YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Teis: Hiçbir Bitkisel Ürün Masum, Zararsız Değildir

Adem YAZICI / ANKARA, (DHA)-TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, hiçbir bitkisel ürünün masum ve zararsız

Teis: Hiçbir Bitkisel Ürün Masum, Zararsız Değildir

Adem YAZICI / ANKARA, (DHA)-TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, hiçbir bitkisel ürünün masum ve zararsız olmadığını belirtirken, "ilaçların hepsi, bitkisel olanlar dahil kimyasal maddelerdir. İlaç dozunda ve yerinde kullanılmazsa zehir etkisi gösterebilir" dedi. İlacın televizyon programında herkese aynı oranda ve dozda önerilerek veya reklama bakılarak kullanılamayacağını belirten Saydan, "Ürünün bitkisel olması, onun zarar vermeyeceği veya kullandığınız diğer ilaçlarla, yediğiniz besinlerle etkileşmeyeceği anlamına gelmez. Böylesi bir etkileşimle ölümle sonuçlanacak zararlar ortaya çıkabilir" dedi.

Yazılı ve görsel medyada bitkisel ürünlerin tanıtım ve satışlarının artmasının, bu ürünlerin halk sağlığını ciddi anlamda tehdit eden boyuta geldiğini kaydeden TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, RTÜK'e konu hakkında başvuruda bulundu. Akademik yetkinliği olmayan kişilerin vatandaşları yanlış ve eksik bilgilendirmesi sonucu eczanelere gelen hasta şikayetlerinde artış görüldüğünü belirten Saydan, RTÜK'ün yetkisini kullanarak bu konuda harekete geçmesi gerektiğini belirtti. 'İlaç, televizyon programlarında yapılan tariflerle veya reklam ile kullanılamaz' diyen Saydan, sağlığa zarar verecek davranışları teşvik eden yayınları yapan televizyon kuruluşlarının RTÜK tarafından uyarılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"İlaçların hepsi, bitkisel olanlar dahil kimyasal maddelerdir. İlaç dozunda ve yerinde kullanılmazsa zehir etkisi gösterebilir. İlaç, eczacıların uzmanlık alanıdır, yani ilaçları en iyi eczacılar bilirler. İster bitkisel yoldan elde edilmiş olsun, isterse kimyasal yoldan elde edilmiş olsun bütün ilaçların eğitimini alan tek meslek eczacılık mesleğidir. Her türlü ilacı kullanırken eczacınıza danışmanız gerekir. İlaç; televizyon programında herkese aynı oranda ve dozda önerilerek veya reklama bakılarak kullanılamaz, ölümcül sonuçlar doğurur. Bunun örneklerini maalesef görüyoruz ve çok üzülüyoruz. Özetle söyleyecek olursak; hiçbir ilacın tarifi, önerisi, reklamı yapılamaz ve kullandırılmaya özendirilemez. Gıda takviyesi adı altında tarifi verilen ve reklamı yapılan bitkisel ilaçlar bu yüzden can yakmaya devam ediyor."

Türk halkının geçmişinde lokman hekimliğe dayanan bir zaafı bulunduğunu kaydeden Saydan, "Hiçbir bitkisel ürün masum değildir, zararsız değildir. Ürünün bitkisel olması, onun zarar vermeyeceği veya kullandığınız diğer ilaçlarla, yediğiniz besinlerle etkileşmeyeceği anlamına gelmez. Böylesi bir etkileşimle ölümle sonuçlanacak zararlar ortaya çıkabilir. Sendika olarak bu yayınları yapan televizyon kuruluşlarına gerekli uyarının yapılmasını, bu tür yayınların ve içeriklerin ilgili yasal mevzuat gereği RTÜK tarafından takip altına alınmasını bekliyoruz" dedi.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler