YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Paşaköy'de Enerji Santraline Tepkiler Sürüyor

Hilmi DUYAR/BALIKESİR, Makine Mühendisleri Odası Balıkesir Temsilcisi Zeki Öncü ve Elektrik Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı Nazmi Kaçar'ın de katılımıyla,

Paşaköy'de Enerji Santraline Tepkiler Sürüyor

Hilmi DUYAR/BALIKESİR, Makine Mühendisleri Odası Balıkesir Temsilcisi Zeki Öncü ve Elektrik Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı Nazmi Kaçar'ın de katılımıyla, Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı da olan TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Ali Özerk; Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi Binası'nda basın toplantısı düzenledi. Önceden Albayrak Turizm Seyahat A.Ş. olan fabrikanın adının Varaka Kağıt Sanayi A.Ş. olarak değiştirildiğine dikkati çeken Özerk şunları söyledi:
"Şirket yetkililerinden edindiğimiz bilgiler doğrultusunda enerji santralinin çevreye az zarar vereceği görüşünü bildirirken, şüphelerimizi ve olası denetim boşluklarını da ifade etmiştik. Sonradan oluşan olaylar bizi haklı çıkardı. ÇED raporu bu kadar küçük ölçekli bir enerji santrali için gerekmez derken; el altından bilgi kaçırılarak ve asıl önemlisi santralin kapasitesi artırılarak 15 Temmuz'da yeni bir ÇED raporuna ulaştık. Bu son rapora göre; 275 ton/gün ithal kömür kullanarak 25 MWt güce sahip olarak bildirilen enerji santrali 525ton/gün ithal kömür ile 140 MWt'a çıkarılmıştır. Bu durumda adı geçen şirketin niyeti bizi şüpheden daha gerçekçi düşünmeye itmiştir. İlerleyen zamanlarda kapasite daha da artırılarak, giderek verimli bir ovanın ortasında, üniversite yerleşkesine, su kaynaklarına ve yakılan kömürün yakın çevreye vereceği zararları gidermek mümkün olmayacaktır. Bu anlamda başta Paşaköy, Atköy, Çağış ve Balıkesir Üniversitesi yerleşkesi olmak üzere ova köyleri ve 200 yataklı Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi de etkilenecektir."
'ŞİRKET YANILTICI BİLGİLER VERİYOR'
Şirketin şeffaf olmadığı ve yanıtlıcı bilgiler verdiğini öne süren Özerk konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Söz konusu yatırım planında; fabrikanın yılda, 3 milyon 524 bin 400 m3/yıl olan su ihtiyacını Simav Çayı'ndan karşılayacağı, ancak suyun yetmemesi veya getirilememesi durumunda yeraltı sularının kullanılacağı belirtilmektedir. Balıkesir Ovasının su dengesi sorgulanması gereken önemli konulardan biri olacaktır. Kısaca tesisin su ihtiyacı karşılanırken, bölgede tarımın nasıl etkileneceği değil, tesisin ihtiyacının öncelikli görüldüğü adeta itiraf edilmiştir. Bu durumda ÇED raporlarının da sorgulanması gerektiği, şirketin şeffaf olmadığı ve firmanın sürekli yanıltıcı bilgiler verdiği ortaya çıkmıştır. Meslek odaları olarak sürecin takipçisi olacağımızı ve adeta halktan kaçırılan şeffaf olarak yürütülmeyen bu proje yerine doğru, çağdaş ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını sağlayana kadar her türlü girişimde bulunacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz. Büyükşehir İmar Daire Başkanlığı da istediğimiz bilgilere ulaşmamızda duyarsız davranmaktadır."
MUHTAR: BUNLAR BALIKESİR'İ MAHVEDECEKLER
Paşaköy Mahallesi Muhtarı Mustafa İkiz de, firma yetkililerinin vatandaşa günlük 275 ton kömür yakarak 20 MWt elektrik elde edeceklerini söylediğini, ancak ÇED raporunda yakılacak kömür miktarının 525 tona çıkarıldığını belirterek tepkisini şöyle dile getirdi:
"Santralin yakınında dere, akarsu ve gölet bulunmadığını söylüyorlar. Santralin 320 metre doğusunda Paşaköy Deresi, 550 metre doğusunda Çavuşdere, 850 metre güneydoğusunda Aşçı Deresi, 430 metre güneybatısında sulama kanalı, 750 metre kuzeydoğusunda Çakmak Deresi bulunmaktadır. Bizlere söylenen enerji santralinin sadece fabrikanın ihtiyacı için kullanılacağı idi. Ancak ÇED raporunda fazla enerjinin satılacağı yazıyor. Bunlar Balıkesir'i ve verimli tarım arazilerini mahvedecekler" dedi.

Paşaköy'de Enerji Santraline Tepkiler SürüyorPaşaköy'de Enerji Santraline Tepkiler SürüyorPaşaköy'de Enerji Santraline Tepkiler Sürüyor

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler