YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

267 Yıllık Tarihi Taşhan Kafe Oldu

-  BOLU'da 1750 yılında inşa edilen tarihi Aşağı Taşhan,  restorasyon çalışmasının ardından kafe olarak hizmete açıldı. Bolu Belediyesi, Büyükcami Mahallesi'nde 600

267 Yıllık Tarihi Taşhan Kafe Oldu

- BOLU'da 1750 yılında inşa edilen tarihi Aşağı Taşhan, restorasyon çalışmasının ardından kafe olarak hizmete açıldı.
Bolu Belediyesi, Büyükcami Mahallesi'nde 600 yıllık tarihi Yıldırım Beyazıt Cami'nin yanında uzun süredir atıl durumda olan Aşağı Taşhan'ı satın alarak orjinal yapısında restore edilmesi için proje hazırladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan alınan izinlerin ardından 267 yıllık taşhanın restorasyonuna başlandı. Restorasyon çalışmaları sırasında Osmanlı'nın son döneminden kalan ve kesme taştan yapılan tarihi binanın iç kısımlarındaki duvarlarına sonradan sıva yapılıp boyandığı ortaya çıktı. Taş binaya sonradan betonarme kat çıkıldığı da belirlendi. Tarihi taşhan, sıva ve boyalar sökülüp, çıkılan betonarme kat yıkıldıktan sonra restorasyon çalışmalarıyla kısmen ilk yapıldığı hale dönüştürüldü. Yap, işlet, devret usulü ile Erdal Erdal isimli bir kişiye işletmesi verilen Taşhan hizmete girdi.
BAŞKAN: 13 YILDIR UĞRAŞIYORUZ
Kafe ve restoran şeklinde hizmet vermeye başlayan taşhanın hizmete açılış sürecini anlatan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz şöyle dedi:
"13 yıldır buranın sahiplenilmesi ve bu hale gelmesi için uğraşıyoruz. Burası özel mülktü. Önce içinde kiracılar vardı. Berbat bir haldeydi. Önce kiracılar çıktı. Mal sahiplerinden buranın restore edilmesi istendi. Onlar 'Paramız yok' dediler. Bir başka yerlerini değerli hale getirip sattırdık. Ama yine de yapmadılar. En son dedik ki 'Burayı bize vereceksiniz. Biz yapacağız.' Burayı bize verdiler biz de yaptık. Çünkü böyle bir tarihi yapıyı geleceğe taşımak istiyorduk. Gelenler burayı bir kafe, bir seyir bahçesi gibi hem de tarihi bir mekan içerisinde hoş vakit geçirmek için gelebilirler. Yukarı Taşhan'ı almak için de çalışmalarımız sürüyor. Orayı da alabilirsek, ikisini birleştireceğiz. Üst tarafını da birleştirdiğimiz zaman orada da kalabilecekler. Buralar kullanılamaz haldeyken böyle güzel, tarihi bir yapıya dönüştürüldü. Burası yapıldığı günden bugüne 3 sefer tarihi yapısı değiştirilmiş. Biz burayı ilk haline en uygun hale getirdik."

267 Yıllık Tarihi Taşhan Kafe Oldu267 Yıllık Tarihi Taşhan Kafe Oldu267 Yıllık Tarihi Taşhan Kafe Oldu

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler