YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mahkumlar Cezaevinde Tiyatro Kurdu

Ayhan ACAR/ BARTIN, Daha önce Ankara'da görev yaparken tiyatro oyunlarında küçük roller alan 22 yıllık infaz koruma memuru Metin Akdeniz,

Mahkumlar Cezaevinde Tiyatro Kurdu

Ayhan ACAR/ BARTIN, Daha önce Ankara'da görev yaparken tiyatro oyunlarında küçük roller alan 22 yıllık infaz koruma memuru Metin Akdeniz, cezaevinde Bartın Halk Eğitim Merkezi'nin desteği ile 3 ay önce Bartın Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Arda Tiyatrosu'nu kurdu. Mahkumlar, ilk oyunculuk deneyimlerini, Akdeniz'in yazıp yönettiği 'Göçük' adlı oyunla yaşadı. 3 Mart 1992'de Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Maden Ocağı'nda 263 madencinin öldüğü grizu faciasını konu alan oyun, cezaevi sosyal tesislerinde gösterime sunuldu.
Oyunu, Cumhuriyet Başsavcısı Seyfullah Öselmiş, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Sırımer ve mahkumlar izledi. Hayatlarında hiç tiyatro izlemeyen ve grizuda yaşamını yitiren maden işçilerini canlandıran mahkumların performansı alkış aldı. Komedi-dram türündeki oyun sırasında salondaki mahkumlardan bazıları gözyaşlarına hakim olamadı.
Metin Akdeniz, tek perdelik oyunu 2.5 aylık bir provadan sonra sahnelediklerini söyledi. Tiyatronun oyuncu kadrosunda toplam 21 mahkum olduğunu ve hiç birinin hayatlarında tiyatro izlemediğini belirten Akdeniz, şöyle konuştu:
"Çok özveriyle çalıştılar. Zor koşullar oldu. Cezaevi yönetimimiz bize çok destek oldu. Oyun, 263 madenciye ithafen yazıldı. Biraz komedi, biraz dramla madende kalan arkadaşlarımızın kurtuluşunu anlatmaya çalıştık. Gerekli izinler alınırsa oyunumuzu halkımıza da sunmak istiyoruz."
Akdeniz, yeni oyunlar üzerinde de çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
Oyunda rol alan mahkumlardan Fehmi Karaman ise 14 yıldır cezaevinde yattığını belirterek, "Bu oyun bize teklif edilince çok heyecanlandık. Hayatımda hiç tiyatro izlemedim. Ama yakın akrabalarımızdan çoğu madencidir. Kozlu faciasında yaşananları burada anlatmaya çalışıyoruz" dedi.

Mahkumlar Cezaevinde Tiyatro KurduMahkumlar Cezaevinde Tiyatro KurduMahkumlar Cezaevinde Tiyatro Kurdu

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler