YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yaban Hayvanları Için Geçiş Koridoru Isteği

Latif SANSÜR/SÖKE EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Söke Ovası'nı bölen Aydın'ın Söke ile Muğla'nın Milas İlçesi'ni birbirine bağlayan karayolunun yaban hayvanlarının

Yaban Hayvanları Için Geçiş Koridoru Isteği

Latif SANSÜR/SÖKE EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Söke Ovası'nı bölen Aydın'ın Söke ile Muğla'nın Milas İlçesi'ni birbirine bağlayan karayolunun yaban hayvanlarının beslenme, barınma ve üreme amacıyla yer değiştirmesini engellediğine dikkati çekti. Sürücü, doğal yaşam döngüsünün sürdürülebilmesi için bir an önce önlem alınması gerektiğini kaydetti. Sürücü, karayolundan karşıya geçmeye çalışan birçok yaban hayvanı telef olurken araç sürücülerinin ciddi tehlikeler yaşadığını belirtti.
Söke Ovası'na duble yol yapılırken havzanın zengin biyoçeşitliliğinin dikkate alınmadığını vurgulayan Sürücü, şöyle konuştu:
"Ne yazık ki karayolu yapılırken, havzanın zengin biyoçeşitliliği gözönüne alınmamış. Ekolojik geçiş koridorları düşünülmemiş ve yollar sadece insanlara göre düzenlenmiş. Kuşadası, Bodrum ve Didim gibi Türkiye'nin en popüler turizm kentlerini birbirine bağlayan ve yoğun trafiğin olduğu bu karayolunda, özellikle son yıllarda yaban hayvanlarının araçların çarpması sonucu telef oluyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü Manisa, İzmir, Aydın ve Muğla illerinde başlattığı, yaban hayvanlarının korunmasına yönelik örnek ekolojik yol çalışmaları için, Bafa Gölü kıyısındaki karayolunda, Karayolları Bölge Müdürlüğü uzmanları ve EKODOSD'un da katıldığı bir çalışma gerçekleştirilmişti. Yapılan bu çalışmalar sonucunda Bafa Gölü kıyısındaki karayolunda, Karacabel Tüneli - Akbük yol kavşağı arasındaki yaban hayvanlarının geçiş yaptıkları alanlara uyarı tabelaları dikildi. Özellikle sürücülerin gece trafiğinde dikkatli olmalarını uyaran tabelalarda hangi hayvanların geçebileceği de belirtildi."
"KULLANILMAYAN MENFEZLER ÇÖZÜM OLABİLİR"
Özellikle Söke'nin Yenidoğan Mahallesi ile Didim yol ayırımı arasındaki 30 kilometrelik yolun bölünmüş yol olarak düzenlenmesinden sonra sıkıntıların baş gösterdiğini vurgulayan Sürücü, can ve mal kaybı ile hayvanların telef olmasına neden olan kazaların önlenmesinin basit çözümlerle mümkün olabileceğini ifade etti. Sürücü, şöyle konuştu:
"Tek yoldan karşıya yaban hayvanları daha seri geçerken, bölünmüş yol ve yapılan bariyerler nedeniyle hem engele takılmakta hem de geçiş süresi uzadığından hızla gelen araçların altında kalıp, telef olmakta ve sürücünün de hayatı tehlikeye sokmaktadırlar. Bunun önüne geçilmesi için yaban hayatı geçiş koridorlarının yapılması gerekir. Söke - Milas Karayolu'nun altında bulunan, taşkınlarda su geçişi için yapılan, ancak ovada yapılan kanallar ve tahliyeler nedeniyle artık kullanılmayan yol altı menfezleri bulunuyor. Bu menfezlerde uzmanların önereceği düzenlemeler yapılarak yaban hayvanlarının geçişini sağlayacak koridor haline gelmesi sağlanabilir. Bu tür uygulamalar dünyanın pek çok ülkesinde farklı tasarımlarla yapılmakta ve yaban hayvanlarının geçişleri emniyetli bir şekilde sağlanmaktadır. Söke - Milas Karayolu'nun her iki tarafında yaban hayatı için çok önemli olan azmaklar ve sulak alanlar bulunuyor. Yaban hayvanları yüzlerce yıldır olduğu gibi yine bu geçişleri kullanmaya devam edecek ve karayolu da olsa karşıya geçmeye çalışacaktır. Eğer bu koridorlar gerçekleşir ve uyarı tabelaları da sık konulursa, hem sürücülerin can güvenliği, hem de bölgedeki yaban hayatının geleceği açısından olumlu olacaktır."

Yaban Hayvanları Için Geçiş Koridoru IsteğiYaban Hayvanları Için Geçiş Koridoru IsteğiYaban Hayvanları Için Geçiş Koridoru Isteği

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler