YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gül: BM'deki oylamadan üzüntü duyduk

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye ile ilgili karar tasarısının veto edilmesi ile ilgili,...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye ile ilgili karar tasarısının veto edilmesi ile ilgili, “Birleşmiş Milletler’deki oylamadan üzüntü duyduğumuzu söylemek isterim." dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kore Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ile ortak basın toplantısı düzenledi. Suriye’deki gelişmelerle ilgili bir soru üzerine Gül, BM’deki oylamadan üzüntü duyduğunu dile getirdi. Soğuk Savaş Dönemi'nin bittiğinin herkesin hatırlaması gerektiğini kaydeden Gül, “Ülkelerin içindeki insan hakları ihlallerinin, insanlara karşı askeri güçlerin kullanılmasının artık bu dünyada yeri yok. Bu, çok dikkate alınmadı. Öncelikle bunu belirtmek istiyorum.” diye konuştu.
Suriye’de büyük acılar yaşandığını kaydeden Gül, “Her şey kötü senaryo olarak gidiyor. Bu da bizi çok kaygılandırıyor. Aslında gerek dönüşü olmayan bir yol içinde Türkiye. Onun için Cumhurbaşkanı Esad’ın aslında hem kendi ülkesine hem de kendi halkına yapabileceği en iyi iyilik, bu politikalarda ısrar etmemesi ve değişimi kabullenmesi.” dedi.
Kore ve Türkiye’nin üçüncü dünya ülkelerinde yatırım kararı alması ile ilgili bir soru üzerine Gül, Türkiye’nin ekonomik performansının son yıllarda arttığını dikkat çekti. Türkiye’nin yurt içinde de büyük alt yapı projelerine imza attığını söyleyen Gül, “Bu projeler, uluslar arası kriterlere uygun ihalelerle bütün dünyaya açık. Bütün dünya firmaları bu projelere katılabilir. Kore firmaları da aynı şekilde katılabilir. Bildiğim kadarıyla İstanbul Boğazı’nın altından geçen ve taşıtlar için yapılacak olan büyük tüneli Türk ve Kore firması beraber yapacak.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin, Çin’den sonra dünyanın ikinci çok büyük müteahhitleri olan ülkesi olduğunu kaydeden Gül, “Kore müteahhitlerinin de ne kadar güçlü olduğunu biliyoruz. Ortaklıklar yapılabilir tabi.” ifadesini kullandı.

KORE CUMHURBAŞKANI: ÜLKELER ARASINDAKİ İLİŞKİLER DAHA KAPSAMLI HALE GELECEK
Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ise imzalanan stratejik işbirliği dokümanları ile iki ülke arasındaki ilişkilerin daha kapsamlı hale geleceğine inandığını kaydetti. İki ülke arasındaki ekonomi ve sanayi arasındaki işbirliğinin daha da geliştirileceğini söyleyen Lee Myung-bak, Kuzey Kore'nin silahsızlandırılması konusunda gösterilen tutum dolayısı ile Türkiye’ye teşekkür etti.
Bir soru üzerine Lee Myung-bak, nükleer konusunda Türkiye’nin Kore ile işbirliği yapmak istediğini, kendilerinin de bu arzuyu paylaştığını dile getirdi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler