YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mikrokredi ile ev hanımlığı tarihe karıştı!

Mikrokredi ile büyük işler başaran Aydınlı bayanların başarılarının sırrını Mikrokredi Aydın Şube ile konuştuk.

Mikrokredi ile ev hanımlığı tarihe karıştı!

Herkesin kabiliyetinin işe dönüştürülebilmesi için bir hayat suyuna ve itici bir güce ihtiyacı vardır. Bu su da, küçük sermaye olan mikrokredidir. “Yoksulların bankacısı” olarak bilenen Prof. Dr. Muhammed Yunus, Bangladeş’te çaresiz durumdaki yoksul kadınlara cebinden verdiği borçla, 1976 yılında Grameen Bankasının kurulması yolculuğu başlamıştır.

Ramazan Bey, öncelikle sizleri tebrik ediyoruz. Herkes merak ediyor, nedir bu mikrokredi? Nasıl ve kim tarafından ortaya çıkartıldı?

Mikrokredi, “Mikrokrediyle ben istersem her şey olur!” sloganını benimseyen, yoksul kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyette bulunmalarına imkan sağlayan küçük bir sermayedir. Mikrokredinin amacı, klasik yollarla(Banka kredisi) kredi alamayacak kişilere; yoksulluğu, gelir dağılımındaki adaletsizliği ve eşitsizliği azaltacak şekilde, ailesi ve kredi alan için kendi kendine gelir getirici bir faaliyet yapılmasını, ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamaya katkı sağlayacak sermaye ihtiyacını karşılamaktır.

Grameen Bankasının kuruluş öyküsü Prof. Dr. Muhammed Yunus’un Bangladeş’teki 42 yoksul kadına cebinden verdiği borçla başladı. Bugün 175 ülkede, 135 milyon yoksul kadına ulaşan sistemin Türkiye’ye uygulanmasına ise Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Prof. Aziz Akgül öncülük etti. Türkiye Grameen Mikro Kredi Programı, 2003 yılında ilk olarak Diyarbakır’da başladı. 2008 yılına kadar 10 bin kadına 12 milyon kredi dağıtıldı. Hem de tek bir sözleriyle… Canını dişine takan kadın, kredisini son kuruşuna kadar ödedi. Kredi dönüş oranı yüzde 100 oldu. 10 ayda 14 bin kadın! Türkiye Grameen Mikro Kredi Programı, en büyük atağını ise kriz döneminde yaptı. 5 yılda 10 bin kadının yoksulluktan kurtulması için ‘can suyu kredisi’ verilmişti. Hem de ne bordro, ne kefil, ne teminat istendi.

Gerçekten çok güzel bir uygulama. Kefil yok, teminat yok… Peki nasıl alınır bu mikrokredi, ödeme koşulları nelerdir, kimlere verilir?

Aynı mahalleden 5 kadının bir araya gelerek, ‘şöyle bir iş yapacağım, bana kredi verirseniz, size olan borcumu öderim’ demesiyle başlıyor süreç. Ardından 1 haftalık eğitimle kadınların kendine olan güvenleri perçinleniyor ve bu sürenin sonunda, yapacakları işe göre her üye ayrı ayrı kredilerini alıyorlar. İlk kez başvuranlar, ilk yıl için 100 ila 1000 lira arasında kredi alıyor. 1 yıl vadeli verilen kredisini düzenli ödeyenlerin limiti ikinci yıl 2 bin liraya kadar çıkıyor. Sonraki yıllarda ise katlanarak devam ediyor.

Türkiye Gramen Mikrokredi Projesi’nden para alındığı bir hafta içerisinde kredi, mutlaka yapılması düşünülen gelir getirici faaliyet için kullanılmalıdır. Paranın bu şekilde kullanılmasından bir hafta sonra, alınan kredi hizmet maliyeti ile birlikte 46 haftada ve haftalık olarak geri ödenir. Taksitlerin tahsil edilmesi için mikrokredi çalışanı mahalle veya köylere gelir. Temel kredi, girişimci kredi, sözleşmeli kredi, eğitim kredisi, mikrosera kredisi, hayvancılık kredisi ve mücadeleci vatandaş kredisi olmak üzere 7 çeşit mikrokredi çeşiti vardır.

Mikrokredinin birinci görevi yoksul ailelerin kendi çabalarıyla yoksulluktan kurtulmalarına yardımcı olduğundan, hedef kitlesi yoksullar ve dar gelirli kadınlardır. Bireysel olarak kendi işlerini kuran mikrokredi üyeleri, grup olarak sermayelerini değerlendirebilirler. Ancak, bir kişi başkasının adına alınan krediyi kendi ihtiyacı için asla kullanamaz.

Yasal bir dayanağı var mı? Neye bağlı olarak yönetiliyor bu çalışmalar?

Evet, yasal dayanağımız elbette ki var. Valilikler ve İl Özel İdarelerine bağlı çalışmaktayız.

Mikrokredi neden sadece kadınlara veriliyor?

Yoksulluktan hem aile içinde hem de toplumda en fazla etkilenen kişilerin kadınlar olduğu gerçeği dikkate alındığında, kadınların böyle bir ortamdan kurtulmalarına destek sağlamak amacıyla sadece kadınlara verilmektedir. Ancak erkeklerde yaralanabilirler. Erkek; annesi, eşi, kızı, kız kardeşi, halası, teyzesi gibi bir kadınla mikrokredi alabilir. Krediyi alan kadın olacaktır. Ancak erkek, kadın tarafından alınan bir mikrokrediden faydalanabilir.

Mikrokredi alınmasının ne faydası var, maliyeti var mı, geri dönüş oranı nedir?

Kadın alacağı kredi sayesinde ev kadınlığından iş kadınlığına geçiş sağlayacaktır. Kadın, artık ailesinin gelirine katkı sağlayan bir kişi konumuna gelirken, çocukların daha iyi yetişmeleri, eğitimleri ve beslenmelerine de yardımcı olur.

Mikrokredinin sürdürülebilir olması ve daha fazla kişiye ulaşabilmesinin yanında, mikrokredi çalışanlarının işletme giderlerinin karşılanması için verilen hizmetlerin karşılığı olarak bir hizmet bedeli alınmaktadır.

Türkiye’deki mikrokredi uygulamasında teminat, kefalet, icra ve mahkeme süreçleri takip edilmemesine rağmen, vadesi gelen kredilerde geri dönüş oranı yüzde yüzdür.

Mikrokredi bir ticari banka kredisi midir?

Hayır. Dar gelirli kişilerin ticari bankalardan teminatsız ve kefaletsiz kredi alma şansı yoktur. Ancak, yoksul insanların da kendi hayatlarını daha iyi şartlarda idame ettirme hakları vardır. Türkiye Grameen Mikrokredi programı ise, dar gelirli kadınlara ekonomik faaliyet yapabilmeleri için küçük sermaye imkanı sağlar.

Mikrokredi ile ticari banka arasındaki fark nedir?

Ticari banka, kredi vereceği kişiden ipotek, teminat ve kefalet ister. Halbuki, mikrokredi uygulamasında istenmez. Mikrokredi uygulamasında mikrokredi çalışanları taksitlerin tahsil edilmesi için, her hafta mahalle veya köye giderek oradan tahsilatı yaparlar. Ticari bankalarda ise, müşteriler bankaya gitmek mecburiyetindedir.

Bayanlarımız mikrokredi hakkında nasıl ve nerden bilgi alabilirler?

Mikrokredi merkezimize kendileri gelip başvurabilecekleri gibi, rutin saha çalışmaları esnasında mikrokredi çalışanları evinize kadar gelerek mikrokredi sistemini anlatabilirler.

İlimizde mikrokredi uygulamasını rakamlarla anlatmak istersek?

Toplamda 357 grubumuz var. Bu gruplarda 5 erli gruplardan oluştuğu için toplamda 1785 bayan mikrokrediden yararlanmıştır. Toplamda 2,006,085,00TL para dağıtılmış ve bu mikrokredinin geri dönüş oranı yüzde yüz olmuştur.

Mikrokredi ile ilgili dünyada ne yapılıyor?

Mikrokredi, Türkiyedahil 175 ülkede uygulanmakta olup, 135 milyon yoksul kişi aileleri ile birlikte yaklaşık 600 milyon kişinin, bir başkana avuç açmadan, onurlu bir şekilde kendi kendilerine gelir elde etmelerini sağlamaktadır. Dolayısıyla, mikrokredi dünyanın en önemli yoksulluğu azaltma stratejilerinden birisi haline gelmiştir.

Bu çerçevede, Birleşmiş Milletler Teşkilatı tarafından 2005 yılı, Milenyum Yoksulluk Hedefleri’nin gerçekleştirilmesini sağlamak maksadıyla, “Ulusal Mikrokredi Yılı” olarak ilan edilmiştir. Mikrokredinin öncüsü Prof. Dr. Muhammed Yunus, fakirlerin sahibi olduğu ve sadece fakirlere kredi veren Grameen Bankası ile 2006 yılında “Nobel Barış Ödülü” almıştır. 24 Mart 2008 tarihli haftalık Time dergisi de, mikrokrediye “Dünyayı değiştiren 10 fikirden birisi” olarak kapağında yer vermiştir.

3 Aralık 2008 tarihinde Türki’ye Grameen Mikrokredi Programı’yla Kahramanmaraş Valiliği ile müşterek olarak uygulanmakta olan Mikrokredi Uygulaması Vali Mehmet Niyazi Tanılır’ın girişimleri sonucu, 600 proje içinden Avrupa Birliği Ödülü almıştır.

Mikrokredinin fikir babası ve Nobel ödülü sahibi Prof. Dr. Muhammed Yunus, ABD Başkanı Barak Obama’dan 10 Ağustos 2009 tarihinde ABD’nin en önemli sivil ödülü olan Hürriyet Madalyası’nı almıştır.

Türkiye’de yoksulluğun azaltılmasına yönelik Nobel Ödülü Prof. Dr. Muhhammed Yunus ile müşterek yürütülen ve İl Valilikleri ile birlikte bir protokol yaptığımız Türkiye Grameen Mikrokredi Programı (TGMP)’nın, Türkiye’nin bütün illerinde uygulanması hedeflenmektedir.

Aydın'da kaç mikrokredi personeli var?

Ben Aydın Müdürü Ramazan Yılmaz, Yardımcım Kübra Kaykı, Merkez Müdürleri Müşerref Şimşek, Enver Kaynak, Ulaştırma Sorumlusu Kemal Tunç olmak üzere 5 kişi çalışmaktayız.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler