YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aü'nün Hedefi Yılda 250 Robotik Operasyon

Erol AKKIR/ANTALYA, AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, üniversite hastanesinde robotik cerrahi yöntemiyle ameliyat gerçekleştiren cerrahların katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

Aü'nün Hedefi Yılda 250 Robotik Operasyon

Erol AKKIR/ANTALYA, AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, üniversite hastanesinde robotik cerrahi yöntemiyle ameliyat gerçekleştiren cerrahların katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Rektörlük Senato Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Kurtcephe, üniversite hastanesinde Da Vinci robotunun en son modelinin, ilk defa 9 Ocak'ta Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından gerçekleştirilen doku naklinde kullanıldığını söyledi. Bu ameliyatın Türkiye'de robotik cerrahi anlamda yapılan ilk operasyon olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kurtcephe, bu operasyonun aynı zamanda dünyada, Da Vinci robotunun plastik cerrahi anlamında kullanılan ilk vaka olduğunu kaydetti.
PROSTAT KANSERİ AMELİYATI İLK SIRADA
Yaklaşık 8 ayda farklı branşlarda 50 cerrahi robotik operasyon gerçekleştirildiğini anlatan Prof. Dr. Kurtcephe, hiçbirinde beklenmeyen bir durumla karşılaşılmadığını ifade etti. 50 operasyon içerisinde 21 operasyonla en çok prostat kanseri vakasına müdahale edildiğine işaret eden Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, "6 kulak burun boğaz, 6 gırtlak kanseri ameliyatı, 10 jinekoloji hastası ameliyatı, 6 genel cerrahi ve 1 doku nakli yapıldı" diye konuştu.
Bu operasyonlar sayesinde hastaların kısa sürede sağlıklarını kavuştuğunu, yılsonuna kadar operasyon sayısını 75'e çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Prof. Dr. Kurtcephe, "Bundan sonraki yıllarda yılda 250 robotik cerrahi operasyon yapmayı hedefliyoruz. Her alanda olduğu gibi robotik cerrahinin kullanım alanında Türkiye'de öncü, lider konuma yükselmeyi hedefliyoruz" dedi.
Hem Türkiye'de hem de dünya çapında isim yapan, üniversitede görev yapan hekimlerden 25'inin robotik cerrahi kullanım kursuna katıldığını ve kullanım sertifikası aldığını vurgulayan Prof. Dr. Kurtcephe, "Bir ameliyathaneyi tamamen robotik cerrahi şartlarını taşıyacak şekilde düzenledik. Hemşirelerimiz, teknik personelimizi eğittik" dedi.
DONÖR YOK, NAKİL YAPAMIYORUZ
AÜ Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ise hastalara daha faydalı ve daha az zarar vermesi için robotik cerrahi yöntemini kullanacaklarını kaydetti. Her yaptıkları operasyonun bir öncekinden daha iyi olması için çalıştıklarını vurgulayan Prof. Dr. Özkan, şöyle konuştu:
"Bunlar pahalı fakat ileri teknoloji operasyonlar. Bizi yavaşlatan pahalı olması değil bağışların olmaması. Şu an hastanemizde 43 kol, yüz ve bacak nakli bekleyen hastamız mevcut. Tek sıkıntımız donör olmaması. İnsanlar aletleri üretiliyor, biz o aletleri alıp maalesef ameliyatları yapıyoruz, bu da bize pahalıya mal oluyor. Bizim projelerimiz çok kıymetli ve ön sırada olmak üzerinedir. Klinikte ileriyiz ancak araştırma çalışmalarında çok gerideyiz. Enstitü ve organ nakli merkeziyle birlikte biz burada araştırma ve geliştirmeleri yapmalıyız diye projeler geliştiriyoruz, konuşuyoruz. Çalışmalarımız bunun üzerine."
AÜ Organ Nakli Merkezi. Prof. Dr. Bülent Aydınlı da bundan sonra organ nakil ameliyatlarında canlı vericiden organ alınırken robotik cerrahi yönetiminin kullanılacağını, nakil aşamasında da yine aynı yönetimin kullanılacağını vurguladı.

Aü'nün Hedefi Yılda 250 Robotik Operasyon

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler