YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başkan Altepe: Bursa, endüstri mirası korumada önek

Tarihi Kentler Birliği (TKB) İstanbul Buluşması’na, Türkiye’nin ilk tekstil sanayi müzesi olan Merinos Tekstil Sanayi...

Başkan Altepe: Bursa, endüstri mirası korumada önek

Tarihi Kentler Birliği (TKB) İstanbul Buluşması’na, Türkiye’nin ilk tekstil sanayi müzesi olan Merinos Tekstil Sanayi Müzesi damgasını vurdu.
İslam’ın ünlü komutan, din ve bilim adamlarının kabirleri, türbeleri, camileri, tekkeleri, Haliç’i, Santral İstanbul’u, padişahların cülus dağıttığı ve tahta çıkmadan önce ilk adımı attıkları Cülus Yolu ile tarihle modern arasındaki uyumun en güzel örneklerinden biri olan Eyüp ilçesinde gerçekleştirilen TKB Buluşması'nda, Türkiye’de bugüne kadar yürütülen sanayi mirası çalışmaları masaya yatırıldı.
Türkiye’deki son örnek olarak Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’ni, TKB’ye üye 350’yi aşkın belediye başkanı ve yöneticisine anlatan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, TKB’nin 2000 yılında Bursa’da kurulduğunu ve tarihi mirasın korunması noktasında önemli mesafeler kat ettiğini hatırlattı. ”TKB, kentlerin ziynetlerinin ortaya çıkarılması ve yerel yöneticilerin bu konuda sorumluluk alması noktasında çok önemli bir işlev üstlenmiştir.” diyen Başkan Altepe, Bursa’da bu anlamda ciddi projelere imza attıklarını kaydetti.
Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait yapıları kapsayan 260’ın üzerinde tarihi miras projesini uyguladıklarını hatırlatan Başkan Altepe, son dönemde Türkiye’de yükselen değer olan sanayi mirası konusunda da önemli mesafeler katettiklerini bildirdi. Yüzyıllarca ticaretin, tekstilin ve ipeğin başkenti olan Bursa’da yıllarca harabe durumda beklemiş olan Fabrika-i Humayun’un restore edilerek aslına uygun işlevlendirilmesini sağladıklarını hatırlatan Altepe, “Sanayi mirası anlamında Bursa’daki en önemli projelerden biri Fabrika-i Humayun’dur. Bu tarihi değerimiz, orijinal kimliğine uygun olarak bugün de tekstil sanayine moda alanında hizmet vermektedir.” dedi.

2 AYDA 7 BİN ZİYARETÇİ
Bu alandaki ikinci ve büyük atılımı Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’ni oluşturarak attıklarını ifade eden Başkan Altepe, “Dünyanın en ünlü yünlü kumaşlarının üretildiği Merinos’un gerçek kimliğini barındıran bir müzeye ev sahipliği yapması için 2011 yılı ilk aylarında başlattığımız çalışmaları bir yıldan az bir sürede tamamladık. Merinos yününün elde edilmesinden o yünün kumaş haline dönüşmesine kadarki serüveni anlatan müzeyi oluşturduk. Hiçbir parçayı gözardı etmedik. Yaklaşık iki ay önce hizmete açtık ve bu kısa zaman içerisinde 7 bini aşkın ziyaretçiyi ağırladık müzede. Bu da ne kadar doğru bir iş yaptığımızın göstergesi oldu.” diye konuştu.
Avrupa’da endüstri mirası koruma çalışmalarının, bu amaçla kurulan örgütlerin, endüstri-kültür ilişkisinin ve UNESCO’nun dünya kültür mirasına aldığı sanayi mirası eserlerin konuşulduğu TKB Buluşması’nda, henüz proje aşamasında olan Türkiye’deki büyük projelere ilişkin de bilgi verildi.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler