YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arazide Leşi Bulunan 84 Köpek, Taşınırken Araçta Boğulmuş

Edip TEKİN/BURSA, Bursa Vali Vekili Ahmet Hamdi Usta, Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Jutta Wolke’yi Valilik Makamı'nda kabul etti. Gazetecilerin

Arazide Leşi Bulunan 84 Köpek, Taşınırken Araçta Boğulmuş

Edip TEKİN/BURSA, Bursa Vali Vekili Ahmet Hamdi Usta, Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Jutta Wolke’yi Valilik Makamı'nda kabul etti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Usta, dün Yenişehir’de 84 köpeğin telef edilmesiyle ilgili konuştu. Köpek ölümlerine katliam demenin doğru olmayacağını savunan Usta şunları söyledi:
"Karın yoğun yağmasından dolayı başıboş köpeklerin olduğu ve bunların çocukları tehlikeye düşürdüğü, insanlara zarar verdiği yönünde haberler aldık. Bu sebeple sahipsiz köpekler belediyelerimiz tarafından toplanıp bakım merkezlerine alınmıştı. Geçenlerde Yenişehir'e bağlı Çamönü Köyü mevkide 100’e yakın köpeğin 84’ünün öldüğü, 16 tanesinin ise yarı baygın olduğu bilgisi geldi elimize. Yenişehir Kaymakamlığımız olaya müdahale etti."
'TOPLU ÖLDÜRME YOK, İHMAL VAR'
Köpeklerin ölüm nedenlerinin araştırıldığını ve İnegöl Hayvan Barınağı’ndan olduğunun tespit edildiğini kaydeden Vali Vekili Usta, şöyle devam etti:
"Burada toplu bir itlaf yok. İnsan bir cinayet işlediği konusunda ortada bir delil bırakmaz. Sonuçta o köpeklerin hepsinin kulaklarında ait olduğu yeri gösterir küpeler var. İnsanlar bunu bu amaçlı yapmış olsa, köpekleri bu şekilde bırakmaz. İnegöl belediyesi toplayıp, bakımlarını tedavilerini ve kısırlaştırma işlemini yapıp sonra araziye bırakılıyor. Ama orada bir ihmal olduğunu düşünüyoruz. Kesinlikle katliam, telef etmek, toplu öldürmek gibi bir durum yok. Bunları taşıyarak arazide yol kenarına bıraktıklarında ne olduğunu araştırıyor arkadaşlarımız. Havasızlıktan olduğu ihtimali üzerinde duruluyor. Belki de onları daha nezih şartlarda taşımak lazımdı veya bu işlemlerden sonra bir müddet bir yerde gözetim altında tutup ondan sonra araziye bırakmak gerekirdi, bunları bilemiyoruz."
NUMUNELER GEBZE'YE GÖNDERİLDİ
Vali Vekili Usta, yarı baygın bulunan köpeklerin Yenişehir’de tedavi altında olduklarını da ifade ederek, “Biz yinede emin olmak için bunların numunelerini Tarım İl Müdürlüğümüz kanalı ile aldık ve Gebze Veteriner Araştırma Enstitüsü'ne gönderdik. Sonuçlarını kamuoyuyla yine paylaşacağız. 5199 Hayvan Hakları Koruma Kanununa göre işlem yapıyoruz, cezai işlem yapıyoruz, disiplin işlemi yapıyoruz. Jandarma bununla ilgili gerekli kontrolleri yapıyor" dedi.
VALİLİKTEN YAZILI AÇIKLAMA
Vali Vekili Usta’nın kabuldeki bu konuşmasının ardından Bursa Valiliği de konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, İnegöl Belediyesi'nde görevli bulunan üç kişinin ifadelerine başvurulduğu belirtilerek şöyle denildi:
"Bu kişilerin alınan beyanlarında 'köpeklere kısırlaştırma işlemi yapıldıktan sonra kendileri tarafından yaklaşık 100 civarında köpeği sağ olarak Yenişehir- Bilecik yolu üzerinde bir bölgeye bıraktıkları, muhtemelen havasızlıktan dolayı hayvanların ölmüş olabileceğini' beyan etmişlerdir. Konu ile ilgili tahkikat devam etmekte olup, ilgililer hakkında 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununa muhalefet suçu dahil idari, cezai ve disiplin açısından gerekli incelemeler yapılacaktır."
'ARAÇ İÇİNDE TELEF OLDULAR'
Hayvanseverleri ayağa kaldıran olay iddiaya göre şöyle gerçekleşti. Köpekler önceki gün İnegöl’de belediye görevlileri tarafından kısırlaştırma işlemi sonrası kapalı kasa bir araca konuldu. Köpeklerin üzeri branda ile örtüldükten sonra araç içinde sabaha kadar bekletildi. Sabah erken saatlerde köpekleri Çamönü Köyü yakınlarında araçtan indirmek için kasayı açan görevliler hayvanların telef olduğunu görünce araziye indirerek olay yerinden uzaklaştı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler