YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Amasra'da 2,5 Milyar Dolarlık Maden Yatırımı

Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı, Bartın'ın Amasra ilçesinde kömür üretimi çalışmalarını sürdüren Hema Endüstri A.Ş'nin Tarlaağzı ve Gömü kuyularında

Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı, Bartın'ın Amasra ilçesinde kömür üretimi çalışmalarını sürdüren Hema Endüstri A.Ş'nin Tarlaağzı ve Gömü kuyularında incelemelerde bulundu.

Türkiye Taş Kömürü (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş'ın da yer aldığı incelemede Tarlaağzı'nda eksi 730 kotundaki kuyuya inen ve yaklaşık bir kilometre galeride yürüyen Kavaklı, burada kazmayla kömür çıkardı.

Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, bölgede şu ana kadar 780 milyon ton civarında rezerv saptadıklarını, bunun 500 milyon tonunun çıkarılabilir göründüğünü söyledi.

İlçede 8 metre çapında, eksi 700-1000 metre derinliğinde 3 kuyu açtıklarını ve eksi 730 kotundaki galerilerden kömür çıkarmaya başladıklarını kaydeden Hattat, şöyle konuştu:

"Ful mekanizasyon sistemiyle yıllık taşkömürü üretimimiz başlangıçta 5 milyon ton, daha sonraki yıllarda 10 milyon ton ve 15 milyon tona çıkacaktır. Üretilecek taşkömürü ile Batı Karadeniz Bölgesi'nde 2,5 milyar dolarlık yatırımla 2 bin MW gücünde termik santral kurulacak ve 11 bin kişi istihdam edilecektir. Bugüne kadar kömür çıkarabilmek için ocaklara 305 milyon euro para harcadık. Toplam 2,5 milyar dolarlık yatırımla bölgede 2 bin MW gücünde termik santralin de kurulmasıyla ülkemizin enerji ihtiyacına katkı sunacağız, aynı zamanda 11 bin kişi istihdam etmiş olacağız"

-TTK Genel Müdürü Burhan İnan-

TTK Genel Müdürü Burhan İnan da ülkenin enerjide dışa bağımlı olduğunu belirterek, petrolün yüzde 92'sini, doğalgazın yüzde 97'sinin ithal edildiğini söyledi.

İnan, şöyle konuştu:

"Bizim milli kaynaklarımız da kömürümüz ve suyumuz. Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Enerjide çeşitliliği sağlamak, dışa bağımlılığı azaltmak ancak bu yatırımlarla mümkün olacak. Dolayısıyla ben bu yatırımı çok önemsiyorum. Eğer bir parça emeğim varsa bundan da mutluluk duyuyorum. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği konusunda bizim kurumumuz gerçekten iyi bir noktada. Ülkemizde belki de en iyi kurumlardan bir tanesiyiz. Son derece riskli bir çalışma ortamımız var. Bizim kömürlerimiz, ton başına 25-35 metreküp metangazı ihtiva ediyor. Biz bu metan gazını 24 saat takip ederek bir şekilde atmosfere bırakıyoruz. Bu gerçekten zor bir iş. Burada da bakıyorum, her türlü iş sağlığı ve güvenliği baştan alınmış. Bundan sonra da nasıl başladıysa öyle gidecek diye düşünüyorum"

-GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş-

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı (GMİS) Eyüp Alabaş ise şirketin Amasra ilçesinde yaptığı yatırımın ülkede özel sektörün yeraltı madenciliğine yapılan en büyük yatırım olduğunu aktardı.

Böylesine bir yatırımın Avrupa'da bile olmadığına inandığını aktaran Alabaş, "Genelde devletin alt yapısı üzerinde bu tip yatırımlar var ama sıfırdan özel bir yatırım olarak buranın en büyük yatırımlardan biri olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda buradaki yatırım, ülkemizin enerji bağımlığının önlenmesi açısından da son derece önemli. Yatırımı yapanları ve emeği geçenleri kutluyorum. İnşallah buradan kömür çıktığını ve ülkemizin kömür ithalatının azaldığını da görmek mümkün olur. Çünkü ülkemiz kömür ithalatı için dışarıya her yıl 5 milyar doların üzerinde para ödüyor" diye konuştu.

Kavaklı da söz konusu yatırım sonunda üretilecek her bir ton kömürün ithalatı da o oranda azaltacağını ve istihdam sağlayacağını belirterek, yatırımın hayırlı olması dileğinde bulundu.

Muhabir: Selim Bostancı

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler