YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Hayati Yazıcı Sarp Sınır Kapısı’nda İncelemelerde Bulundu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Sarp Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulundu.Sarp Sınır Kapısı’nın Türkiye'nin önemli...

Bakan Hayati Yazıcı Sarp Sınır Kapısı’nda İncelemelerde Bulundu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Sarp Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulundu.

Sarp Sınır Kapısı’nın Türkiye'nin önemli kapılarından biri olduğunu vurgulayan Bakan Hayati Yazıcı, " 2012 yılı itibariyle bu kapıdan giriş çıkış yapan insan sayısı 5 milyon 600 bin. Bu kadar insan bir yıl içerisinde buradan yaya olarak giriş çıkış yapmış. Bu kategoriye arabalı giriş çıkışlar dahil değil. Bu hizmeti vermek için daha önce geldiğimde bir karmaşa vardı. İnsanların giriş çıkışı hizmet kalitesi bakımından çok uygun değildi. Yap işlet devret modeli ile partnerimiz olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve onun işletici kuruluşu kapıyı projelendirdi. Yapılan çalışmalarla yayaların girişi çıkışı saha imkanlarını da dikkate alınarak modernize edildi. Daha çağdaş bir hizmet verilmeye başlandı. Bu kapının aktivitesi giderek artıyor, kapının güney tarafına düşen askeri bölge var. 6 dönümlük bir alan, ilgili bakanlıklarla gerekli yazışmalar yapıldı. Askeri alanın dışında vatandaşlara ait bir kısım alanları da istimlak etmek suretiyle bir planlama çalışmamız var. Onları da bu sahaya kattığımız zaman şu anda bu sahanın yerleşim alanı 36 dönüm. Buraya katmaya çalıştığımız alanların toplamı 20 dönüm. Bununla beraber yüzde 80-85 oranında bir genişleme olacak" dedi.

Yazıcı, Türkiye'ye giriş çıkışta ticari araçların kullandığı bir tünel olduğunu da hatırlatarak "Tünele giriş çıkış sorunlu oluyor. Tünel giriş çıkışa uygun değil. Buna ek olarak bir tünel daha yapmayı planlıyoruz. Karayolları'nın ilgili elemanları keşif yaptı. Bu tüneli de yaptıktan sonra bu kapı gerçekten mükemmel bir şekilde hizmete geçecek" diye konuştu.

MURATLI KAPISI İÇİN BAKANLAR KURULU HAREKETE GEÇİYOR

Yapımı düşünülen Muratlı Sınır Kapısı ile ilgili olarak da incelemeler yaptıklarını belirten Yazıcı, şöyle konuştu:

"Yıllardır Muratlı'nın bir sınır kapısı olarak düzenlenmesi noktasında talep var. Üzerinde çalışmalar sürüyor. Komşu ülke Gürcistan ile Muratlı'da yeni bir gümrük kapısı oluşturulması konusunda anlaşma imzalandı. İç hukuk prosedürleri devam ediyor. Muratlı'nın bir gümrük kapısı olarak ilan edilmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerekli. Bu kararın hazırlık aşaması kapsamında gerekli yer keşifleri, yapılacak olan ünitelerin ne şekilde yer alacağına dair çalışmalar sürüyor. Orada da askeri birlik var, orayı gümrük hizmetlerine vermek üzere terk edecekler. Tahsisi bakanlığımızca yapılacak ve orada da Gürcistan ile ikinci kapımızı hizmete sokacağız. Bir kaç ay içerisinde o kapının gümrük kapısı olarak işletilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu harekete geçer, ardından o kapıda hizmet verecek bürokratik ünitelerimizi yapmış oluruz. İşlevselliği için de komşu ülke Gürcistan'ın o bölgedeki yolları yapması gerekir."

KİMLİKLE GEÇİŞTE 1 TL’LİK SEMBOLİK ÜCRET 15 TL’YE ÇIKARILIYOR

Sarp Sınır Kapısı'nda giriş çıkış ücretleri ilgili bir soru üzerine de Bakan Yazıcı, şunları belirtti:

"Daha önce denetlemeler yaptığımızda kapıdaki giriş çıkış ücretlerinin 15 lira olması konusunu herkes ile paylaşmıştım. Bu konuyu Bakanlar Kurulu'na taşıdık. Bakan arkadaşlarımızın ve Başbakanımızın da olurunu aldık. O zaman yükseltelim denmişti, bugün yarın meclise sevk etmek üzere olduğumuz bakanlığımızın bir kanun tasarısı var. Tasarıda bu konuyu düzenlemiş bulunuyoruz. Pasaportlu giriş çıkışlarda alınan harç gibi kimlik kartı ile giriş çıkışlarda da benzer oranda bir harç alınması konusuna benzer bir düzenleme yapıyoruz. Aynı düzenleme içerisinde harcı sıfıra kadar indirme yetkisini de Bakanlar Kurulu'na veriyoruz."

GÜMRÜKLER İÇİN YENİ PERSONEL İSTİHDAMI YAPILACAK

Giriş çıkışlarda hafta sonu yaşanan yoğunluğun personel yetersizliğinden kaynaklandığı iddiaları ile ilgili soruya ise Yazıcı, şunları söyledi:

"Geçen sene 2 bin 500'ü aşkın yeni personel aldık. Şu sıralarda bin 700'ü aşkın yeni personel alıyoruz B kategorisinde. Bunların bin tanesi gümrük muhafızı, geriye kalanları ise diğer kadrolarda. Onların mülakat programını yapıyoruz. Sezon sonuna kadar bir miktar daha alacağız. 2014 yılında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın gümrükler kısmının bir personel sorunu kalmayacak."

Bakan Hayati Yazıcı Sarp Sınır Kapısı’nda İncelemelerde BulunduBakan Hayati Yazıcı Sarp Sınır Kapısı’nda İncelemelerde Bulundu

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler