YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Alanya'ya Yabancı Öğrenci Akını

Teoman ERİŞ/ALANYA Turizm potansiyeli, iklimi, doğası ve tarihi dokusuyla dikkati çeken ve resmi kayıtlara göre 43 ülkeden 12 bin 393 yerleşik

Alanya'ya Yabancı Öğrenci Akını

Teoman ERİŞ/ALANYA Turizm potansiyeli, iklimi, doğası ve tarihi dokusuyla dikkati çeken ve resmi kayıtlara göre 43 ülkeden 12 bin 393 yerleşik yabancıya ev sahipliği yapan Alanya, yükseköğretim alanında da yabancıların ilgisini çekiyor. AÜ'nün 3 yıl önce başlattığı çalışmalarla dünyanın birçok ülkesinden gelen yabancı öğrenciler, üniversite eğitimi için Alanya İşletme Fakültesi başta olmak üzere üniversitenin diğer fakültelerine kayıt yaptırmaya başladı. Yabancı öğrencilerden bir bölümü Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın burs imkanlarıyla gelirken, bazıları da AÜ'nün yurt dışında düzenlediği sınavlarda başarılı olarak kendi abalarıyla kayıt yaptırıyor. AÜ'nün 'Uluslararası öğrenci' olarak adlandırdığı 38 ülkeden gelen 120 yabancı öğrenci Alanya'yı tercih ederek, lisans ve lisansüstü programlarda eğitim görüyor ve kamu veya özel sektöre ait yurtlarda barınma olanağı buluyor.
BURKİNA FASO'DAN KONGO'YA
Alanya İşletme Fakültesi, Avrupa ülkelerinin yanı sıra Türki Cumhuriyetler ile Kongo, Cibuti, Madagaskar, Togo, Burkina Faso, Gana, Kamerun, Somali ve Etiyopya gibi Afrika ülkelerinden gelen öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Yabancı uyruklu öğrenciler aldıkları özel derslerle kısa sürede Türkçe öğrenerek fakültede bu dilde eğitim görüyor. Alanya İşletme Fakültesi'nin yabancı uyruklu öğrencilerinden 77'si lisans, 36'sı lisansüstü, 7'si ise 'Erasmus' ve 'Mevlana' programları kapsamında eğitim alıyor. Yaklaşık 2 bin 600 öğrencinin eğitim gördüğü fakültede önümüzdeki yıllarda her 3 öğrenciden birinin yabancı uyruklu olması hedefleniyor. Diğer yandan, fakültede eğitim gören öğrencilerin ülkeleri ise dekanlık tarafından hazırlatılan ve yerleşkeye asılan büyük dünya haritasında sarı renkle gösteriliyor.
'3 ÖĞRENCİDEN 1'İ YABANCI OLACAK'
AÜ Alanya İşletme Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İbrahim Güngör, Alanya'nın yabancı öğrencilerin gelmesine son derece uygun bir kent olduğunu anlatırken şöyle konuştu:
"3 yıllık yoğun çalışma sonucu 38 ülkeden yabancı uyruklu 120 öğrencimiz oldu. Biz onlara 'Uluslararası öğrenciler' diyoruz. Onların mutlu olması için çaba sarf ediyoruz. Fakültemizdeki 3 öğrenciden 1'isinin yabancı uyruklu olmasını hedefliyoruz. Bu da eğitim kalitemizin uluslararası düzeyde olması konusunda bizi teşvik edecektir."
'YURT DIŞINDA SINAV DÜZENLENİYOR'
Alanya'nın marka değerini artırarak kentin gelişimine de katkıda bulunmak istediklerini vurgulayan Prof.Dr. Güngör, şöyle dedi:
"Akdeniz Üniversitesi'nin en çok yabancı uyruklu öğrencisi olan fakültelerinin başında yer alıyoruz. Yabancı öğrencilerimiz için her ay yemek organizasyonu düzenliyoruz. Yönetim olarak bu öğrencilerimizin mutluluğu, kalacak yer ve eğitim kalitesini yüksek tutma konusunda özen gösteriyoruz. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın burslu olarak getirdiği öğrenciler var. Birçoğu da kendi imkanlarıyla geliyor. AÜ olarak dünyanın çeşitli ülkelerinde sınavlar düzenliyoruz. Bu sınavdan belirlediğimiz puanı geçen öğrenciler bize başvuruyor."
"BURADA OLMAKTAN ÇOK MUTLUYUM"
Uluslararası Ticaret Bölümü yüksek lisans öğrencisi Kazakistanlı Murat Abutabilov, ülkesindeyken Alanya'da okumayı çok istediğini ve burada olmaktan çok mutlu olduğunu söyledi. AÜ'nün kendilerine Türkiye dışında diğer ülkelerde de eğitim programlarına katılma imkanı sağladığını kaydeden Abutabilov, aldığı eğitimi Türk ve Kazak uluslararası ticaret şirketlerinde çalışarak uygulamayı planladığını anlattı.
'TÜRK MİLLETİ ÇOK YARDIMSEVER'
İşletme Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Ganalı Murtala Mustapha Baba ise, 2012 yılında Türkiye'ye geldiğinde hiç Türkçe bilmediğini, kısa sürede öğrendiğini söyledi. Türkiye'ye gelmeyi daha önce düşünmediğini, burs imkanı bulunca geldiğini aktaran Baba, "Eğitim görmeme vesile olan Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'na teşekkür ediyorum. Türk milleti çok yardımsever ve misafirperver olduğu gibi hocalarımız da bize her anlamda yardımcı oluyor" dedi.
'ÖĞRENCİLERE TÜRKÇE DESTEĞİ'
Uluslararası Ticaret Bölümü öğrencisi Karadağlı Senada Rakiç de öğretim görevlilerinin kendisine çok yardımcı olduğunu vurgularken, Türkçe konusunda da gerekli desteği aldığını belirtti. Turizm İşletmeciliği Bölümü öğrencisi Azerbaycanlı Sabina Mikailova ise "Daha önce Türkiye'de eğitim almayı hayal ediyordum. Çok kısa zamanda Türkçe öğrendim. Alanya çok güzel bir şehir. Geldiğim için çok memnunum" dedi.
'İS HAYATINA BURADA ATILMAK İSTİYOR'
Yönetim ve Organizasyon Bölümü yüksek lisans öğrencisi İranlı Mashad Aliakbarzade Zertab da Türkiye'ye kendisini geliştirmek için geldiğini kaydederek, "Farklı kültürlerden yeni insanlarla tanıştım. Hayatımı burada sürdürmek istiyorum. İş hayatına da burada atılmak istiyorum" diye konuştu. Yönetim ve Organizasyon Bölümü öğrencisi Azeri kökenli İranlı Nasrin Mohammadi Lanbaran ise Azeri kültürü Türkiye'ye yakın olduğu için eğitimime burada devam etmek istediğini belirterek, Türk öğrencilerin kendilerine samimi davrandığını söyledi.
Uluslararası Ticaret Bölümü öğrencisi Togolu Mourbak Tchidjobo lise eğitimini de Türkiye'de aldığını ve yüksek okul eğitimine burslu devam ettiğini ifade etti. Uluslararası Ticaret Bölümü öğrencisi Kırgızistanlı Acar Imanaliyeva da Türkiye'de çok sayıda arkadaşı olduğunu ve yurt dışında eğitim gördüğü için ufkunun geliştiğini anlattı.

Alanya'ya Yabancı Öğrenci AkınıAlanya'ya Yabancı Öğrenci AkınıAlanya'ya Yabancı Öğrenci Akını

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler