YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bingöl'de 14 Kasım Dünya Diyabet Günü Etkinlikleri

Bingöl'de 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ve 14 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla, Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce etkinlik düzenlendi.

Bingöl'de 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ve 14 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla, Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce etkinlik düzenlendi.

Genç caddesindeki Saat Kulesi önünde kurulan stantta vatandaşların açlık kan şekeri ölçümü ücretsiz yapıldı.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte İl Sağlık Müdürü Abdullah Demir, Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Mehmet Akif Güler ve Halk Sağlığı Müdürü Vedat Söyiler de kan şekerini ölçtürdü.

Halk Sağlığı Müdürü Söyiler, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 14-21 Kasım'ın Diyabet ve Obezite Haftası olarak kutlandığını anımsatarak, Türkiye'nin dünyada diyabet gelişme hızı yüksek ülkeler arasında olduğunu ifade etti.

Diyabet konusunun daha fazla anlaşılması ve öneminin vurgulanması amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlediklerini kaydeden Söyiler, şöyle dedi:

"Bu yılki etkinlikler kapsamında vatandaşların açlık kan şekerini ölçüyor, hazırladığımız diyabet hastalığı ile ilgili afiş ve broşürleri halkımıza dağıtıyoruz. Diyabet hastalığı pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya yokluğu sonucu kandaki şeker miktarının yükselmesiyle ortaya çıkıyor ve ömür boyu devam ediyor. Besinler, vücudun başlıca yakıtı olan şekere dönüşmek üzere parçalanırlar. Daha sonra bu şeker kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen şeker pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelere taşınır. Diyabetli bireylerde insülin eksik veya etkisiz olduğu için şeker hücre içine giremez ve kandaki miktarı yükselir. Burada yapılan açlık kan şekeri ölçümlerinde, şeker oranı yüksek çıkan vatandaşları bilgilendirip ilgili sağlık kuruluşlarına gönderiyoruz."

Söyiler, etkinlikler kapsamında vatandaşları Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hakkında da bilgilendirdiklerini ifade ederek, KOAH'ın dünyada 50 milyon kişiyi etkileyen ve her yıl 3 milyon kişinin ölümüne neden olan ciddi bir hastalık olduğuna dikkati çekti.

Muhabir: Naim Boşkut - Abdullah Çelik /Sema Kaplan

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler