YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek:

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen Vergi Dairesi Başkanlıkları Yıllık Değerlendirme ve Hedef Toplantısı'na katılan Maliye...

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen Vergi Dairesi Başkanlıkları Yıllık Değerlendirme ve Hedef Toplantısı'na katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye’nin ilk defa çok yüksek bir cari açık problemini krize dönüştürmeden yönettiğini belirtti.

Vergi Dairesi Başkanlıkları Yıllık Değerlendirme ve Hedef Toplantısı'nda konuşma yapan Bakan Şimşek, bu toplantılar sayesinde performansların daha da iyileştirildiğini, bu doğrultuda diyaloğa önem verdiklerini bildirdi.

2012 yılını hem küresel hem de Türkiye açısından ekonomi açısından zor bir yıl olduğunu belirten Bakan Şimşek, Avro Bölgesi'nde krizin derinleşmesinin bazı ülkelerde yaşanan gerginliklerin ekonomiye olumsuz yansımaları olduğunu ifade etti. Türkiye’nin temel alanlarda başarılı olduğuna değinen Şimşek, son 10 yılda yapılan çalışmalarla cari açığın kontrol edilebilir duruma geldiğini kaydederek son 44 yılın en düşük enflasyonunun geçen sene gerçekleştiğini belirtti. Bakan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye ilk defa çok yüksek bir cari açık problemini krize dönüştürmeden yönetti; kendi aldığı tedbirlerle, kararlarla kontrol altına aldı. Kökünden çözmedik ama kontrol edilebilir, yönetilebilir bir noktaya çektik. Cari açık gibi problemleri temelden çözecek yapısal reformları da uygulamaya koyduk. Orta ve uzun vadeli bir perspektifle bunu da başaracağız.”

Öngörülen hedeflerden daha iyi performans ortaya konulduğunu kaydeden Şimşek, geçen yılki brüt kamu borç stokunun milli gelire oranını yüzde 39,4’ten yüzde 36’ya düşürüldüğünü, net kamu borç stokunu ise yüzde 22’nin üzerinden yüzde 18’e düşürdüklerini açıkladı. Geçen yılki bütçe hedeflerinde bir miktar sapma olduğuna ancak kaynaklar açısından gelirde aşağı yönlük bir sapmanın söz konusu olmadığına değinen Şimşek, konulan hedefin fazlasıyla gerçekleştiğini belirterek miktarın 1,9 milyar liranın üzerinde olduğunu kaydetti.

"BORÇ HATIRLATICI SMS GÖNDERİLMEYE BAŞLADI"

Asıl hedefin gönüllü uyumu artırmak olduğunu, bunun için de yenilikçi ve güzel uygulamalar gerçekleştirdiklerini kaydeden Şimşek, borçları hatırlatıcı SMS göndermeye başladıklarını belirterek, ''Gelir İdaresi Başkanlığı'nca borçlu mükelleflerimize borçlarını hatırlatıcı SMS göndermeye başlıyoruz. Şu anda sistematik, güçlü bir şekilde bunun altyapısı oluşturuldu. Bu mesajlarda borç rakamı olmayacak çünkü borç değişen bir kalem, daha önemlisi mahrem bir konu. Bizim mükellefler arzuladığı zaman, bizim internet sitemizden öğrenebilecekler" diye konuştu.

Mesaj gönderilecek mükelleflerin belirlendiğini kaydeden Şimşek, uygulamanın bu yıl başlayacağını bildirdi. Gelir İdaresi Başkanlığının e-devlet uygulamasıyla ilgili de konuşan Şimşek ''Mükellef bize gelsin yaklaşımı değil, biz hizmeti nasıl ayağına götürürüz düşüncesi içinde olmalıyız'' dedi.

"MUHASEBECİLERE DE MESAJ BIRAKILIYOR"

Mükelleflerle idare arasında muhasebecilerin, mali müşavirlerin aracılık yaptıklarını da ifade eden Şimşek, “Muhasebecilere de mesaj bırakarak mükelleflerin yükümlülüklerini yerine getirmesi konusunda uyarıda bulunduk” dedi.

Gelir İdaresi Başkanlığının yaygın olan sahte fatura kullanımını azaltma konusunda önemli bir adım attığının altını çizen Şimşek, ''Artık sahte fatura kullanımı veya yükümlülüklerini yerine tam getiremeyen ve resen mükellefiyeti terk mükelleflerimizin bilgilerini biz ilgili kesimlere açıyoruz. Artık vatandaş da şirketler de mali müşavirler, muhasebeciler de kendilerine ulaşan bir faturanın sahte mi değil mi kontrolünü kısmen de olsa yapabilecekler. Ama henüz tespit edemediğimiz sahtekarlara yönelik bilgi vermemiz mümkün değil'' ifadelerini kullandı.

Vatandaşların Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesine kendi kimlik verileri ile girerek rahat bir şekilde borcunun olup olmadığın yönünde sorgulama yapabileceğini belirten Şimşek ''Eskiden vergi dairesine gelecek, oradaki iş yoğunluğu arasında borçlarını takip edecek. Biz şimdi buna son vermiş oluyoruz. Hizmete başladığımız andan itibaren 3,5 milyon mükellefimiz sorgulama yapmış. Ben samimi bir şekilde tavsiye ediyorum'' dedi.

"ALGILARI DEĞİŞTİRMEMİZ LAZIM"

2013 yılının ilk toplantısını gerçekleştirdiklerini kaydeden Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı çalışanlarına seslenerek şu ifadeleri kullandı:

''Aranızda performansı çok iyi olanlar var, nispeten zayıf olanlar var. Bu toplantılar birbirinizden bir şeyler öğrenme imkanı sunuyor. Bu ülkenin iddialı hedefleri var, sizin de hedefleriniz iddialı olmalı. Mükelleflerle iyi diyalog kurmak zorundayız, kendi odalarınızda kalırsanız bu işler olmaz. Sahada olacaksınız, iş yeri açıldıysa ziyaret edeceksiniz. Algıları değiştirmemiz lazım.''

Kayıt dışı ile mücadelenin devam edeceğini de ifade eden Şimşek, mükelleflerden alınan katma değerlerin 75 milyon insana hizmet olarak döndüğünü belirtti.

Toplantı, sunumlarla devam etti.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler