YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ahmet Zeki Üçok: Darbe Gecesi 187 General Neredeydi

- ERGENEKON ve Balyoz davalarında 4 yıl 10 ay cezaevinde kaldıktan sonra beraat eden Hava Kuvvetleri Komutanlığı eski askeri savcısı

Ahmet Zeki Üçok: Darbe Gecesi 187 General Neredeydi

- ERGENEKON ve Balyoz davalarında 4 yıl 10 ay cezaevinde kaldıktan sonra beraat eden Hava Kuvvetleri Komutanlığı eski askeri savcısı olan emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, 15 Temmuz'a kadar gelindiğinde orduda 358 amiral ve general bulunduğunu belirterek, "Bu generallerin 171'i darbeye iştirak nedeniyle tutuklandı. 187 amiral ve general o gece neredeydi?" dedi.
Salı Sanayici ve İşadamları Grubu'nun (Salı Grubu) haftalık olağan toplantısına, Ergenekon, Balyoz, hipnozla işkence, sahtecilik, yağma davalarında kumpasa uğrayıp toplam 43.6 yıl hapis cezasına mahkum edilen, 4 yıl 10 ay cezaevinde kaldıktan sonra beraat eden Hava Kuvvetleri Komutanlığı eski askeri savcısı emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok konuk oldu. 12 Eylül darbesinin yıldönümündeki toplantı, Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç moderatörlüğünde Antalya Tenis ve İhtisas Kulubü'nde (ATİK) yapıldı.
Ahmet Zeki Üçok, toplantıda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki FETÖ yapılanmasını anlattı. FETÖ kumpaslarıyla hakkında 34 dava açıldığını, 1054 yıl hapis cezasıyla yargılandığını belirten Üçok, FETÖ'nün en radikal ve tehlikeli örgüt olduğunu söyledi. Üçok, hakkında verilen mahkumiyet kararlarının hepsinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirtti.
TSK'daki FETÖ yapılanmasının 1986 yılında askeri okullara giriş sınav sorularının çalınmasıyla ortaya çıktığını belirten Üçok, örgütün TSK içindeki yapılanmasının 2006 ile 2015 yılları arasında zirveye ulaştığını iddia etti. TSK'da vatanına, milletine bağlı askerlerin tasfiye sürecinin çok önce başladığına işaret eden Üçok, "İlker Başbuğ döneminde 377, Necdet Özel döneminde 576 subay tasfiye edilmiştir. 15 Temmuz'a kadar gelinen süreçte TSK'nın üst düzey yönetiminin büyük sorumluluğu olduğunu düşünüyorum. TSK'nın kendi içinde bu sorgulamayı yapması şart" dedi.
187 GENERAL O GECE NEREDEYDİ?
15 Temmuz öncesi orduda 358 amiral- general bulunduğuna değinen Ahmet Zeki Üçok, “Bu generallerin 171'i darbeye iştirak etmekten tutuklandı ya da TSK'dan ihraç edildi. 187 amiral- general o gece neredeydi. Neden darbeye karşı koymak için çalışmadı. Bu konuda kimse doğru dürüst araştırma yapmadı. Bu generallerimiz, Türk halkına, darbe gecesi nerede olduklarını ve ne yaptıklarını mutlaka izah etmeleri gerekir. Dünyanın 8'inci büyük ordusuyuz. Bu yüzleşmeyi ve araştırmayı yapmak zorundayız. Kimi o gece düğünde kimi İstanbul'un arka sokaklarındaymış. 80 yaşındaki dedenin üzerinden tank geçti" diye konuştu.
KONTROLLÜ DARBE İDDİALARI
Katılımcıların sorularını da yanıtlayan emekli hakim albay Ahmet Zeki Üçok, 'kontrollü darbe' iddialarını ise kabul etmedi. Üçok, "TSK'daki en güçlü grup FETÖ idi. Onu kontrol edebilmek için daha güçlü bir grubun olması gerekir ki orduda onlardan güçlü bir grup, siyasi ayak yok. Ak Parti'nin orduda öyle bir gücü yoktu. 250 şehidin vebali var ortada" dedi.
Hukukçu kimliğiyle de gelişmeleri değerlendirdiğini vurgulayan Üçok, darbenin başarılı olması halinde ülkenin fiilen ABD mandası altında olacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.
Toplantının sonunda Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç, katkılarından dolayı Ahmet Zeki Üçok'a plaket verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler