YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şimşek: Yeni teşvik sistemi katma değer zincirinde zıplama yapacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni bir teşvik sisteminin Türkiye’nin önünü açacağını belirtti. Teşvik sitemi ile...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni bir teşvik sisteminin Türkiye’nin önünü açacağını belirtti. Teşvik sitemi ile Ankara, İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde katma değer zincirinde zıplama yaşanacağını kaydeden Şimşek, “O nedenle bir taraftan bölgesel anlamda kalkınma, diğer taraftan sektörel anlamda kaynak dağıtımında sıçrama gerçekleştireceğiz.” dedi.

Türkiye Genç İş Adamları Derneği(TÜGİAD)’nin 7.Genel Kurul toplantısına katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ve dünya ekonomisi ile iligili önemli açıklamalarda bulundu. Markalaşma konusunda geçen sene Türkiye’nin Avrupa’da birinici olduğunu ifade eden Şimşek, “Geçen sene endüstriyel tasarım konusunda Avrupa’da ilk üçe girdik." diye konuştu.

Türkiye’nin eğitime ciddi bir kaynak ayırdığını ifade eden Maliye Bakanı Şimşek, “Bu yıl eğitime 56 milyar lira harcayacğız. Enflasyon kadar harcasaydık, 24 milyar olacaktı. Eğitimde kalite sorunu var. İnşallah, Fatih Proesi bu kalite sorunu aşacak .Bu gün eğitime yaptığımız yatırımların meyvelerini 20 yıl sonra toplayacağız inşallah.” ifadelerini kullandı.

“DÜNYA GLOBAL KRİZİN ETKİLERİNDEN GİDEREK SIYRILIYOR”

Küresel ekonomide yaşanan krizle ilgili görüşlerini de açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kriz sonrası dönemde ABD ve AB’de istihdam yapamama sorunu yaşandığını söyledi. Bu yüzden ciddi sıkıntıların yaşandığını kaydeden Mehmet Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“AB’deki borç krizini çözmek için aralık ayında önemli kararlar alındı. Atılan adımların ardından AB Merkez Bankası ülkelere 3 yıllık ucuz kredi verdi. İlk aşamada 522 bankaya bu kapsamda 480 milyon euro para verildi. Sonra geçen hafta, 820 bankaya da 500 milyon euro verdiler. AB ilerde bu problemi yaşamamak için önemli önlemler aldı. Gerek uzun döneme ilişkin yapısal bir adım atıldı. ABD son 3 ayda 200 binin üzerinde istihdam oluşturmaya başladı. Bu ekonomiden dünyaya bir hayır yok. Euro bölgesinin yangını kontrol altına aldı. Yunanistan sorununu da bir şekilde halledildi. ABD’de yaratılan ekonomiyi baz alırsanız, dolayısıyla trend büyümeye yakın genişlemeden bahsediyoruz. Tabi ki riskler söz konusu.”

“EN BÜYÜK RİSK ENERJİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ”

Maliye Bakanı Şimşek, dünya ekonomisi açısından en ciddi riskin ise enerji fiyatlarında yaşanacak artışlar olduğunu dile getirdi. Şimşek, şöyle devam etti:

“Her şey dönüp dolaşıp hane halkı tüketimine bağlanıyor .Tüketim, harcanabilir gelire bağlı. Petrol, harcanabilir geliri ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Enerji fiyatlarının yükselmesi demek enflasyonun yükselmesi ve faizlerde baskının artması demektir. Enerjide fiyatların artması demek cari açığımızın artmasıdır. Özü itibari ile bir risk var. Hem talep yönlü, hem de arz eksenli. Her ne kadar petrol fiyatlarındaki artış spekülatiftir denmesine rağmen, sonuçta arz ve talep yönünde baskıları artırdığını görüyoruz. Bu noktada, katma değeri fala alanlarda yatırım yapılması son derce önemlidir. Hükümet olarak da katma değeri fazla olan alanlarda yatırımların artması için Ar-Ge’ye yatırımlarına önemli destek vermeye başladık. Bu yatırımlarımızın sonuçlarını da görüyoruz. Patent seviyesinde, 2 binli seviyelerden 10 binli rakamlara çıktık.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler