YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bbp'li Gürhan, Seçim Sistemini Eleştirdi

Tuncel YILMAZ/AYVALIK Kurban Bayramı tatilini Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'ndeki yazlığında geçiren BBP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Gürhan, 1 Kasım'da yapılacak genel seçimler

Bbp'li Gürhan, Seçim Sistemini Eleştirdi

Tuncel YILMAZ/AYVALIK Kurban Bayramı tatilini Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'ndeki yazlığında geçiren BBP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Gürhan, 1 Kasım'da yapılacak genel seçimler öncesinde DHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Gürhan, "1 Kasım'da yapılacak genel seçimlere, kırık, dökük, topal Türk demokrasisinin yamalı bohça yasalarıyla gidiliyor" dedi. 12 Eylül 1980 darbesinin yaratmış olduğu bir anayasa ve seçim sistemiyle genel seçimlere girmenin ileri demokrasiye yakışmadığını kaydeden Gürhan, şöyle konuştu:
"Milletimiz ve muhalefeti temsil eden siyasi partiler bu seçim sistemine karşıdır. AKP hükümeti askeri bir ürün olan anayasanın değiştirilmesini, seçim sisteminin değiştirilmesini bugüne kadar elinde, TBMM'de sayısal çoğunluğu olmasına ve her türlü imkanı elinde bulundurmasına rağmen değiştirmemiştir. Bu Siyasi Partiler Yasası ve seçim sistemi birlikte değişmeliydi. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir baraj sistemi var ülkemizde. Bu barajın mümkün olduğunca aşağıya çekilmesi lazım. Her fikir TBMM'de temsil edilmelidir."
"SEÇİM SAYIM SİSTEMİNDE KURDA KUZU EMANET EDİLDİ"
1 Kasım'daki erken genel seçim öncesi oy sayım sisteminde 'Kurda kuzu teslim edilmiş' bir görüntünün ortaya çıktığını savunan Gürhan, bu sistemde millet üzerinde yaratılan 'AKP iktidarını değiştiremeyeceksiniz. Çünkü bu sistemin içerisinde AKP 10 yıl daha, 20 yıl daha iktidar kalacaktır' algısının yıkılması gerektiğini söyledi. Gürhan, şöyle konuştu:
"YSK Başkanı, çıkacak ve bunu açıklayacak. Çünkü milletimiz verdiği oyun nereye gittiğini bilmek istiyor. Sonuçta teknolojinin tüm imkanlarının kullanıldığı bir çağda yaşıyoruz. Bu yüzdende istenildiği takdirde bu sistemde seçim sonuçlarının değiştirilebilmesi bu teknoloji kullanılarak değiştirilmesi mümkün."
Kullanılan oyların sayılacağı sistemin güvenilir bir firma tarafından yapılması gerektiğinin altını çizen Gürhan, "Elektronik bir ortamda neyi yazarsanız biz de bu sistemde onu kabul etmiş oluyoruz. Biz bu sistemin şeffaflaştırılması adına TBMM'de grubu olan siyasi partilerin bir an önce ne yapılması gerekiyorsa, bunun adımlarını atmalarını istiyoruz" dedi.
"TAŞIMALI OY SİSTEMİ GÜVEN VERMEYECEK"
Türkiye'nin Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde taşımalı sistemle oyların kullanılıp, sayılacağına dikkati çeken Gürhan, şunları söyledi:
"Neden bulunduğu yerlerde sandıkların güvenliği sağlanmıyor? Bu sandıkları kim götürecek? Kim, bu oyları nerede sayacak? Bu oylara ait sayımlar hangi verilerin üzerinden yapılarak, hangi merkezde işlenecek? Akıllara gelen bu sorularla ilgili ne vatandaşımız, ne basın mensuplarının bilgisi yok. Her konuda şeffaflık istiyoruz. Bu şeffaflık, seçime giderken, bir siyasi partinin milletvekili adayından başlamalı. Bugün en küçücük okullara dahi gidip, o okullardaki kaynakların nereden geldiğini, nereye gittiğini öğrenmek istiyorsunuz. Şirketlere sabah sabah gidip, tüm mali ve muhasebe işlemleri servislerini basıyorsunuz. Bilgisayarlarındaki her türlü kayıtlara el koyuyorsunuz. Tüm bunları şeffaflık, hak ve hukuk adına yapıyorsunuz. Ama milletin seçeceği milletvekili adayının kaç lira harcayacaklarını ve bu paraları nereden bulup da harcayacağının tespitini daha önceden almıyorsunuz. Biz ne bilebiliriz ki hangi firmanın, hangi holdingin, hangi dış kaynaklı sermayenin hangi milletvekilnii desteklediklerini ve ekonomik anlamda ona güç kattığını?"

Bbp'li Gürhan, Seçim Sistemini Eleştirdi

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler