YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

70 Yaşındaki Kaşık Ustasına Abd Ve İtalya'dan Ortaklık Teklifi

- TÜRKİYE'de sayısı giderek azalan tahta kaşık ustalarından 70 yaşındaki Sabri Özşahin'in el üretimi kaşıkları ABD, Almanya, İtalya gibi ülkelerin

70 Yaşındaki Kaşık Ustasına Abd Ve İtalya'dan Ortaklık Teklifi

- TÜRKİYE'de sayısı giderek azalan tahta kaşık ustalarından 70 yaşındaki Sabri Özşahin'in el üretimi kaşıkları ABD, Almanya, İtalya gibi ülkelerin yanı sıra Arap ülkelerine de ihraç oldu. Özşahin, ABD ve İtalya'dan ülkelerinde bu işi yapmak için gelen ortaklık tekliflerini ise geri çevirdi.
Sakarya'nın Taraklı ilçesi Alballar köyünde oturan Sabri Özşahin, farklı şehirlerin davetiyle gittiği yerlerde elle kaşık yapımını tanıtmaya çalışıyor. Bir alışveriş merkezinin davetlisi olarak Antalya'ya gelen Sabri Özşahin, el emeğiyle yaptığı kaşıkları satarken, bir yandan da üretime devam etti. 60 yıldır kaşık yaptığını belirten Özşahin, “Bu işin 150 yıllık tarihini biliyorum. Dedemle ve babamla çalıştım. Kaşık ustamız Hoca Ahmet Yesevi'dir, köyümüzde Yesevi'nin çıraklarının türbeleri bulunuyor. Taraklı'nın 4 köyü bu işi yapıyor ancak 5-6 usta kaldık. Bizim kuşak bu işi yapan son kişiler olacak. Artık makinelerde bu iş yapılıyor. Çırak bulmakta zorlanıyoruz" dedi.
ŞİMŞİR KAŞIĞININ FAYDALARI
Kaşık yapımında şimşir ağacının kerestesini kullandıklarını belirten Özşahin, şimşirin kerestesinin kısıtlı olduğunu söyledi. Yaşadıkları ilçede şimşirin bol olmasını şans olarak değerlendiren Özşahin, tahrip olan ağaçları odun olarak satın aldıklarını, yakılacak olanları yaktıklarını, geri kalanları da kaşık yapımında kullandıklarını aktardı. Şimşir kaşığının faydalarını da anlatan Özşahin, “Bu kaşıklar ile yemek yiyen kişide ağız diş sağlığı, kalın bağırsak sorunu olmaz. Tarihte 'Kel başa şimşir tarak' atasözü vardır. Şimşir tarak kullanan kişilerin saç sorunu olmaz. Başınızda elektriklenme ve kepeklenme olmaz ve hatta bazı müşterilerimiz bu tarağın yeniden saç çıkardığını söyledi" diye konuştu.
KAŞIKLAR FARKLI ÜLKELERE GİTTİ
Sabri Özşahin gençken bir kaşığı 5- 6 dakikada yaparken şimdi bu sürenin 35- 40 dakikayı bulduğunu söyledi. Siparişlere yetişemediğini anlatan Özşahin, şöyle konuştu:
“Almanya, İtalya, ABD ve Dubai'ye kaşık gönderiyorum. Araplar çok istiyor. Cumhurbaşkanımıza da birisi hediye olarak yaptırdı. İstanbul ve Mersin Büyükşehir Belediye başkanları da bu kaşıklarla yemek yiyor. Gazi Üniversitesi'nden birçok hoca bu kaşıktan satın aldı. Lokmalık kaşıkları ceplerinde gezdiriyorlar."
İTALYA VE ABD'DEN ORTAKLIK TEKLİFİ
İtalya'dan çok çağrıldığını dile getiren Özşahin, geçen yıl da ABD'den kendisini ülkelerine götürmek isteyenler olduğunu kaydetti. Özşahin, “Beraber çalışalım teklifinde bulunuyorlar. Yaşımız geçti, oralara gitmek işime gelmiyor. ABD'deki bir kadın bir gün boyunca beni götürmek için uğraştı. Kadınlar bu kaşıklarla daha çok ilgileniyor. Delikanlı olsam giderdim" dedi.

70 Yaşındaki Kaşık Ustasına Abd Ve İtalya'dan Ortaklık Teklifi70 Yaşındaki Kaşık Ustasına Abd Ve İtalya'dan Ortaklık Teklifi70 Yaşındaki Kaşık Ustasına Abd Ve İtalya'dan Ortaklık Teklifi

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler