YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBE YÖNETİCİLERİ: KAPİTALİZMİN FITRATI KAÇAK SARAY'I GİZLEYEMEDİ

- MİMARLAR Odası Ankara Şube yöneticileri, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın "Lüks" olduğunu söyleyerek, "İnternette AOÇ Başbakanlık Hizmet Binası referans yazarsanız,

MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBE YÖNETİCİLERİ: KAPİTALİZMİN FITRATI KAÇAK SARAY'I GİZLEYEMEDİ

- MİMARLAR Odası Ankara Şube yöneticileri, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın "Lüks" olduğunu söyleyerek, "İnternette AOÇ Başbakanlık Hizmet Binası referans yazarsanız, AOÇ'de kaçak saray inşaatının belirli aşamalarında hizmet veren firmalar, referans göstermek adına kaçak saraya ilişkin bilgileri , projenin kesitlerini, fotoğraflarını sunmuşlar. Kapitalizmin fıtratı kaçak sarayı gizleyemedi" dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şube yöneticilerinin düzenlediği basın toplantısında konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "İnternette AOÇ Başbakanlık Hizmet Binası referans yazarsanız AOÇ'de kaçak saray inşaatının belirli aşamalarında hizmet veren firmalar, referans göstermek adına kaçak saraya ilişkin bilgileri , projenin kesitlerini, fotoğraflarını sunmuşlar. Kaçak sarayın kesitleri katları, ışıklandırması görünebiliyor. Kaçak saray bir gizlilik içerisinde olsun isteyenler kaçak sarayın detaylarının internette dolaşmasına mani olamamışlar, reklam kapitalizmin fıtratında var" dedi.

"LÜKSTE SON NOKTA: SARAYCIK"
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın "Lüks" olduğunu söyleyen Mimarlar, "Cumhurbaşkanlığı konutu, sinema salonundan, şöminelerden, buhar banyoları, SPA'lar ve havuza kadar lüks bir mimari yapı" dedi.

"OĞLUNUN GEMİSİ İÇİN DE GEMİCİK DENİLMİŞTİ BU DA SARAYCIK ANLAŞILAN"
Tezcan Karakuş Candan, "Kent İzleme Merkezimize gelen bilgiler ışığında çalışmalar yapılıyor ve görsellerle karşılaştırarak, mesleki bilgimizle, projenin şifrelerini çözüyoruz . Cumhurbaşkanlığı konutun 15-20 odalı olduğunu söylüyor. Bu gerçek değil. Saraycığın toplam inşaat alanı 15.000 metrekare civarında. Oğlunun gemisi içinde gemicik denilmişti. Bu da saraycık anlaşılan. Kaçak saray konutunun metrekaresi 250 odaya denk. Metrekare açısından bırakın 15-20 odayı oldukça farklı işlevlerde mekanların bulunduğu gelen bilgiler arasında. İçinde havuz, sinema salonu, spalar, buhar odaları, hamamlar, jakuzi gibi özel banyoları bulunmakta. Yine tarafımıza iletilen bilgilere göre duvarları, tavanları varaklı süslemeli ve pirinç kaplama. Varak süsleme Osmanlı saraylarında sıkça kullanılmıştı. Kaçak saraycığın varakları altın olabilir mi? Bilemiyoruz. Odalarda şömineler olduğu söyleniyor. Halkın yoksul olduğu emeklilere ve memurlara yüzde 3 zammın yapıldığı ortamda böyle bir lüks millete ait değil. Millet böyle bir lüks içinde yaşamıyor. Bu durum dönemin yöneticilerinin lüks düşkünü olduğunun tescillenmesi, kamu kaynaklarının israf edilmesidir" ifadelerini kullandı.

"HAMAM SPA VE BUHAR ODALARI VE JAKUZİLERİN BİRİM METRE KARE MALİYETİ 3000 AVRO"
Candan, konutta bulunan havuzun mekanik aksamının maliyetinin 75 bin avro civarında olduğunu söyleyerek, "Gelen bilgiler arasında, konutta bulunan havuz birimi 400 metrekare. Yani 100 metrekarelik bir havuzdan bahsediliyor, Havuzun sadece mekanik aksamının 75 bin avro olduğunu söyleyebiliriz. Hamam, spa ve buhar odaları ve jakuzilerin birim metre kare maliyeti 3000 avro" dedi.

"SARAYCIK'IN TOPLAM İNŞAAT ALANI YAKLAŞIK 15 BİN METREKAREDİR"
Candan, "Saraycık'ın toplam inşaat alanı yaklaşık 15 bin metrekaredir. 15-20 Odacık değil, bir saraycık var karşımızda. 15 bin metrekarenin proje maketleri ve görsellerden hesapladığınızda 2 bin metrekaresinin açık teras olduğunu görüyoruz. 2 bin metrekare terastan Atatürk Orman Çiftliği'ne ve Atatürk'ün evine yukardan bakacak konutun toplam maliyeti 1,5 trilyondur. Tamamen lüks bir israfla karşı karşıyayız. Madem milletin sarayı, o zaman açıklayın projeleri görelim lüks mü değil mi, 15 20 odamı 15 bin metrekare lüks yapımı? Bu kadarda olmaz el insaf" diye konuştu.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler