YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yıldız: 80 Öğrenci Rusya'da Nükleer Enerji Eğitimi Görecek

Cem ULUCAN/AYDIN, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Avrupa'nın ikinci ve ülkenin en büyük jeotermal santrali olan 232.3

Yıldız: 80 Öğrenci Rusya'da Nükleer Enerji Eğitimi Görecek

Cem ULUCAN/AYDIN, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Avrupa'nın ikinci ve ülkenin en büyük jeotermal santrali olan 232.3 MW güce sahip Senkron ve Güriş Elektrik Enerjisi Santrallerinin açılışı için Aydın'a geldi. Açılıştan önce Bakan Yıldız, Aymendo Tesisleri'nde, Aydın ASTİM Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren iş adamlarının düzenlediği kahvaltılı toplantıya katıldı. Aydın Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen, Aydın ASTİM Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş, Aydın milletvekileri ve AK Parti milletvekili adayları ile partililer de toplantıda yer aldı. ASTİM Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş, Organize Sanayi Bölgeleri'nin önemine değinerek, Aydın'da yaşanan elektrik sıkıntısı konusunda yardım istedi.
EĞİTİM ALACAK 80 ÖĞRENCİ BELİRLENDİ
Toplantıda yaptığı konuşmlada Rusya'da nükleer enerji eğitimi almaya hak kazanan öğrencilerin belirlendiğini açıklayan Bakan Yıldız, "İlk defa da aslında Türkiye kamuoyunun beklediği haberle başlayayım. Bizim nükleer güç santralleriyle alakalı bu yıl eğitim için göndereceğimiz 80 öğrenciyi seçtik. Bununla alakalı yaklaşık 6 bin 100 öğrencimiz başvurdu. 402 öğrencimizi yazılı sınava girdi. 252 öğrenci, sözlü mülakata girdi. Sonuçta 80 öğrenci, Rusya Federasyonu'nda eğitime gönderilmeye seçilmiş oldu. Biz 600 öğrenci yetiştireceğiz. Türkiye'deki nükleer santrallerde Türk mühendisler çalışacak. Teknolojiyi bu yapıyı çok iyi bilecekler. Rusça ve İngilizce ile beraber dönecekler. Her türlü ihtiyaçlarını karşılayacağız ve üzerine de 500 dolardan fazla da aylık burs vereceğiz. Bütün bunları biz nükleer kültüre sahip olmak için yapıyoruz. Bunu ulusal kamuoyuna Aydın'da sizin aracılığınız ile paylaşmış oluyorum" dedi.
"TÜRKİYE'DE SİYASİ İSTİKRAR ÖNEMLİ"
Genel seçim değerlendirmesi deyapan Bakan Yıldız, seçimler sonrası koalisyon oluşacak söylentilerinin ise bilinçli olarak ortaya atıldığını kaydedip şöyle konuştu:
"Türkiye'de siyasi istikrar önemlidir. Özellikle 7 Haziran seçimlerinin yaklaştığı şu dönemde siyasi istikrarı sağlamaya zorunlu olan o ülkenin iktidar partisidir. Aldığı oylarla, sandıktan aldığı oylarla vatandaşımızın tercihiyle beraber geldiği noktada, siyasi istikrarı sağlamaya memur olan hükümetlerdir. Ama siyasi istikrarı muhafaza etmek durumunda olanlar yalnızca iktidar partileri değildir. Aynı zamanda muhalefet partileri, sanayiciler, sanatkarlar, akademisyenler toplumun her katmanı, her kesimi aslında bu istikrarın korunmasına borçludur. Niçin çünkü biz yüzde 50'den aldığımız oy ile yüzde 100'üne hizmet götürüyoruz. Herhangi bir belediye ayrımı yapmadan, herhangi bir siyasi görüş ayrımı yapmadan hizmetlerimizi götürüyoruz. Götürmemiz de lazım. Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a varıncaya kadar benzer bir şekilde bu hizmetleri götürmemiz lazım. O zaman herhangi bir muhalefet partisi bize bir işin nasıl olmayacağını tarif etmek yerine, boş vaatlerde bulunmak yerine, bir işin nasıl yapılabileceğine belki tavsiye edebilir. Çünkü vatandaşımız Türkiye'de yalnız ekonominin değil, yalnızca idari ve sosyal hayatın değil aynı zamanda insanımızın da zihninin büyüdüğünü ve bununla beraber geliştiğini gösteriyor."
ASKERİ ÜCRET İÇİN "SANAYİCİYİ KİMSE DÜŞÜNMÜYOR"
Muhalefet partilerinin özellikle asgari ücret konusundaki vaatlerini yorumlayan Bakan Taner Yıldız, "Biri 1500 diyor, biri 2 bin diyor, 5 bin diyen var. Seçime kadar 7-8 bin olur. Asgari ücret bir güvence sistemidir. Bunun altında veremezsiniz demektir. İsteyen 4 bin lira versin, kimse buna karışamaz. Ancak bu ücreti verecek olana kimse sormuyor. İhracat yapanı var, ithalat yapanı var. Sanayiciyi kimse düşünmüyor" dedi.
Aydınlı sanayicilerin sorunlarını dinleyen Bakan Yıldız'a toplantının sonunda Vali Ayyıldız ve ASTİM OSB Başkanı Gökhan Maraş tarafından Efe figüründen oluşan bir plaket takdim edildi.

FOTOĞRAF

--- KUTU ---
EĞİTİM ALACAK 80 ÖĞRENCİNİN 8'İ KADIN
2015 yılında Rusya'da nükleer eğitimi görmeye hak kazanan 80 öğrenci, 6 bin 100 kişi arasında yapılan değerlendirmeler sonucu belirlendi. Üniversitelerin 19 farklı bölümünde okuyan öğrenciler nükleer eğitimi almak için başvurdu. 19 farklı şehir ve 32 ayrı üniversiteden seçilen 8'i kadın 80 öğrencinin üniversitelere göre dağılımı ise şöyle: Hacettepe Üniversitesi 10, İTÜ 8, Gazi Üniversitesi 6, Yıldız Teknik, Erciyes ve Dokuz Eylül Üniversitesi 5'er, Marmara Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi 4'er, Kocaeli Üniversitesi ve ODTÜ 3'er, İstanbul Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, KTÜ ve Uludağ Üniversitesi 2'şer, 19 Mayıs Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Trakya Üniversitesi ve Yalova Üniversitesi 1'er öğrenci.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler