YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kanser Hastasına Literatüre Girecek Ameliyat

  Mesane kanseri olan hastaya dünyada ilk kez uygulandığı bildirilen yöntemle, 3 açık ameliyat yerine robotla kapalı tek ameliyat yapıldı.

Mesane kanseri olan hastaya dünyada ilk kez uygulandığı bildirilen yöntemle, 3 açık ameliyat yerine robotla kapalı tek ameliyat yapıldı. Samsun'da yaşayan 56 yaşındaki Ceyhan Güngör'ün, idrarından kan gelmesi üzerine başvurduğu doktorunun yaptığı tetkiklerde mesanesinde kitle olduğu belirlendi. İdrar kanalında ve böbreğinde de bu kitleden dolayı sorun yaşayan hastaya, en az 3-4 açık ameliyat geçirmesi gerektiği belirtilince, Güngör robotla ameliyatların yapıldığı İstanbul'daki özel bir hastaneye başvurdu. Yaklaşık 120 kilogram ağırlığında olması nedeniyle açık ameliyatının risk taşıdığı tespit edilen Güngör, Üroloji ve Üroonkoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Balbay tarafından robotla kapalı ameliyat edildi. Prof. Dr. Balbay, gerçekleştirdikleri ameliyatın pek çok aşamasını olduğunu, hastanın mesanesini alarak ince bağırsaklardan ayırdıkları 50 santimetrelik bir bölümle yenisini yaptıklarını söyledi. Çok kapsamlı ve her ihtimali değerlen ameliyatı tamamladıklarını anlatan Balbay, "Yeni mesaneyi hem normal idrar yoluna, hem de sol böbreğinden idrar getiren kanalı bu yeni mesaneye bağladık. Hastamızın ameliyat sonrası idrar kaçırma ihtimalini en aza indirmek için rahim ve doğum kanalı ile yumurtalıklarını da koruduk. Tüm bunları çok küçük bir kesiden gerçekleştirdik" diye konuştu. Balbay, hastanın durumunun gayet iyi olduğunu, bir gün yoğun bakımda kaldığını dile getirerek, ertesi gün kendisini yürüttüklerini ve sıvı gıdalarla beslemeye başladıklarını anlattı. - "Dünyada bir ilk" Hastayı sondalı olarak taburcu edeceklerini belirten Prof. Dr Balbay, şunları kaydetti: "Ameliyattan 2-3 hafta sonra yeni yaptığımız mesanedeki dikiş hatları tamamen iyileştikten sonra sondasını da çekeceğiz ve inşallah ondan sonra da yeni mesanesini kullanmaya başlayacak. Çok büyük olan bu ameliyatı, robot kullanarak yaklaşık 3-4 santimetrelik bir kesiden gerçekleştirdik, literatür araştırmamıza göre bu ameliyat dünyada bir ilktir. Yaptığımız bu ameliyatı bilimsel bir dergide yayımlayacağız."

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler