YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Facebook'ta 'alakır Kardeşliği'ni Kapattı, 'laf Değil Eylem Zamanı' Dedi

Emre BAYLAN/ANTALYA, İstanbul'da doğup büyüyen Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu çifti, 23- 24 yaşlarındayken 1 yıl sürecek Hindistan yolculuğuna çıktı.

Facebook'ta 'alakır Kardeşliği'ni Kapattı, 'laf Değil Eylem Zamanı' Dedi

Emre BAYLAN/ANTALYA, İstanbul'da doğup büyüyen Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu çifti, 23- 24 yaşlarındayken 1 yıl sürecek Hindistan yolculuğuna çıktı. Hindistan'da kendilerine yetecek kadar yaşamayı öğrenen ve yeni bir hayatın izini süren çifti, tesadüfler 10 yıl önce Alakır Vadisi'ne sürükledi. Alakır Nehri'nin hemen yanı başında bir araziyi, sembolik ücret karşılığı satın alan çift, zamanla doğayla uyumlu bir yaşam kurmayı başardı.
Çifti, Alakır'a yerleştikleri ilk yıllarda bölge halkı dışında kimse tanımıyordu. Vadide peş peşe HES inşaatlarının başlaması, onları görünür olmak zorunda bıraktı. Kendilerine telefonsuz, elektriksiz, internetsiz bir yaşam kuran çift, HES'lere karşı mücadele için bu araçları edinmek durumunda kaldı.
'VADİDE DURUM KRİTİK'
Facebook üzerinde açtıkları 'Alakır Kardeşliği' sayfasında etraflarında ne oluyorsa yıllarca fotoğraflayıp anında paylaşan çift, birkaç gün önce paylaştıkları mesajla tüm sosyal medya hesaplarını kapatıp bireysel direnişe geçtiklerini duyurdu. Alakır'la iletişimin tek aracı olan facebook'ta sayfa kapanmadan önce yapılan son paylaşımda vadide durumun kritik olduğu belirtildi. 'Mücadelemize hakikatte devam edeceğiz' ifadesine yer verilen son mesajda, HES şirketinin bölgede satın aldığı arazilerde kesim için meşe ağaçlarını işaretlediği iddia edildi.
'LAF DEĞİL, EYLEM ZAMANI'
Son paylaşımda Birhan Erkutlu, sosyal medya hesaplarının duyarlılık ve mücadele adına hiçbir şeyi değiştirmediğini, bu iletişim yönteminin kendileri için büyük hayal kırıklığı yarattığını belirtti. Son mesajda kendisini 'hikaye anlatıcısı' olarak konumlandıran Birhan Erkutlu, şunları yazdı:
"Kapılarına kadar dayanan bu devlet- şirket terörünün kınanma yeri şehirlerdir, meydanlardır. Alakır değil. Birhan ve Tuğba'ya yapılanlar lanetlenmelidir eylemlerle, kampanyalarla, performanslarla. Eğer sanal olarak değil de gerçekten bir şeyler yapılmak isteniyorsa. Alakır Nehri Kardeşliği, sanal bir birliktelik değil, hakiki can kardeşliğidir. Şimdi laf değil, eylem zamanı."
VADİYE 8 HES PROJESİ
Alakır, Antalya'dan 60 kilometre uzaklıkta, Kumluca ilçe sınırlarında olağanüstü doğal güzellikleri barındıran bir vadi. Beydağları'nın zirvesinden doğan ve 75 kilometrelik vadiye hayat veren Alakır Nehri üzerinde 4'ü tamamlanmış, 1'i inşaat aşamasında 8 HES projesi yer alıyor. Türkiye'de HES'lere karşı mücadelenin önemli noktalarından biri olan, dağ köylerinin arasından kısmen asfalt, kısmen toprak yoldan ulaşılan Alakır'a yaklaşıldığının en somut işareti, bir trafonun üzerinde sprey boyayla yazılan 'HES'lere Hayır' sloganı. Vadide araçların ulaşabildiği son noktanın ardından 5 dakikalık yürüyüş sonrası, kendilerine gündelik hayatın her türlü alışkanlığının yok edildiği bir hayat kuran Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu'nun dünyasına ulaşılıyor.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler