YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Kalorifer Ateşçisi Eğitimli Olmalı"

Aydın Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürü Nurettin Yeşilbursa, kış dönemine girilirken, eğitimsiz ve çok sayıda kalorifer kazanını aynı anda idare

Aydın Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürü Nurettin Yeşilbursa, kış dönemine girilirken, eğitimsiz ve çok sayıda kalorifer kazanını aynı anda idare eden yakıcılara karşı vatandaşları uyardı.

Yeşilbursa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kalorifer Ateşçisi Eğitim Belgesi"ne sahip olmayanların yasal olarak bu işi yapamayacağını söyledi.

Son dönemlerde başkasının belgesini kullanmak suretiyle kalorifer ateşçiliği yapmaya çalışan ve aynı anda çok sayıda kazanı idare etme yoluna giden kişilerin sayısında artış yaşandığına dikkati çeken Yeşilbursa, apartman yönetimlerinin de daha ucuza çalışmaları nedeniyle bunlara göz yumabildiğine işaret etti.

Yeşilbursa, şöyle konuştu:

"Apartman yönetimleri, kalorifer ateşçiliği eğitimi almış kişilerle anlaşmalı, aynı anda çok sayıda kazanı idare eden kişileri görevlendirmemeli. Belgesiz bu işi yapmak yasal işlem gerektirir.

Kaloriferci, yakacağı kazanı bilinçli bir şekilde takip edemezse, yakıtın boşa harcanmasından hava kirliliğine, kazan patlamalarına kadar büyük olumsuzluklar ortaya çıkabilir. Özellikle elektrik kesildiği zaman kalorifer pompaları devre dışı kalır ancak kazan yanmaya devam eder. Bu da istenmeyen ısı yükselmelerine ve patlamalara neden olur. Bu yüzden görevli kişinin mutlaka kazanın başında olması gerekir."

-Kursiyerlere 96 saatlik eğitim veriliyor-

Halk eğitim merkezi bünyesinde katı yakıt, sıvı yakıt ve doğalgaz yakıtı eğitiminden oluşan 96 saatlik kalorifer ateşçiliği kursu verdiklerini dile getiren Yeşilbursa, "Bunun sonunda çok tecrübeli ateşçiler yetiştiriyoruz" dedi.

Aydın Halk Eğitim Merkezi kalorifer ateşleyicisi Tunay Odabaş ise özellikle elden doldurmalı eski sistem kazanlarda kaloriferin başından uzun süre ayrılmanın büyük risk olduğunu vurguladı.

Odabaş, şunları kaydetti:

"Elden doldurmalı kazanlarda kişinin kazanın başından ayrılma süresi en fazla 30 dakika olmalıdır. Kazan 80-90 dereceyi geçtiği zaman patlama derecesine gelir. Elektrikler kesilip pompalar kapandığı zaman kapakları açıp havayı dışarı vermek gerekiyor. Bu yapılmadığı zaman kazan patlama durumuna gelebiliyor. Bu nedenle bir kişinin birden fazla kazanı idare etmeye yeltenmesi de çok büyük bir risk."

Muhabir: Gökmen Şireci / Ramazan Ercan

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler