden önlenmesi gerekiyor. Biz gemi yola çıktığına, haberdar olduğumuzda ilgili birimlere duyuruda bulunduk ancak geminin rotası hala Türkiye‘ye yönelik olduğu için kamuoyuna duyurma kararı aldık."
Türkiye'ye girmeden gemide inceleme yapılmasını isteyen ÇMO Başkanı Bozoğlu, "Radyoaktif etki var mı, tehlikeli atık var mı? Bunlara dair inceleme yapılsın. Geminin Türkiye‘ye girişine ilişkin yasal izni olup olmadığına dair bile bilgi yok. Eğer izin verdilerse, neye göre verdiler? Eğer bu izin varsa, yetkililer bu izni kamuoyu ile paylaşsın. Eğer gemiye ilişkin, tehlikeli madde içermediğine ilişkin rapor varsa, bunu da yetkililer kamuoyu ile paylaşsın" dedi.

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ"
ÇMO Başkanı Bozoğlu, "Oda olarak kendilerinin de inceleme yapmak istediklerinin kaydederek, “Öncelikle denetim yapılmasını, bizim de denetim yapmamıza izin verilmesini istiyoruz. Yapılacak denetimin sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasını istiyoruz. Gemi inceleme yapılmadan Türk karasularına girecek olursa suç duyurusunda bulunacağımızı buradan açıklıyoruz" dedi.
Geminin içinde 100 bin tonluk petrol, pvc ve karbon gibi atıklar bulunduğu duyumunu aldıklarını ifade eden Bozoğlu, bu maddelerin Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmeliklere göre yasak olduğunu söyledi.

Günlük 100 bin varil ham petrol işleme ve 1.4 milyon varil depolama kapasitesine sahip gemi, 2000 yılından bu yana Angola açıklarında ham petrol işlemek üzere kullanılıyordu. 2014 yılında geminin sökülmesi için ihale yapılmıştı. İhale, ön temizliği yapılan geminin sökülmesini içeriyordu. Ancak Çevre Mühendisleri Odası‘nın incelemelerine göre, gemi ön temizliği yapılmış bile olsa, işlevi gereği hala yüksek miktarda tehlikeli madde, petrol atığı ve ağır radyoaktif madde içeriyor. Bu durum geminin tank tortu raporlarında da belirtiliyor.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler