YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sigarayı Deneyen 3 Kişiden 1'i Bağımlı Oluyor

ANTALYA, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Evren Toprak, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla

Sigarayı Deneyen 3 Kişiden 1'i Bağımlı Oluyor

ANTALYA, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Evren Toprak, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla sigara bağımlılığı hakkında açıklamalarda bulundu. Astım, koah gibi pek çok hastalığı tetikleyen sigaranın güçlü bir bağımlılık özelliği olduğunu belirten Toprak, "Sigaranın bağımlılık yapma özelliği açısından eroin, kokain ve alkolden hiçbir farkı yoktur. İlk kez deneyen her 3 kişiden 1'i bağımlı hale gelmektedir. Bir sigara içildiğinde, ortalama 10 saniye gibi kısa sürede yanaktan emilen nikotin, beyne ulaşır ve eroin, kokain gibi maddelerin etkilediği merkezi uyararak bazı hormonların salınmasına neden olur. Bu da zevk alma, gevşeme, sakinleşme, konsantrasyon artışı gibi değişikliklerin ortaya çıkmasını sağlar" diye konuştu.
Sigara tüketiminin en öldürücü yanının toplumsal zehirlenme olduğunu belirten Uzm. Dr. Evren Toprak, "Sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4 binden fazla kimyasal madde bulunmakta. En az 81'inin doğrudan kansere neden olduğu ispatlanmış. Sigaraya bağımlı hale getiren madde ise nikotin. Kalp atışını hızlandıran, tansiyonu yükselten, kanın pıhtılaşma riskini artıran bir madde" dedi.
Sigara dumanındaki karbonmonoksit gazının, kanın oksijen taşıma kapasitesini azalttığını söyleyen Uzm. Dr. Toprak, "Dokular yeterince oksijen alamadığından egzersizde çabuk yorulma ortaya çıkar. Erkeklerde tüm kansere bağlı ölümlerin yüzde 35'inin, kadınlarda ise yüzde 15'inin nedeni sigaradır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90'ının nedeni sigaradır. Sigara içmeyen ancak dumanına maruz kalanlarda akciğer kanseri riski 3 kat artmıştır. Sigara içenlerde akciğer kanseri dışında ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane, böbrek, prostat ve rahim ağzı kanseri riski 30 kat artmıştır" diye konuştu.
'BIRAKMAYA ÇALIŞIRKEN KENDİNİZİ SUÇLAMAYIN'
Sigarayı bırakmak isteyenlere bazı önerilerde bulunan Uzman Dr. Toprak, şöyle konuştu:
"Sigarayı bırakmayı deneyen kişiyi erken dönemde daha çok yoksunluk belirtileri zorlarken, bu dönemden sonra psikolojik bağımlılığın getirdiği alışkanlıklar nispeten ön plana çıkmaktadır. O halde sigarayı bırakacak kişinin bu sorunları tanıması ve nasıl çözeceğini öğrenmesi gerekecektir. Unutulmaması gereken püf nokta, sigarayı bırakmaya çalışan kişinin zorlanması, nikotin bağımlılığının sonucudur. Sigara bırakma çabası içindeyken kendinizi yargılamadan ve suçlamadan mücadele etmelisiniz."

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler