YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Biraz Saman Ve Kirli Yumurta ‘köy Yumurtası’ Diye Satılıyor

Türkiye’nin sayılı yem ve yumurta üreticilerinden birisi olan Matlı AŞ’nin Genel Müdürü Mehmet Emre Vural,...

Biraz Saman Ve Kirli Yumurta ‘köy Yumurtası’ Diye Satılıyor

Türkiye’nin sayılı yem ve yumurta üreticilerinden birisi olan Matlı AŞ’nin Genel Müdürü Mehmet Emre Vural, Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nin 35. kuruluş yıl dönümü etkinliklerinde köy yumurtası satışlarını eleştirdi.

UÜ Rektörlük A Salonu’nda Prof. Dr. Tayfun Çarlı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde konuşan Emre Vural, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yasak kararına rağmen açıktan yumurta satışının devam etmesinden yakındı. Emre Vural, biraz saman ve kirli yumurtanın ‘köy yumurtası’ süsü verilerek satıldığını belirtti. Yumurtanın en ucuz hayvansal protein kaynağı olduğunu hatırlatan Vural, “Yumurtanın 21 gün gibi kısa bir raf ömrü var. İşletmeci olarak çok titiz olmanız gerekiyor. Son kullanım tarihi gibi tüketicilerin beklentilerine uygun bir raf çevrimi planlanmalıdır. Buğday, mısır, un gibi uzun süre stoklanamıyor.” diye konuştu.

KÜÇÜK HATALAR BÜYÜK ZARARLAR DOĞURABİLİR

Yumurta üreticiliğinin çok ciddi planlama gerektirdiğini anlatan Vural şunları söyledi: “Etçi bir tavuk 42 günde kesilebilirken, yumurtacı bir tavuk ancak 150 günde yumurtaya başlayıp 80 haftaya kadar buna devam ediyor. Her gün yumurta alıp satmak durumundasınız. Çok dikkat isteyen bir sektör. Biogüvenlik konusunda minik bir hata bütün yatırımın heba olmasına sebep olabilir.” ifadesini kullandı.

“Türkiye’deki yumurta üretimi, dünya yumurta üretiminin yüzde 1,25’ini karşılıyor” diyen Matlı AŞ Genel Müdürü Emre Vural, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörümüz açısından dünyada son 12 yılda ciddi bir artış var. Türkiye geçen yılla kıyaslandığında üretim aşamasında bir sıra daha ilerleyerek İran’ın üzerine çıktı. Hala dünyadaki toplam üretimin yüzde 1,25’ini yapıyoruz. Üretimde her konuda olduğu gibi Çin burada da lider bir ülke. Yumurta tüketiminde ise Asya daha önde. Türkiye’de kişi başı yumurta tüketim adedi 2011 yılı verilerine göre 188 iken Çin’de bu rakam 300. Bunlar her sabah haşladığımız veya tavaya kırdığımız yumurta adedi değil, çeşitli şekillerde toplam üretimin toplam nüfusa oranlanarak kişi başına elde edilen rakamlardır. Bu sayı 2012 için 207’ye yükseldi. Önemli gelişme kaydediyoruz.”

Türkiye’deki yumurta üretiminin yıllık 16 milyar adet olduğunu kaydeden Vural, “Türkiye yumurta üretimi yapan bin 100 adet işletme var. Bunlara bağlı 3 bin kümes bulunuyor. 16 milyar civarında yıllık yumurta üretimi söz konusu. Toplam 3 milyar TL’lik hatırı sayılır bir pazar. 350 milyon dolarlık ihracat hacmi bulunuyor. Yaklaşık 100 bin kişilik bir nüfusa da doğrudan veya dolaylı yollarla istihdam sağlıyor.” dedi.

Sektörün sıkıntılarına da değinen Emre Vural, “En önemli sıkıntı birçok sektörde olduğu gibi bizde de dışa bağımlılıktır. Bütün damızlıklarımız maalesef patentli olarak yurt dışından geliyor. Bir taraftan maalesef hayvancılık sektörünün tamamında yem ham maddelerinde de kendimize yetemiyoruz. Hayvancılık sektöründe ana girdi yüzde 70 seviyelerinde yem. Biz de yem ham maddesinin yüzde 55’ini ithal ediyoruz.” şeklinde konuştu. Vural, eski teknoloji nedeniyle Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda hayvan refahı konusunda sıkıntılar çekebileceğini sözlerine ekledi.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler