YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bursa'ya 70 Milyon Dolarlık Enerji Yatırım

Edip TEKİN- Aydın AKALIN/HARMANCIK Borusan'ın, Harmanlık Tesisinde yapılan törende konuşan Borusan ENBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarlı, 2000’li yılların başında

Bursa'ya 70 Milyon Dolarlık Enerji Yatırım

Edip TEKİN- Aydın AKALIN/HARMANCIK Borusan'ın, Harmanlık Tesisinde yapılan törende konuşan Borusan ENBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarlı, 2000’li yılların başında Türkiye’de yıllık elektrik tüketimi yılda 128 TWh/yıla düzeyinde olduğunu hatırlattı. Acarlı, bu miktarın gelişen sanayi ve hızla artan nüfusla birlikte yüzde 100’ün üzerinde artış göstererek 2014 yılında 25 bin 571 TWh/yıla düzeyine yükseldiğini söyledi. Acarlı, elektrik tüketiminde dönem dönem yüzde 9'lara varan artışlar gözlendiğini söyledi. Elektrik tüketiminde 2013 yılında yüzde 1.6 olan artışın bir yıl sonra 3.7 olarak gerçekleştiğini ifade eden Acarlı bu yılki artışın yüzde 3-4 oranında gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti.
Türkiye’nin 2000’li yılların başında 27 bin GMW olan kurulu gücünün 2015 yılının Temmuz ayında 72 bin 1.6 MGW’a çıktığını söyleyen Acarlı, "Türkiye’deki kurulu gücün yüzde 21’ini kömür, yüzde 36’sını doğalgaz, yüzde 35’ini hidroelektrik santralleri ve yüzde 5,6’sını da rüzgar enerjisi santralleri oluşturuyor" dedi.
Genel Müdürlüğü'nü yaptığı Borusan EnBW Enerji'nin, bugün devreye soktuğunu belirten Mehmet Acarlı, şöyle devam etti:
"Harmanlık santrali 52.8 MW kurulu gücü ile Türkiye'nin 204’üncü, Bursa'nın ise 8’inci büyük enerji santrali. Kurduğumuz, Koru RES, Mut RES, Bandırma RES kapasite artışı ve Harmanlık RES ile toplam kurulu gücü 188 MW düzeyine ulaştı."
16 RÜZGAR TÜRBÜNÜ
Harmanlık RES'te 16 adet Vestas rüzgar türbini kullanıldığını söyleyen Acarlı, şöyle konuştu:
"Harmanlık RES her yıl ortalama 153 GWh 2 milyon 587 bin 300 kilovatsaat elektrik üretimi ile 49 bin 130 konutun günlük hayatı için gerekli olan tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacaktır. 2015 yılı itibarı ile ülkemizin toplam rüzgar enerjisi gücü mevcut toplam kurulu enerji tesisleri içindeki payını yüzde 5.6’ya çıkarttı. Toplamda 4 bin 192 MW kurulu güç var."
Bu santrallerin her birinin doğaya 2 milyon ağaç kazandırılmasına eşdeğer olduğunu anlatan Acarlı, Bandırma, Çanakkale Lapseki, Mersin Mut, İzmir Kemalpaşa ve Bursa’da Harmanlı tesisleri için toplam 330 milyon dolarlık bir yatırım yapıldığını söyledi. Genel Müdür Mehmet Acarlı, 70 milyon dolara mal olan tesiste toplam 16 adet rüzgar tribünü bulunduğunu ekledi.
Borusan'ın Harmanlı Tesisleri'Nin açılışına Bursa Valisi Münir Karaloğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

Bursa'ya 70 Milyon Dolarlık Enerji YatırımBursa'ya 70 Milyon Dolarlık Enerji YatırımBursa'ya 70 Milyon Dolarlık Enerji Yatırım

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler