YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'nin en temiz plajları

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı, 2013 yılı için mavi bayrak almaya hak kazanan plaj, marina ve yatları açıkladı.

Türkiye'nin en temiz plajları

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı, 2013 yılı için mavi bayrak almaya hak kazanan plaj, marina ve yatları açıkladı. Türkiye 383 plaj, 21 marina ve 13 yat ile Fransa'yı tahtından ederek, dünyada İspanya ve Yunanistan'dan sonra en çok Mavi Bayrak sahibi olan 3'üncü ülke oldu.

Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı tarafından, TÜRÇEV koordinasyonunda yürütülen "Mavi Bayrak 2013" çalışma programı sonunda Türkiye genelinde 383 plaj ve 21 marinaya Mavi Bayrak verildi. Türkiye'de geçen yıl 355 plaj, 19 marina ve 13 yatın Mavi Bayrak sahibi olurken, bu yıl elde edilen başarıyla Türkiye, Mavi Bayrak sayısında Fransa'nın yerine geçerek üçüncülüğü elde etti.

Mavi Bayrak'ta geçmiş yıllarda da olduğu gibi bu yıl da Antalya 197 plajla ilk sırada yer alırken, Muğla 84 plajla ikinci, İzmir 36 plajla üçüncü, Aydın 25 plajla dördüncü oldu. Balıkesir'de 19, Çanakkale'de 6 plaj, İstanbul'da 3, Tekirdağ ve Düzce'de de birer plaj Mavi Bayrak aldı.

Aydın'da 2012 yılında 22 olan mavi bayraklı plaj sayısı bu yıl 25'e çıktı. Didim'de geçen yıl 9 olan mavi bayraklı plaj sayısı bu yılda değişmezken, Kuşadası’nda 13 olan sayı 16'ya çıktı. Turizm sektöründe derinleşme ve genişleme stratejisi çerçevesinde marinacılık alanındaki yatırımlarına hız veren Doğuş Grubu’nun 2009 yılı Mayıs ayında hizmete açtığı D-Marin Didim de, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın 2012 yılı için mavi bayrak ödülüne hak kazanan marinalar listesinde yer alırken, Kuşadası’ndaki Setur Marina da mavi bayrak ödülüne layık görüldü.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde 47, Marmaris'te 19, Fethiye'de 8, Datça'da 7, Ortaca'da 2 ve Ula'da 1 plaj olmak üzere 84 plaja mavi bayrak verildi. Bodrum'da 3, Marmaris ve Fethiye'de 2'şer marina da bayrak dalgalandırmaya hak kazandı. Bodrum'da 5 ve Fethiye'de 1 yat da mavi bayrak aldı. İzmir'de 2012'de 32 olan mavi bayraklı plaj sayısı bu yıl 36'ya çıktı. Menderes'te 8, Çeşme'de 7, Foça'da 7, Dikili'de 5, Seferhisar'da 4, Selçuk'ta 3 ve Karaburun'da 2 plajda mavi bayrak dalgalanacağı belirtildi. İzmir’de Levent Marina ve Seferihisar Teos Marina da, mavi bayrak almaya hak kazanan marinalar listesinde yer aldı. Balıkesir'de ise Edremit'te 6, Ayvalık'ta 6, Burhaniye'de 4 ve Gömeç'te 3 plaja mavi bayrak verilecek. Ayvalık Setur Marina da, mavi bayrak almaya hak kazanırken, 1 yat da mavi bayrağa layık görüldü. Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde 5, Biga ilçesindeki 1 plaj da artık mavi bayraklı.

"Kriterler neler?"

1 yıl süre ile verilen ve her yıl ilk müracaatmış gibi değerlendirilen plaj ve marinaların kriterleri şöyle: Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda 15 gün ara ile deniz suyu analizleri, katı atıkların geri dönüşümü uygulaması ve çöp depo alanlarına taşınması gibi uygulamalar gerçekleştirilerek, plajlar için 32, marinalar için 22 kriter oluşturuluyor. Çevre eğitimi ve bilgilendirme, yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi ve can güvenliği kriterler arasında.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler