YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ardahan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şentürk:

Ardahan Halk Sağlığı Müdürü Ulaş Şentürk, sağlık sorunlarını azaltmak için yemekhanelerindeki masalarda tuzlukları kaldırdıklarını söyledi.

Ardahan Halk Sağlığı Müdürü Ulaş Şentürk, sağlık sorunlarını azaltmak için yemekhanelerindeki masalarda tuzlukları kaldırdıklarını söyledi.

Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fazla tuz tüketimine karşı yürüttükleri çalışma kapsamında ilk olarak kendilerine ait yemekhanedeki tuzlukları kaldırdıklarını belirterek, "Çok fazla tuz tüketiminin kan basıncını yükselttiği, yüksek tansiyon ile birlikte de kalp krizi ve inme riskinin artabileceği tıbbi olarak kanıtlandı. Günlük tuz alımının büyükler için 6 gramı geçmemesi gerekiyor" dedi.

Günlük tuz tüketimine dikkat eden insanların gelecek 10-15 yıl içinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma diskinin yüzde 25 oranında azalacağına dikkati çeken Şentürk, şunları kaydetti:

"Araştırmada tüketilen tuzun dörtte üçünün zaten alınan gıdaların içinde bulunduğu, günlük 6 gram tuz tüketimi hedefinin de, yediklerine dikkat etmeleri durumunda çoğu insan için ulaşılabilir bir hedef. Ülkemizdeki her dört ölümden biri yüksek tansiyonla ilişkili. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesi stratejilerinden biri olan aşırı tuz tüketiminin azaltılması gerek. Sağlık sorunlarını aza indirmek için yemekhanelerimizdeki masalarda tuzlukları kaldırdık. Aşırı tuz tüketiminin neden olduğu hastalıklar hipertansiyon, inme, mide kanseri, kemik erimesi ve böbrek hastalıklarıdır."

Ülkede tuz tüketimin normal sınırların üç kat üzerinde olduğunu ifade eden Şentürk, bunu normal standartlara düşürmek için Sağlık Bakanlığı'nın çeşitli programlar geliştirdiğini kaydetti.

Muhabir: Günay Nuh / Çağlar Sefertaş

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler