YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Shelmo'da Petrol Sızıntısı

Batman’ın Kozluk ilçesi sınırları içerisinde bulunan Shelmo  Petrol Sahası’ndan çıkartılan petrolün taşındığı boru hattında sızıntı meydana geldi.

Batman’ın Kozluk ilçesi sınırları içerisinde bulunan Shelmo Petrol Sahası’ndan çıkartılan petrolün taşındığı boru hattında sızıntı meydana geldi. Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Taşlıdere Köyü yakınlarından geçen petrol boru hattında henüz belirlenemeyen bir nedenden dolayı sızıntı meydana geldi. 33 gravitedeki petrolün toprağa akması sonucu Taşlıdere Köyü yolu bir anda petrolle kaplandı. Sızan petrol yaklaşık 1 saat süreyle yol kenarındaki arklardan kurumuş dere yatağına aktı. Bazı bölgelerde fıstık ekili alanlara da zarar verdi. Çevreden geçen vatandaşlar, gördükleri manzara karşısında şaşkınlık yaşadıklarını belirterek durumu jandarmaya bildirdiklerini belirtti. Olay yerine gelen jandarma olası bir yangın çıkması ihtimaline karşı önlem aldı. Jandarmanın TPAO yetkililerine haber vermesinin ardından gelen ekipler, taşıyıcı petrol boru hattını onararak sızıntıyı önledi. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş yaptığı açıklmada “Yıllardır çevre örgütü olarak Şelmo’daki petrol kirliliği sorununun üzerine gidiyoruz. Her seferinde kirliliği görüntüleyip kamuoyunun gündemine taşıyor ve uyarı görevimizi yapıyorduk. Kimse bizi dinlemedi, derelerden akan petrol türevleri evimize ‘fenol’ olarak aktı. Yine fenol olarak evimize gelirse hiç şaşırmayalım' dedi Yıllardır sık sık Şelmo’ya gidip yaşanan kirliliğin önlenmesine katkı sunmaya çalıştıklarını belirten Başkan Kavuş açıklanmasında şunları kaydetti. “Bizim amacımız tüm doğaya, canlılara zarar veren boyutları olan petrol kirliliğinin önlenmesidir. Son dönemde bazı önemli tedbirler alınmıştı. Şelmo’dan kirlilikle ilgili daha az şikayet alıyorduk. Kaza olsa bile, daha etkin tedbirler alınmalıdır. Taşlıdere Köyü yakınındaki yol boyunca akan ham petrolün üzerinin toprakla örtüldüğünü gözlemledik. Yol dışında bir yetim ailenin arazisine de petrol akmıştı. Derelerden akan ham petrol Batman Çayına karışacak. Yüzey sularından beslenen su kuyularımız ve musluklar aracılığıyla evimizdeki içme suyunda fenol olarak karşımıza çıkabilir. Çevredeki atıkların üzerinin toprakla kapatılması, kirliliğin bertarafı anlamına gelmez. TPAO mu, PEMİ mi, Trans Atlantik mi, kimler sorumluysa çevre konusunda daha etkin tedbirler almaya davet ediyoruz. Bizim amacımız doğayı ve çevreyi korumaktır.”

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler