YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tütüne Alternatif Çilek Üretimi Çiftçilerin Yüzünü Güldürdü

METİN ÖZMEN - Batman'ın Sason ilçesinde tütüne alternatif olarak desteklenen çilek yetiştiriciliğine başlayan çiftçiler, elde ettikleri gelirden memnun.

METİN ÖZMEN - Batman'ın Sason ilçesinde tütüne alternatif olarak desteklenen çilek yetiştiriciliğine başlayan çiftçiler, elde ettikleri gelirden memnun. Sason'da ilk kez 4 yıl önce 2 dekar alanda oluşturulan örnek bahçede çilek üretimine başlayan aileler, kısa sürede bin dönümlük alana yaydıkları üretim ile yıllık 4 bin ton çilek yetiştiriyor. Daha önce tütünle yıl boyunca uğraştıklarını dile getiren üreticiler, çilek yetiştiriciliğinden 4 aylık bir zaman almasına rağmen daha fazla verim elde ettiklerini bildirdi. İlçenin en önemli geçim kaynağı haline gelen çilek üretimi, ilçedeki 350 ailenin yüzünü güldürdü. Uygulanan kota sistemiyle tütünün yavaş yavaş kaldırıldığını kaydeden Sason ilçesine bağlı Kavaklı köyünde yaşayan Yunus Değirmenci, tütün kaldırılınca yapacak işleri kalmadığını, mecburen çilek yetiştiriciliğine yöneldiklerini söyledi. Çilek üretimi sayesinde çok sayıda ailenin yüzünün güldüğünü dile getiren Değirmenci, şöyle konuştu: "Eskiden tütün çok zordu. Tütünle uğraşmak çok eziyetli ve zaman alıyordu. Kışın tütünü evde deste yapıyorduk. Zor ve çok kirliydi. Ama Allaha şükür şu an çilek ekiyoruz. Sadece 4 ay çilek üretimiyle uğraşıyoruz. Yetiştirdiğimiz çileklerin tadı çok güzel. Çilek üretimiyle daha fazla gelir elde etmeye başladık." Çilek yetiştiriciliği yapan Muhbet Değirmenci de çilekle uğraştıkları için evlerinin temiz kaldığına değinerek, "Eskiden tütünle uğraşıyorduk, tütün çok zor bir işti. Yaz kış demeden hep çalışıyorduk, yazları yabancı otları koparıyorduk, sonra suluyorduk. Çilekler daha kolay, sadece tarlada uğraşıyoruz, evimiz kirlenmiyor" diye konuştu. Nedim Değirmenci ise tütünün uğraş isteyen bir iş olduğunu, bütün bir yılı tütüne vermek zorunda kaldıklarını anımsatarak, "Çilek ise daha temiz. Bir kişi 10 dönüme bile bakabilir. Sadece hasat döneminde işçi tutuyoruz" ifadelerini kullandı. Ürettikleri çileklerin çoğunu komisyonculara verdiklerini ifade eden Melek Altındaş da geri kalan çilekleri de kasası 10 liradan Sason karayolunda sattıklarını dile getirdi.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler