YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merdiven Altı Üretim Siyah Boya, Beyaz Saçı Sarı Yaptı

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Denetim Hizmetleri Başkanı Talip Uzun, kurum olarak...

Merdiven Altı Üretim Siyah Boya, Beyaz Saçı Sarı Yaptı

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Denetim Hizmetleri Başkanı Talip Uzun, kurum olarak 2012 yılında ilaç, kozmetik ve tıbbi cihaz alanında 3 bin ürünün denetimini gerçekleştirdiklerini açıkladı. Kurum olarak telefon ve internet üzerinde her gün vatandaştan kozmetik ve tıbbi ürünlerle ilgili şikayetler aldıklarını belirten Uzun, “Şaşırtan şikayetler oluyor. Saçındaki beyazlığı giderici ürün alan bir vatandaşımız kullandığı ürün neticesinde saçının siyahlaması beklerken sap sarı bir saçla karşılamış. Bize saçının beyazlamış hali ve ürün kullanımı sonrası sararan halini gönderdi. Bu ürünle ilgili incelemeler devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Denetim Hizmetleri Başkanı Talip Uzun, Cihan TV Network’te yayınlanan Anadolu’da Sabah programında kozmetik, tıbbi cihaz ve ilaç denetimleri ile ilgili bakanlık olarak yürüttükleri çalışmaları değerlendirdi.

Sağlık Bakanlığı’nın 2012 yılı başında yeni bir yapılanma içine girdiğini belirten Uzun, “Bu süreçte eskiden merkezde yürütülen faaliyetleri bakanlık ve 4 ana kurumu içerisinde yürütüyor. Bunun biri de Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu. Yaklaşık 1 yıldır faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Kozmetik, ilaç ve tıbbi cihaz piyasasının düzenleme ve denetlemesini yapıyor.” dedi.

Kurum olarak 3 temel ürün ilaç, tıbbi cihaz ve kozmetik ürünlere 10 farklı denetim gerçekleştirdiklerini belirten Uzun, “Son yıllarda daha etkin denetimler ortaya çıkması bu yapının yeniden kurgulanması ile oluştu. Eskiden denetim anlayışı daha çok cezalandırıcı felsefeye göre yapılıyordu. Yeni dönemde yol gösterici rehberlik edici sektörün önünü açıcı ve sektörle birlikte hareket ediyoruz. Yaptığımız denetimler insan sağlığını direk etkiliyor. İlaç üretim yerleri, tıbbi cihaz üretim ve piyasadaki ürünlerini, kozmetik denetimi yapıyoruz. Denetimlerimizde diğer denetim dairelerinde daha hassa davranıyoruz. Dünyada yapılan denetimlerdeki gibi aynı standartta denetim yapıyoruz. Bütünleşik bir yapı ve denetim anlayışında ortaya çıkan değişiklikler son yıllarda daha etkin bir denetim yapılmasını ortaya çıkıyor.” diye konuştu.

3 BİN ÜRÜNDEN 100'Ü GÜVENSİZ ÇIKTI

Toplumda kozmetik, tıbbi cihaz ve tüketilen ürünlerde ciddi bir güvensizlik olduğunu ancak bu algının yanlış olduğunu belirten Uzun, “İnsanlarımız sürekli güvensiz ve olumsuz netice ortaya çıkaracak ürünler kullanıyor gibi algı oluştu bu doğru değil. 2012 yılında 3 bin tıbbi cihaz ve kozmetik ürün denetimi gerçekleştirdik. Bunların etiket ve analiz değerlendirmesini yaptık. Bunlar içinde toplam 100 güvensiz ürün bulundu. Söz konusu sağlık olduğu için bu kadar düşük olsa da bu oran kabul edilemez ama bu oran dünya standartlarının altında. Türkiye’de bu ürünleri kullanan vatandaşların daha huzurlu olmalarını istiyoruz. Bize gelen şikayetlerde ilginç ve şaşırtan şikayetler var. Geçtiğimiz günlerde gelen bir şikayet saçındaki beyazlığı giderici bir ürün alan vatandaşımız şikayetinde önemli bir konumda olduğunu belirten bir vatandaşımız kullandığı ürün neticesinde saç tellerinin siyahlamasını beklerken sap sarı bir saç teli ile karşılaşmış. 2 fotoğrafını da gönderdi bize. Eski ve yeni halini bu ürünü ile ilgili şuan incelemelerimiz devam ediyor. Vatandaşları bir ürünü kullanırken etiket bilgileri ve ortaya çıkaracağı neticeleri iyi okumaları ve son kullanım tarihine dikkat etmeleri gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

ÜRÜN DENETİM TİMİ GELİYOR

Kurum olarak denetimlerin daha etkin olması için personel sayısını arttırmayı hedeflediklerini belirten Uzun, “Yasa değişikliği ile 250 ürün denetmeni kadrosu kurum bünyesine kattık. Bu kişilerin işe alımının usul ve esasını belirleyen yönetmelik 1 ay önce yayımlandı. İhtiyaca binaen başvuruları devam eden ürün denetim alımı sürecine başladık. Kozmetik, tıbbi cihaz ve ilaç gibi ürünlerin piyasaya arzında güvenli bir sirkülasyonunu sağlayacak bu denetmenler. Bu ekibin içinde eczacı,biyolog,kimyager, biyo-medikal mühendisi, kamu yönetimi, iktisat ve işletmeci olacak.bir denetim havuzu oluşturulacak. Eczacı arkadaşın yaptığı denetimde hukuki bir desteğe ihtiyacı olunca hemen hukuk denetmenimiz yardımcı olacak. Süreç devam ediyor. Cuma günü başvurular bitiyor. 1 hafta sonra mülakatlar başlayacak.” şeklinde konuştu.

Ürün denetmeliği mesleğinin kariyer bir meslek olduğunu anlatan Uzun, “Ürün denetmenleri ilk etapta yardımcı olarak göreve başlayacak. 3 yıllık eğitimin ardından ürün denetmeni olarak atanacak. Müfettişlik ve uzmanlık gibi bir meslek olacak. Eğitimleri kapsamında bir üniversitemizle protokol yaptık. Bu kişiler işe alındıktan sonra 3 aylık bir eğitime tabi tutulacak. Tüm sektöre ve ürünlere yönelik bir eğitim olacak.” dedi.

Merdiven Altı Üretim Siyah Boya, Beyaz Saçı Sarı Yaptı

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler