YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nazlıaka'dan 'kadın Cinayetlerinde Tahrik Ve Iyi Hal Indirimi Kaldırılsın' Kanun Teklifi

ANKARA, Nazlıaka'nın Meclis Başkanlığı'na verdiği kanun teklifi'nin gerekçesi ise şöyle; "Ülkemizde her gün ortalama beş kadın erkekler tarafından öldürülmektedir.

ANKARA, Nazlıaka'nın Meclis Başkanlığı'na verdiği kanun teklifi'nin gerekçesi ise şöyle; "Ülkemizde her gün ortalama beş kadın erkekler tarafından öldürülmektedir. Kadın cinayetleri 2002-2009 yılları arasında yüzde 1400 artmıştır. AKP iktidara geldiği 2002 yılında Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre öldürülen kadın sayısı 66 iken bu sayı 2003'te 83'e, 2004'te 164'de, 2005'te 317'ye, 2006'da 663'e, 2007'de 1011'e, 2008'de 806 yükselmiştir. 2009'un ilk altı ayında sayının 963 olduğu bilinmektedir. 2009 yılından sonra ise istatistikler açıklanmamıştır. Taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalara rağmen Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kadın cinayetleri ve kadınların uğradığı şiddete ilişkin verileri kamuoyuyla paylaşmamaktadır. Zaman zaman paylaşılan verilerin ise çarptırıldığı bilinmektedir."
2014 YILINDA EN AZ 281 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ
"Gazete haberlerinden derlenen bilgilere göre 2014 yılında erkekler en az 281 kadın öldürmüş, 560 kadın yaralanmış, 109 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etmiş, ,40 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulunmuştur. 2014 yılının 11 aylık döneminde 523 kadına şiddet uygulamıştır. Kadına yönelik şiddete ilişkin davalarda, sanıkların takım elbise giymeleri, dava esnasında efendi durmaları iyi hal indirimine neden olmaktadır.
"MAKYAJ YAPMALARI TAHRİK SAYILIYOR"
"Öldürülen ya da şiddet uğrayan kadınların ise giydikleri elbiselerin rengi, makyaj yapmaları, evlerine bir saat geç gelmeleri, cep telefonuyla sıkça konuşması gibi nedenler tahrik sayılarak büyük ceza indirimleri uygulanmaktadır. Çağdaş hukuk normlarıyla bağdaşmadığı yönünde ağır eleştiriler yapılan bu kararların kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin artmasında etkili olduğu yorumları yapılmaktadır."
"KADINLARA VE ÇOCUKLARA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR İNSANLIĞA KARŞI İŞLENMİŞ SUÇLARDIR"
"Bu davalarda verilen kararlar suçun önlenmesinin ve mağdurun korunmasının yollarından biri olan cezaları etkisiz bırakmaktadır. Yaşama hakkı kutsaldır. En temel insan hakkı olan yaşama hakkı hukuk devletinin de sunduğu en önemli güvencedir. Bu hakka yönelen tehditlerin hukuk kuralları içinde katı biçimde yorumlanması gerekmektedir. Toplumun en savunmasız kesimi olan kadın ve çocukların yaşam hakkına yönelen suçlarda ceza indirimi uygulanmaması, yaşam hakkının korunması açısında da büyük önem taşıyacaktır. Kadınlara ve çocuklara karşı işlenen suçlar insanlığa karşı işlenmiş suçlardır. Vermiş olduğumuz kanun teklifiyle, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 82 nci maddesine sayılan suçların kadın ve çocuklara karşı işlenmesi halinde tahrik ve iyi hal indirimi kaldırılmaktadır."

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler